Založ si blog

Cesta 8. – Čo má spoločné Matovič a Kotleba. . .

Matoviča omieľajú médiá i diskutéri dookola. Ja vám v tejto chvíli prezradím, čo by mal určite urobiť dnes – a aj to, pravdaže, čo má spoločné s Kotlebom.

 

Matovič a Kotleba majú naozaj niečo spoločné… 

Náročnú situáciu po ich zvolení. Lebo obaja sa ocitli v  situácii, že sa z druhej strany nedočkali prijatia a ochoty spolupracovať od protistrán.

Pomenujem pár úskalí súčasnej situácie na Slovensku – pekne krok za krokom, aj s návrhom na ich riešenia, ktoré by mal premiér realizovať. Nie, nebudú sa páčiť všetkým ani zďaleka nie. Ale nikomu z nás sa nebude páčiť ani to, ak mu niekoho blízkeho nejaký infikovaný jedinec nakazí a ten potom zomrie, či zostane s trvalými následkami na zdraví. Život skrátka je o nevyhnutných opatreniach, pri ktorých musí byť prioritou bezpečie života a zdravia.

 

Krok prvý – Zjednať poriadok v koalícii…

Fotka s hadom na krku…  Nemám na mysli fotky sporo odetých žien s nejakým pytónom – takto by sme mohli nazvať symbolicky (až dvojsymbolicky, aj vo vzťahu ku chrbtovej kosti) a výstižne prvú fotografiu súčasnej vlády. Pre tých ťažšie chápavých – hadom na krku myslím Sulíka – a nielen pre to, čo doteraz mediálne produkoval. Som si istá, že to rozhodne nie je všetok Sulíkov prínos – ešte sa od neho môže Matovič aj my všetci dočkať prekvapení, ktoré sa nikomu rozumnému páčiť nebudú.

Neviem akú zmluvu o koalícii koaličné strany navzájom uzavreli, ale ak by mi koaličný partner robil takú šarapatu ako Sulík Matovičovi, tak by z koalície musel odísť. Beztak majú dosť hlasov, a koalícia by bola stabilnejšia. Ostatných drahýchpartnerov by to riadne ovialo, ak by Matovič Sulíka vyrazil, lebo takto ich len demoralizuje a ťahá konať podobne.

A to sa môžeme pripraviť na neutíchajúci tok rečí i naďalej, lebo útok na cestách kolónami áut začne znovu. A problémy s koronou začnú narastať.

 

Krok dva – Pravdivo informovať

Mal by už niekto ľuďom s nariadenou karanténou povedať, že sa korona od chrípky líši zásadne a podstatne – a že ak v karanténnom období chodia kade-tade, ohrozujú zdravie a životy iných. A doložiť to trestným stíhaním niekoľkých z nich, aj s väzbou.

Konať pritom však treba spravodlivo, aby rómsky spoluobčan rozvláčajúci nákazu a putujúci v karanténe  do Anglicka a späť nedostal pokutu 250 eur a žena z Blavy (snáď 2 roky). Zaslúžene by mali skončiť v base obaja porušovatelia rovnako.

Rovnako treba pravdu o ohrození povedať aj ostatným občanom.  Lebo z tých, ktorí koronu prežili, ani zďaleka nie všetci sú vyliečení, a ani vyliečiteľní úplne nie sú. Malo by sa preto otvorene písať viac o následkoch korony – že vyliečenie neznamená úplné vyliečenie všetkých, čo to prežijú. Aké percento pacientov je práve na dýchacích prístrojoch. Že časť pacientov sa reinfikuje, že časť pacientov zostáva s trvalými následkami na kapacite pľúc, či aj inými závažnými následkami celoživotne.

 

Krok tri – Pendleri všetkého druhu…

Pendleri sa správajú rizikovo a sú ohrozením pre nás všetkých. Rozumiem, že chodia za prácou – a to nielen tí cezhraniční, ale i do Blavy napríklad – do tej Blavy, z ktorej pred sviatkami hromadne odchádzali návaly áut. Lenže výsledok ich veľkonočného posedenia v rodinnom kruhu a aj každotýždennej cesty do práce a späť zvyšuje riziko prenosu nákazy pre nás všetkých.

Po polnoci v pondelok sa začnú valiť do Blavy späť tie isté autá pendlerov z celého Slovenska, ktorí sa vybrali domov na sviatky. Na socsieťach sa debatuje o tom, ako cestovať, aby prišli do Blavy po polnoci, ale s predstihom na dennú smenu.

Skrížil by im plány premiér, ak by vyhlásil ešte o dva dni dlhšie kontroly a zákaz vychádzania. Tak by aj presne zmonitoroval, koľko ľudí a odkiaľ výletovalo do rodinného veľkonočného kruhu. A mohol by aj predikovať, ako sa  mapa korony o dva až týždne zmení. Viem, mnohým sa to páčiť nebude – no myslím, že by to mal spraviť.

Ak by podmienil vstup do Blavy testom, potom by sa rýchlo zachytili osoby v riziku, ktoré niekoho infikovali počas sviatkov – ešte skôr než u infikovaných prepuknú ťažkosti.

 

Krok štvrtý – Časy a opatrenia pre ľudí v zdravotnom riziku…

Nie je pravda, že len dôchodcovia sú ohrození. Nerozumiem prečo tento štát neberie do úvahy, že rovnakou hrozbou je vírus i pre zdravotne rizikové skupiny chronicky chorých pacientov. Prečo aj oni nemajú vyčlenené hodiny na nákup, respektíve aj ďalšie ochranné opatrenia? Všetci tí kardiologickí a onkologickí pacienti, astmatici, ľudia s oslabenou imunitou – má vôbec vláda predstavu, aké percento ich je v populácii?

 

Krok piaty –  Ráznosť vodcu…

Matovič má kruh expertov a kruh poradcov. Nezakladá poradný kruh, aby sa mu mali vyjadrovať ku kadečomu ľudia vecí neznalí, či riadení inými prioritami ako je zdravie národa. Ľudia si ho zvolili, a tak musia dôverovať jeho krokom.

Premiér má jasne rozhodovať, lebo neistým a váhavým postojom verejnosť zneisťuje. Je jasné, že nikto z nás ešte nebol v situácii pandémie a nikto nevie celkom presne, čo je dobré. Prioritu má ale Matovič jasnú – zdravie a životy ľudí – čo ja osobne schvaľujem. A hlasy tých, čo vykrikujú ako idú umierať na ulici hladom, by som nebrala do úvahy – štát im môže poskytovať denne teplé jedlo, alebo potravinový balíček, keby bolo tak zle – čo podľa mňa ale nebude. Pretože ešte vždy môžeme získať minimálne sedem miliárd eur za americké stíhačky (podľa mňa až desať, ak rátame aj ich následnú údržbu). A potom sa mi mimoriadne páčil i nápad pána Forischa, že istá veľkozbohatlícka skupina údajne už roky platí nula eur – majú skrátka dobrých účtovníkov – na mieste Matoviča by som práve teraz ukázala, že viem konať nekompromisne a so špekulantmi sa porátať.

 

Záverom…

Matovičova situácia rozhodne nebola ľahká, ani tým, že je situácia pandémie. Postoje médií, časti jeho koalície i časti verejnosti, mu to ale nijako neuľahčujú. Výhrad, a oprávnených, by som mohla napísať vo vzťahu ku jeho schopnosti viesť viacero i ja – lenže je premiérom, dostal mandát, preto je nutné ho podporiť v tejto situácii. Teraz nie je doba na cirkusy, či na predčasné voľby, treba zjednotiť sily pre dobro národa.

Zatiaľ boli počty nakazených relatívne nízke. Uvidíme o dva týždne, akú paseku v tomto smere narobili pendleri, čo šli na sviatky po celom Slovensku.

 

Elena  12.4.2020

P.S.:

A to  som v článku ešte neuviedla problém, ktorý podľa mňa bude značný – keďže na Slovensko prichádzajú ľudia zo zahraničia („repatriujú sa“!, ktorí aj po veľmi dlhý čas neplatili odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne u nás. Vracajú sa v nie zanedbateľnom počte, ale cca desať tisíc sa vrátilo, cca šesť tisíc ešte čaká na návrat. To rozhodne môže mať vplyv na systém, ktorý má poistný charakter – mali by si preto podľa mňa na vstup do poistného systému u nás doplatiť minimálne za dva roky poistné odvody spätne.

 

K diskusii – Maxim 1477

Dokonca zvýraznené to je v článku –

Matovič a Kotleba majú naozaj niečo spoločné… 

Náročnú situáciu po ich zvolení. Lebo obaja sa ocitli v situácii, že sa z druhej strany nedočkali prijatia a ochoty spolupracovať od protistrán. Bolo to tak u Kotlebu, ako aj teraz u Matoviča, že ich návrhy a kroky žali iba kritiku namiesto podpory.

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986717x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie