Založ si blog

Otázky 10. – Aby ste sa na dôchodok predčasne nedotešili. . .

Strop na odchod do dôchodku by chceli viaceré strany po voľbách zrušiť. Most-Híd, Za ľudí, SaS a PS/Spolu – tieto štyri strany uvádza spomenutý článok ako tie, ktoré by chceli v prípade svojho úspechu po voľbách ľuďom zastropovanú hranicu odchodového dôchodkového veku zrušiť.

Túto správu som čítala v minulom týždni v tomto článku

denniks.sk/23026/strop-na-dochodkovy-vek-by-chceli-viacere-strany-po-volbach-zrusit/?fbclid=IwAR2YAk21wfabsJzNOGmCz8cH7raq_62kplXaBJdzPpBL3tRtTlSqwk3CNVY

a nijako ma nenadchla.

Pokladám tento ich nápad za nehorázny. Podľa mňa  – ak už niečo na tom strope meniť, potom spravodlivo zohľadniť to, čím prispel pracujúci tejto spoločnosti a naviazať odchod do dôchodku nie na dosiahnutý vek, ale na počet ním odpracovaných rokov. Je predsa zlodejina, ak niekto strávi polovicu dospelého života doma a do dôchodku potom ide len preto, že dosiahol príslušný vek.  Myslím, že 40 odpracovaných rokov je slušná doba, a že po ich odpracovaní by mal mať zamestnanec nárok na dôchodok bez krátenia a akéhokoľvek ďalšieho vekového kritéria.

 

Nemali by sme podľa mňa dokonca ani vychádzať z pojmu „priemerný dôchodok“, ten na Slovensku rozhodne nie je priemerným dôchodkom. Pri policajtoch a vojakoch ide o dôchodky až na úrovni dvojnásobku priemerného starobného dôchodku z 1. piliera, počet ich poberateľov je pomerne vysoký, rovnako sa do priemerného dôchodku nezapočítavajú príplatky k dôchodkom sudcov a prokurátorov.  To by vyšiel na inej úrovni.

 

Ďalším aspektom problematiky je to, že sa neberie do úvahy reálny príspevok rodiča pre spoločnosť výchovou detí – dobre vychovaných a pracujúcich pre spoločnosť. Dlhodobejšie na to poukazoval z politikov napríklad Palko. Súčasný dôchodkový systém je podľa Palka k rodičom nespravodlivý tým, že nezohľadňuje výchovu detí ako budúcej pracovnej sily, bez ktorej by v budúcnosti žiadna ekonomika nebola.  Vyplatenie bonusu za každé dieťa, ktoré rodičia vychovali a ktoré bude pracovať, je podľa neho spravodlivé aj ekonomicky výhodné. Ešte v roku 2011 navrhoval, aby od 1. januára 2011 „pracujúce deti“ 4 % svojich odvodov, ktoré odvádzajú do priebežného dôchodkového piliera, odvádzali priamo svojim rodičom. Palkovci k tejto téme dali celý rad zaujímavých článkov, napríklad

  • https://www.postoj.sk/33239/k-pricinam-nizkej-porodnosti   

Kľúčovým pojmom je cena dieťaťa. Nejde o množstvo peňazí, za ktoré si dieťa kúpite na trhu,  ale čo vás mať dieťa stojí, keď mu poskytujete stravu, ošatenie, bývanie atď. Do ceny dieťaťa treba vždy zahrnúť aj tzv. náklady obetovanej príležitosti, čiže to, čo by ste si mohli dopriať, keby ste sa nerozhodli pre dieťa.

  • https://www.postoj.sk/33439/nizka-porodnost-plodi-medzigeneracnu-socialnu-nespravodlivost

Súčasní prispievatelia do systémov, budúci dôchodcovia, totiž počas svojho budúceho dôchodkového veku nedostanú od systému v podobe dôchodku a zdravotného zabezpečenia toľko, koľko do systému počas svojej terajšej aktívnej fázy života vkladajú.

  • https://www.postoj.sk/37946/vase-dieta-zvysi-dochodok-inym-a-znizi-vas

Štát by mal prikročiť k zavedeniu ďalšieho, prídavného starobného dôchodku, ktorého výška by sa neodvíjala od toho, koľko občan sám odviedol na odvodoch do systému dôchodkového a zdravotného zabezpečenia, ale od toho, koľko tam odviedli jeho pracujúce deti.

Treba si uvedomiť, že rôzne formy zvýšenia platieb znižujú cenu dieťaťa rôznym skupinám rodičov. Čo napríklad znamená zvýšenie prídavku na dieťa? Nárok naň má každá rodina s dieťaťom bez ohľadu na to, ako sa rodičia správajú. Preto zvýšenie prídavku na dieťa znižuje cenu dieťaťa (a tým zvyšuje dopyt po ňom) pre všetkých rodičov bez ohľadu na to, či sú to rodičia zlí či dobrí, zodpovední či nezodpovední, pracovití alebo nepracovití, atď.  

  • http://www.impulzrevue.sk/article.php?251

Preto je priebežný systém dôchodkového zabezpečenia nespravodlivý. Ten, kto nemá deti, platí iba raz. Vtedy, keď odvádza odvody zo svojho platu. Kto má deti, ten platí i druhýkrát, a to vtedy, keď živí, šatí a vychováva svoje deti, ktoré raz dorastú a odvodmi zo svojho platu udržia dôchodkový systém v chode. Preto funguje priebežný dôchodkový systém úplne absurdne ako spôsob, ktorým sú solidárne viacdetné (a teda v zásade chudobnejšie) rodiny s rodinami jednodetnými alebo bezdetnými (a teda v zásade bohatšími). Túto nespravodlivosť opisujú S. Janota a J. Daniška v článku Sociálny štát proti rodine (Impulz, roč. 2006, č. 4).

  • https://www.euportal.cz/Articles/3039-ekonomika-konzervativnej-solidarity-a-vymierani-europy.aspx

Vychovať jedno dieťa nie je lacné. Ako vyrátali palkovci ešte v oku 2011 okrem straty pohodlia, ak by rodičia peniaze namiesto do výchovy dieťaťa investovali do sporenia, pri odchode do dôchodku by mali ušetrených minimálne 1 milión korún. Výchova dieťaťa teda pre rodičov znamená:

  • Mínus milión Sk k dôchodku alebo
  • Mínus 50 dovoleniek v Chorvátsku alebo
  • Mínus 3 Škody Fabia.

Na druhej strane, vyrátali dieťa vychované rodičmi dnes pre štát znamená prínos len vo forme odvedenej dane z príjmu a DPH počas predpokladaných 40 rokov jeho pracovnej kariéry minimálne 2 100 000 Sk .

Štát teda v podstate trestá tých, ktorí výchovou detí zabezpečujú jeho budúcu prosperitu. Navrhli, aby štát počas čerpania penzie preplatil formou rodičovského bonusu rodičom náklady na výchovu každého dieťaťa, ktoré pracuje a štát má z neho príjem. Ak dnešní rodičia vychovajú dieťa a táto výchova ich stojí približne 1 milión Sk, štát by im mal počas penzie vyplatiť 1 milión Sk ako rodičovský bonus. Uviedli, že spomínaný milión korún nasporí pre svojich rodičov samotné pracujúce dieťa, ktoré nebude odvádzať 9% do priebežného piliera, ale priamo na nový sporivý účet svojich rodičov. Tento systém sa dá zaviesť pre budúcich dôchodcov, ktorých dieťa príde do pracovného procesu. Pre súčasných dôchodcov, ktorí už svoje deti vychovali, a tieto ich deti pracujú, navrhujeme čiastočné preplatenie nákladov spojených s výchovou ich dieťaťa, na začiatku vo forme rodičovského bonusu  Ako uviedli vo svojom návrhu „Návrh je výrazom medzigeneračnej solidarity zamestnaných detí so svojimi rodičmi. Čiastočne odstraňuje znevýhodnenie najmä rodičov viacdetných rodín, ktorých životná úroveň bola spravidla nižšia aj v čase starostlivosti o nezaopatrené deti a je nižšia aj v čase poberania dôchodkových dávok. Pri existencii priebežného dôchodkového piliera sa tak ich zamestnané deti viac solidarizujú s inými ako vlastnými rodičmi.

Ich návrh nebol akceptovaný. Je to skrátka ľahké a pohodlné pre tento štát takýmto spôsobom okrádať viacdetných pracujúcich rodičov, ktorí zodpovedne vychovajú deti pracujúce pre spoločnosť.

 

Je čas o tom otvorene hovoriť.

 

Elena    12.2.2020

 

K diskusii:  úplne konkrétne zdroje uvádzajú za strany napríklad tu   https://www.hlavnespravy.sk/strop-dochodkovy-vek-by-chceli-viacere-strany-volbach-zrusit/2042929

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984393x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie