Založ si blog

Otázky 6. – Srdcom doma, zadkom v zahraničí. . .

Voľby ešte ani nenastali, a už vzbudzujú veľa kontroverzných názorov.

Ministerka Saková vyzvala ľudí ísť voliť, lebo zo zahraničia nám bude voliť 60 000 voličov. Niektorí kritizovali, že túto informáciu dala – no ja jej za to takto verejne ďakujem. Lebo poukázala verejnosti na problém

https://www.ta3.com/clanok/1175857/sakovej-video-o-volicoch-vyvolalo-kritiku-premier-sa-jej-zastal.html

Združenie Srdcom doma už nejaký čas malo požiadavku umožniť voľby zo zahraničia.  Uvádzajú žiadame, aby bolo občanom umožnené zúčastňovať sa zo zahraničia na voľbách prezidentských, voľbách do orgánov samosprávnych krajov, do orgánov samosprávy obcí, do Európskeho parlamentu tak, ako je tomu dnes v prípade volieb do NR SR.

Bolo by to pre mňa v poriadku, ak by šlo o ľudí krátkodobo pobývajúcich mimo Slovenska. Inak to vidím, ak tí ľudia sú mimo Slovenska dlhodobo, v podstate tu vôbec nežijú. Preto sa pýtam, aké morálne právo má voliť vládu na Slovensku niekto, kto tu po desiatky rokov nežije? Niekto, kto síce môže byť srdcom doma, ale zadkom je po celý čas v zahraničí. Podľa mňa nech sa zúčastňuje volieb v krajine, kde žije a ovplyvňuje tým svoj vlastný život – a nie život nás ostatných.

 

Ďalšie vírenie predvolebného vzduchu vo vzťahu ku hlasom zo zahraničia vyvolali slová bezpečnostného analytika Žitného, podľa neho voľby zo zahraničia nemusia byť v súlade s platnou Ústavou SR, podľa jej článku 30 majú byť voľby tajné – a to rozhodne nebudú pri zasielaní hlasov zo zahraničia. Uvádza svoj názor, že volič v zahraničí nevolí tajne, pretože nie je pod ‚dohľadom‘ hlasovacej komisie a ani nevolí za plentou – prakticky za neho môže odvoliť ktokoľvek, kto má prístup k hlasovacím lístkom.

„Doma musí volič po vhodení volebného lístka ostatné lístky odovzdať a tie budú pod dohľadom volebnej komisie zničené, aby nemohli byť zneužité, nestali sa prostriedkom kupovania hlasov a podobne. Nič z toho v zahraničí neplatí. Nie je to tajná voľba, je v rozpore s ústavou.“

Túto jeho námietku pokladám za významnú.

Myslím, že k tomuto problému by sa preto mali čím skôr vyjadriť mediálne aj ústavní právnici. Aby sme nezrealizovali voľby neplatne – a následne nečakali po celé roky na vyjadrenie Ústavného súdu SR ohľadne ich platnosti.

 

 

Elena  11.2.2020

 

K diskusii: rubbeler – no a práve o to ide – podľa mňa by mal zákon rozlíšiť medzi človekom, ktorý na Slovensku reálne aj žije a človekom, ktorý dlhodobo žije v zahraničí –  je otázkou do diskusie, či naozaj človek nežijúci reálne na Slovensku má morálne právo ovplyvňovať náš život svojimi voľbami.

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300613x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív