Založ si blog

Letmo 2. – Kauza zbitých rómskych detí. . .

Som proti akémukoľvek násiliu na deťoch – to je z mojich blogov zrejmé.

Ale som aj proti účelovým klamstvám. A myslím, že jedno z nich sa čoskoro ukáže práve pri prešetrovaní tohto prípadu. Nepísala by som o prípade do prešetrenia, keby sa k nemu nebola hneď nevyjadrila prezidentka. Keď ona, tak aj ja.

Pouvažujeme v tomto blogu, prečo je zlé, ak sa nastaví nerovnosť pravidiel  – a sú u nás de facto občania dvoch kategórií. Jedni hlavne s kopou povinností – a druhí len s kopou práv.

 

Incident v osade…

Myslím, že zbiť päť takto veľkých detí naraz je vonku sotva možné – tobôž detí z osád, ktoré sú samostatnejšie ako ich rovesníci v bežných životných situáciách. Utekali by zrejme odušu s krikom preč, najviac jedno by dotyčný vojak dobehol. Ale uvidíme, vyšetrovanie odhalí, ako to naozaj bolo.

Prvé signály, potvrdzujúce môj predpoklad, už sú na svete

https://www.hlavnespravy.sk/kauza-zbitych-deti-policia-ozbrojene-sily-prehovorili-zdravotnici-sa-vyjadrili-ku-stavu-poskodenych-nesvedci-tom-ze-by-mohlo-byt-tvrdia/2143832

 

Moldava na druhý pokus?

Keď pred časom obvinili policajtov z neoprávneného zásahu v osade v Moldave, sledovala som s obavami opakované správy o tom, kde všade napádali osadníci policajtov, ktorých si sami privolali na pomoc

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20852461/sud-rozhodol-ze-klamali-potrestal-zatial-dvoch-ludi-po-razii-v-moldave.html

Médiá boli plné článkov, ako policajti neprimerane konali. O tom, že sa preukázal opak – a za účelové klamstvá boli potrestaní niektorí z osadníkov aj súdne za prečin krivého obvinenia, bolo ticho.

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20852461/sud-rozhodol-ze-klamali-potrestal-zatial-dvoch-ludi-po-razii-v-moldave.html

Povedzme si pravdu – nie je to nič, čo by bolo novinkou tejto doby. Niektorí osadníci u nás vyčínajú

https://www.tvnoviny.sk/domace/1986873_vycinanie-osadnikov-v-kozarovciach-riesi-uz-aj-urad-vlady

a

https://www.infonoviny.sk/surovo-prepadol-starenku

a

https://www.cas.sk/clanok/500285/stvorica-mladikov-vtrhla-do-domu-dochodkyne-jeden-z-votrelcov-starenke-zlomil-ruku/

a

https://www.noviny.sk/krimi/509050-po-drsnom-utoku-stvorice-deti-spadla-zena-z-mosta-policajti-ale-obvinili-len-jedneho

V oblastiach spolužitia sa kumuluje napätie.

https://denniks.sk/38773/video-viac-ako-30-trestnych-cinov-a-50-priestupkov-s-romami-pri-malackach-si-policajti-nevedia-dat-rady/?fbclid=IwAR0VFnoU4sYtKkkpKOHP18kuXTbU09yxXyp_fy0T4Gx327YcvEAweMYosM8

Desiatky priestupkov a trestných činov – aj tak vyzerá bezútešná situácia v obci Plavecký Štvrtok, konkrétne v časti Kolónia. Už dlhší čas tu pretrvávajú nepokoje, ktoré spôsobujú spory medzi miestnymi neprispôsobivými občanmi. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

A koľko je takých lokalít na Slovensku, kde spolužitie vyvoláva problémy?

Ani políciu ich násilie neobchádza

https://www.teraz.sk/regiony/romska-osada-nepokoje-zasah-policia/149002-clanok.html

a

https://plus7dni.pluska.sk/domov/vychode-nic-nove-romovia-biju-policajtov-stazuju-brutalitu

a

https://www.noviny.sk/krimi/134370-osadnici-napadli-policajtov-skoncili-v-nemocnici

a

https://presov.korzar.sme.sk/c/5116139/osadnici-napadli-mestskych-policajtov-kuklaci-vtrhli-do-osady.html

a

https://slovensko.hnonline.sk/559016-romovia-sa-v-osade-pobili-medzi-sebou-potom-napadli-policajtov

a

https://www.ta3.com/clanok/1167859/policajtov-napadli-romovia-utocnikov-zadrzali-privolane-posily.html

a

https://www.hlavnespravy.sk/sli-riesit-bitku-sami-ostali-zbiti-pri-konflikte-v-osade-v-hranovnici-pri-poprade-fyzicky-napadli-policajtov/1936650

a

https://denniks.sk/38773/video-viac-ako-30-trestnych-cinov-a-50-priestupkov-s-romami-pri-malackach-si-policajti-nevedia-dat-rady/?fbclid=IwAR0VFnoU4sYtKkkpKOHP18kuXTbU09yxXyp_fy0T4Gx327YcvEAweMYosM8

Niekedy si pri takých správach vravím, načo tam vôbec policajti idú riskovať zdravie a život. A tiež, prečo doteraz nebolo zavedené, že ľudia bez práce dostanú e-karty, na ktoré by nakupovali to, na čo sa im skladáme – potraviny, oblečenie a obuv, aby platili vodu a elektrinu. Bežné a nevyhnutné životné náklady, nie cigarety a alkohol.

Píšem o tom všetkom otvorene preto, lebo je zlé riešenie, ak prezidentka vystúpi a k udalosti hovorí, akoby bola už preukázaná vina toho vojaka. Ak už chce vystúpiť, mala by hovoriť objektívne, že treba preukázať, čo sa udialo, a že ak pochybil vojak, bude potrestaný. Ak však vyšetrovanie preukáže, že osadníci nehovoria pravdu, budú obvinení za krivú výpoveď. Lebo nemožno povedať A a nepovedať B. Prezident musí byť objektívny. Dúfam, že ak sa preukáže účelové klamanie a krivé obvinenie, tak pani prezidentka nebude šachovať milosťou pre vinníkov.

 

A karanténa nič? 

Druhý uhol pohľadu je, že deti boli mimo karanténneho priestoru osady. Prešetruje sa aj táto skutočnosť? Budú potrestaní rodičia detí za to, ak sa to preukáže? Pandémia nie je chrípka, a riziko jej nakazením vedie ku možnému ohrozeniu nášho zdravia a života – takže každý nezodpovedne sa správajúci človek nám ubližuje.

Opakovane som v blogu písala, že mi chýbajú kontroly mestskej polície v uliciach miest a pokutovanie ľudí bez rúšok. Vyskytujú sa také dojímavé obrázky, ako včera ráno v dedinke pred Revúcou starček idúci na nákup s vreckovkou, ktorú si držal na tvári – mala som slzy v očiach a ľutovala som, že náhradné rúško nemám pri sebe, zastali by sme a dali mu ho. No mestom chodia niektorí ľudia drzo a bezohľadne bezrúškovo – naši spoluobčania, ktorých policajti radšej ani nekontrolujú. Drvivú väčšinu osád nemáme vyšetrených, z nášho regiónu chodili spoluobčania početne napríklad do Česka. Prečo nie sú prístupné štatistiky, že toľkých ľudí v meste vyšetrili a koľko je ich práve v karanténe, denne aktualizované?

 

Repatriujeme…

Tretí uhol pohľadu – neviem kto umožnil, a z akých dôvodov, prísť tým tisíckam „REPATRIOVANÝCH“ ľudí na Slovensko bez testovania na hraniciach a bez povinnej štátnej karantény. Veď bolo zrejmé, že ľudia z osád nebudú reálne žiadnu karanténu sami dodržiavať. Kto ich sem zvážal autobusmi a lietadlami, kto im platil letenky? Ešte stále nemáme drvivú väčšinu osád otestovanú. Predsa nie je možné testovanie naťahovať na pol roka, lebo potom stráca zmysel.

Ďalším veľkým problémom je, že tí ľudia tu nemajú platené zdravotné poistenie, ani sociálne poistenie. Podľa mňa nie je v poriadku pribrať tísice „zrepatriovaných “ spoluobčanov u nás do poistného systému, do ktorého formou zdravotných a sociálnych odvodov neprispievali po dlhé roky a teraz chcú z neho brať zdravotne a sociálne. Zrejme im vôbec nedochádza, že nie Fico či Matovič tlačí peniaze v pivnici na Úrade vlády, ale skladajú sa nimi na solidárny systém tí, ktorí pracujú. Z čoho sa pre také masy ľudí zvýši na zdravotnú starostlivosť v situácii, že mnoho ľudí prichádza o prácu  a peniaze v zdravotníctve chýbali i na primeranú zdravotnú starostlivosť pre tých, ktorí si poctivo platia odvody?

Treba o tom začať otvorene hovoriť.

 

 

Elena 1.5.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005168x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie