Založ si blog

Otázky 2. – Život je ako pestrofarebné cukríky. . .

Ako pestrofarebné cukríky sa sypú okamihy dňa.

Sú také harrypotterovské, nikdy nevieme akú chuť má ktorý z nich, až kým ho nestrčíme do úst. Sú melónové, jahodové, malinové, vanilkové, čokoládová, či citrónové, no aj také čo chutia ako kurací rezeň, paradajkové polievka, zubná pasta, ušný maz či staré ponožky.

Život je veľký dar – je vzácny a pritom taký krehký – pripomenutie toho nám pomáha dýchať aj cítiť hlbokú vďaku v rôznych chvíľach pohody i nepohody. Ja sa pocitom vzácnosti života denne párkrát vytešujem – keď rannou temnotou nám cez cestu prebieha líška či srnky, keď  svitá a slnko prežaruje temný horizont, či keď sa zadívam na mojich zachránencov vo vázičke. Sú to všetko vetvičky, ktoré ktosi kdesi polámal  a ošklbal a pohádzal po zemi – a mali šťastie, že som ich našla ja, vzala so sebou a majú šancu žiť ďalej, Nie všetky vo vázičke prežijú, žiaľ, no niektoré áno. A na jar, keď sa roztopí sneh, ich niekam vysadím.

 

Niekedy v našich dňoch prevládajú  tie ovocné cukríky – tak ako v mojom dni dnes – zasypali ma blahoželania k narodeninám, s dcérou som skvelý deň otvorených dverí na jednej vysokej škole zažila (a všetkých známych, ktorých som včera večer mojim žartom na fb uviedla do omylu, ešte raz uisťujem, že to bol žart – a ja na tej škole nezačínam študovať v rámci univerzity druhého ani tretieho veku). Zámer sveta mi dnes narodeninovo prihodil ako darček zaujímavý horoskop (ja horoskopy milujem), čaká ma osudová výzva – príležitosť, pri ktorej ju mám prijať s dôverou. (No tak to u mňa naozaj nebude ľahké, teraz som natoľko uvažujúca o správnosti každej voľby, že až. Skrine deťom som kúpila, sebe som tie dve pôvodné staré biele skrine som chcela ponechať a len do chodby preložiť, no rozpadli sa – a ja som potom aj výber správnej skrine zvažovala viac ako týždeň a pol, hoci veci uložené vo vreciach ma nútili ku jednoznačne rýchlemu rozhodovaniu. Nakoniec som sa rozhodla srdcom (hoci rozumová voľba „ber, čo je práve poruke“ sa núkala v mnohých nábytkových obchodoch – lenže tá filozofia rozhodne nie je môj štýl – a tak veci vo vreciach budú ešte čakať pár týždňov na dodanie skrine.)  K narodeninám som si dala nádherné vykladacie karty, disciplinovane som ich vybalila z krabice až dnes – no a hádajte, čo mi ukázali? Pravdaže, tiež tú osudovú príležitosť – to som fakt zvedavá.

Vzácnosť a cennosť života sa mi ako téma mihá v týchto dňoch silne – sledujem situáciu v Číne, moc a moc pritom súcitím s tými ľuďmi, ktorí tam zažívajú tú koronavírusovú hrôzu. Niekoľko desiatok denne ich pre ten vírus zomiera – a ja si hovorím znovu a znovu, že koľko snov zaniklo ich smrťou, koľko krásnych vecí, čo robili a ešte aj mohli urobiť pre svet.

 

Konečne doma – ten pocit hlbokých koreňov a sladkej vône domova, keď prekročíme jeho prah a vezme nás upokojujúco do náručia. Domov sú nielen ruky, „na ktorých smieme plakať“, ale i len tak ticho sedieť a oddychovať s dôverou. Život domovom plynie v úplne inom rozmere.

 

 

Elena   7.2.2020

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987029x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie