Založ si blog

Otázky 3. – Koniec a amen s naivitou podaktorých voličov . . .

 

Volebný program strany Hlas ľudu v oblasti zdravotníctva ma mohol rozosmiať, keby ma nerozplakal v tejto chvíli. Aké sú predvolebné sľuby podaktorých politických strán iluzívne, o tom vám porozprávam v tomto blogu otvorene a na rovinu.

A že chŕlim dračie plamene v tejto chvíli, to možno už niektorí z tých môj blog dlhodobo čítajúcich tušia. Pripomeniem, že prečo.

 

Program strany Hlas ľudu je pre oblasť zdravotníctva celkom páčivý na prvý pohľad…

Do úvodu dali, že sú proti vojakom USA a migrantom – to by malo byť vo všeobecnej časti programu a nie v oblasti zdravotníctva, ale dobre, to je len detail.

Chcú dodržiavanie Ústavy SR. A chcú aj univerzálnu dostupnosť zdravotnej starostlivosti bezplatne (s tým nemám problém, chcem to isté – koniec koncov, bezplatná tá zdravotná starostlivosť u nás rozhodne nie je, platíme ju v daniach a odvodoch zdravotných, akékoľvek poplatky navyše sú zlodejina . jediný problém je podľa mňa, aby bola platba rovnaká za poistenca štátu ako za odvody platiaceho poistenca).

A sú aj proti korupcii a za zníženie úmrtnosť pacientov. Tých nám podľa medzinárodných štatistík – ako v programe uvádzajú – umiera na odvrátiteľné príčiny cca 1000 (podotýkam, že na Slovensku a každý mesiac je to 1000 ľudí, ktorí by mohli žiť!!!).

Ach, aký krásny program…

 

Ako ďalej podľa toho programu…

Ako opatrenia  na zlepšenie stavu strana Hlas ľudu vo svojom programe pre zdravotníctvo uvádza, že chcú zvýšiť počty zdravotníkov a dofinancovať zdravotnícke školstvo, s čím nepochybne možno súhlasiť. Aj keď tu nie je ani slovo o tom, AKO to plánujú zrealizovať. Nijaká analýza, ani konkretizácia údajov – odkiaľ tie peniaze zoberú, a odkiaľ zoberú tie chýbajúce počty zdravotníkov – skutočne ma to zaujíma.

Iba chcú a chcú a chcú – nuž, ja chcem vrtuľník…

Chcú popri inom aj paušálne úhrady za zdravotnú starostlivosť a chcú zrealizovať stratifikáciu. Stratifikáciou sa zníži počet nemocničných lôžok a niektoré nemocnice v regiónoch zaniknú, alebo aspoň niektoré oddelenia v nich, tak som to pochopila. Mýlim sa azda? Zrejme nie, lebo i v programe tejto strany ďalej uvádzajú, že do nemocníc pôjde potom menej pacientov, budú sa doliečovať ambulantne (otázne je, kto sa o nich doma postará, ak sa vek odchodu do dôchodku i ženám zvýšil na najmenej cca 62,5 roka??!, kedysi to boli ženy na dôchodku, kto v rodine opatril starnúcich rodičov i vnúčatá v prípade choroby),  v zariadeniach pre chronicky a dlhodobo chorých. Nuž, na rovinu – populácia starne, pribúda nám starších a aj chronicky chorých ľudí – takže predstava, že v budúcnosti vystačíme s menším počtom nemocničných lôžok podľa mňa nevychádza z reality v spoločnosti, ale zo snahy o maximalizovanie ziskov poisťovní a minimalizovanie nákladov na pacientov. Pokladám to za ohlupovanie ľudí. Takže budem rada, ak strana uverejní konkrétnu ekonomickú analýzu, o koľko zdravotníckeho personálu by bolo potrebné navýšiť stavy v rámci SR podľa nich a koľko by to stálo. Aj ich predstavu stratifikácie – ako by mala konkrétne vyzerať – tam sa ukáže, či by bola dostupná zdravotná starostlivosť „čo najbližšie“. Inak je to prázdne táranie.

Tiež financovanie nemocníc podľa reálnych nákladov plánujú – pri tomto bode som sa chytila za hlavu. Tie neefektívne hospodáriace nemocnice – i súkromné – by sme dotovali čoraz viac, namiesto vedenia odborníkmi a zefektívnenia nákladov? Znovu a znovu ich oddlžujeme v priebehu rokov. To hádam nie – ak chce niekto súkromne podnikať, naozaj nevidím dôvod ho dotovať pri neúspechu v podnikaní.

A má to ešte jeden háčik – aj vám ho prezradím. Nedajte sa nachytať – je tu ešte druhý problém, nielen ten jediný, ako som vyššie spomenula – pravdaže, aby sa nerozkrádalo súkromníčením v zdravotníctve, lebo súkromné vlastníctvo je postavené na zisku, ak sa nemýlim – alebo sa mýlim???!!! Takže požiadavka, aby mohli súkromníčiť niektorí v zdravotníctve je požiadavkou na ich zisk. A z čoho by vznikol? Ako to ide dokopy s tou proklamovanou bezplatnosťou pre pacientov? Kto to zaplatí všetko – odkiaľ sa vezme ten zisk? Bude azda z predaja čokolády a kakaa, ktoré bude lekár popri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom ponúkať? Inak si to vysvetliť neviem. Poteší ma verejné vysvetlenie strany, Hlas ľudu, odkiaľ by ten zisk pre súkromné zariadenia nabrali.

 

Áááááá, doktor Lipták…

Ach, smola pre poniektorých – netrpím demenciou a tak si spomínam veľmi živo na mediálne vystúpenie doktora Liptáka spred piatich rokov – bolo pre mňa skutočne nezabudnuteľné – 20.2.2015 napríklad tento článok o tom píše,– 

Doktor Lipták pre HN: Toto je môj názor na zdravotníctvo a poisťovne

https://hnonline.sk/expert/514676-doktor-liptak-pre-hn-toto-je-moj-nazor-na-zdravotnictvo-a-poistovnev televízii s rečmi 

Tvrdí tam, že berie dary od pacientov, lebo nemá dosť prostriedkov na chod ambulancie. A že ich brať bude i naďalej. Vyzeralo to na prvý pohľad odvážne, bojovník za pravdu zverejnil, čo sa deje v slovenskom zdravotníctve a spoločnosti. Za nápravu v spoločnosti som kopala vo viacerých oblastiach od roku 2012 a poukázala som kompetentným mojim listom i na riziko nedostatku zdravotníckeho personálu v budúcnosti a nutnosť prijímať opatrenia v tejto oblasti systémovo a systematicky. Tak by som sa mohla s doktorom Liptákom zhodnúť – no mne ako intuitívcovi tam čosi falošne znelo už vtedy. Vykladal v televízii, ako majú smolu tí z pacientov, ktorí na tie dary nemajú – a s tým jeho názorom sa ja rozhodne nestotožňujem.

https://slovensko.hnonline.sk/551302-dary-od-pacientov-si-zasluzime-tvrdia-lekari

S tým sa mi nedávno prepojila i doktorom Liptákom samotným medializovaná informácia, že k jeho pacientom patrí i stíhaný Pavol Rusko (netušila som, že lekári môžu uvádzať kto je ich pacientom – nie je to porušenie lekárskeho tajomstva?) – nuž ten na dary pre ambulanciu pána doktora Liptáka určite má, na rozdiel od mnohých iných občanov Slovenska.

 

Ach, doktor Lipták, ach, doktor Lipták…

Človek sa časom mení, často k zrelosti kráča – aj ja sa snažím na sebe pracovať, aby som bola pokornejšia a láskavejšia a vďačnejšia životu. Naozaj úprimne. Rada by som tomu verila i u doktora Liptáka. Lenže akosi neverím – a poviem aj konkrétne, že prečo.

V minulom roku som dostala pozvanie do Slobodného vysielača, aj s mojou priateľkou a spolubojovníčkou Jankou Mravíkovou. Ja som sa vysielania nakoniec zúčastnila len telefonicky, viróza s teplotou ma zastavila. Alebo to bol Zámer sveta, ako som písala v blogu ako reakciu na to vysielanie, lebo keby som tam bola osobne, asi by to nedopadlo dobre – tretím účastníkom diskusie mal byť práve doktor Lipták. Aj bol.

Odhliadnuc od toho, že mi pri mojom telefonáte skákal ustavične do reči napriek opakovaným napomenutiam moderátora (čo tiež samo o sebe je o človeku hodne výpovedné!), jeho vyjadrenia pokladám za hlboko neetické. Sami si spravte názor  – jeho vystupovanie a názory si môžete vypočuť na Slobodnom vysielači v archíve zo dňa 20.6.2019 z dvojhodinovej nahrávky Konšpiračný byt 92  https://hearthis.at/slobodnyvysielac/konspiracny-byt-92-2019-06-20/?fbclid=IwAR3wpcanlduhoNgifnWzp_Z6UzfLSR0RJhNcKhklLLan2QtB0ipuCMBT-N8

 

Moje pocity som popísala v blogu Záblesky 7. – Janka, nie Ty si spravila chybu 

elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/06/22/zablesky-7-janka-nie-ty-si-spravila-chybu/

Viete, vyjadrenia doktora Liptáka sa ma ako matky dieťaťa, ktoré zomrelo vinou lekárky naozaj hlboko dotkli. V tom rozhovore prezentoval predstavu, že za pochybenie by lekára nemali stíhať – lekári sa predsa učia na chybách. Netuším, ako na tento nápad doktor Lipták prišiel, že všetci ostatní by za pochybenia mali niesť zodpovednosť v tomto štáte, ale lekári  a zdravotníci celkovo nie.

Napísala som potom v tom blogu, že jeho „chyba, na ktorej sa lekár učí“ znamená pre niekoho jeho jediné dieťa, milovaného partnera, či rodiča, ktorí prišli o život.

Nie sú to predsa žiadne chyby, ale ľudia, živí ľudia – vlastne už mŕtvi, vinou lekárov. A výrok, že predsa i tak raz každý zomrie – to síce je pravda, ale ľudia by mali zomierať, keď prežijú svoj život, a nie predčasne, keď im niekto zanedbá starostlivosť.

Ach, hej, toto sú naše deti  a naši blízki, ktorí mohli žiť, keby niekto nepochybil.

 

 

Je nás už veľa, veď ako aj doktor Lipták priznáva v uvedenom programe – tisíc ľudí každý mesiac u nás zomiera, hoci mohli žiť, ak by dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť včas a správne poskytnutú.

Za všetkých tých, ktorí zažili stratu milovaného človeka pre pochybenie lekára, pripomínam príbehy tých, ktorí od listu premiérovi spoločne bojujú za zmenu v zdravotníctve, aby ochránili životy vašich detí a vás ostatných. Toto my, mamy Otvoreného listu premiérovi SR, žijeme kvôli tomu, že sa „ktosi učil na životoch našich detí…

elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi

Podľa mňa by sa mali učiť lekári v rámci štúdia, odborných stáži a celoživotného vzdelávania – a nie na úkor životov svojich pacientov.

Skutočne budem rada, ak nám doktor Lipták verejne vysvetlí, prečo práve  a iba lekári a zdravotníci mali mať právo sa učiť na svojich chybách bez prevzatia zodpovednosti – a nie aj ostatní. Však spravodlivo, nediskriminačne poďme – ak šofér spôsobí nehodu, učí sa na chybe, azda by sme ho neodsúdili. A ak niekto vykradne banku – nebuďte malicherní, veď to bola len jeho ľudská chyba, určite to už nebudúce nespraví.

Viete, lekári si pred časom vydieraním získali navýšenie platov. Potom odmietli zvýšenie platov sestier, lebo sú pre nich „pridrahé“. A už vôbec sa nestarajú o to, či tento štát má na zvýšenie platov aj ostatným.  Ani o to, akú škodu svojim pochybením spôsobili niekomu inému v jeho živote. Je to skutočne etika, nad ktorou by si Hippokrates vlasy i v hrobe trhal. Majú skrátka právo robiť chyby a učiť sa na nich, a ak pritom niekto zomrie (podotýkam, že v procese pracovnom, a nie v rámci štúdia), je to jeho smola.

Toto hádam nepotrebuje ďalší komentár.

 

Takisto napísal o tom vysielaní v Slobodnom vysielači názor v blogu v Pravde i citizen, za čo takto verejne ďakujem

citizen.blog.pravda.sk/2019/06/26/lekari-a-pacienti-spojme-sa/

vyjadrenie o spomenutej relácii v Slobodnom vysielači, si prečítajte tam. Ja dám do pozornosti z toho blogu ešte ďalšiu vec –  ak doktor Lipták v programe vyhlasuje boj korupcii, mal by ho vyhlásiť aj rozkrádaniu zdravotníctva, a komu konkrétne teda? Nuž, mne nie, vám asi nie tiež, no tak kto nám to tu zdravotníctvo rozkráda? Odpoveď nájdete v spomenutom blogu:

Samotní lekári len za 5 mesiacov roku 2017 podali faktúry za fiktívne výkony v hodnote 23 miliónov euro. A viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro k tomu len dodá: „Pri odhalených nedostatkoch pri lekároch ide o ojedinelé prípady.“ Do konca roka 2017 to bolo už 27 miliónov.

Lekári spolu s ortopedickými technikmi pripravili za 6 rokov zdravotné poisťovne o 180 miliónov eur. A čo na to  prezident Slovenskej komory ortopedických technikov (SKOrT) Juraj Čief? „Je to iba smeť!“  A ďalšie kauzy rozkrádania verejných financií zo strany lekárov: zdravotné poukazy na neexistujúcich pacientov za 150 tisíc eurZamestnanci v onkologickom ústave kradli lieky. Fiktívne preventívne prehliadky

Čo k tomu dodať?

Minimalizovať zodpovednosť, maximalizovať zisk – skutočne nádherná vízia zdravotníctva v SR – len nechápem, prečo ju niekto vydáva za hlas slovenského ľudu.

 

Program strany Hlas ľudu jednou vetou…

Zanechajte všetku nádej – Lasciate ogni speranza

–  tento nápis visí nad bránami pekla podľa známeho diela od Danteho. Nuž pre mňa s menom doktora Liptáka visí rovnaká visačka i pri programe strany Hlas ľudu pre oblasť zdravotníctva, ak ho garantuje práve on.

 

Elena    10.2.2020

 

P.S.: Fotografie sú z rodinných albumov matiek, uverejnené s ich súhlasom, v mojom blogu nájdete aj príbehy každého z detí detailne. 

Takto vyzerá život dieťaťa zahodený do koša, presnejšie jeho smrť je to…

Ako hovorí doktor Lipták, iba chyba je to, lekári sa na chybách učia…

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005604x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie