Založ si blog

Krvou srdca 5. – Mamám. . .

Pred časom som bola na pozvanie evanjelického kresťanského spoločenstva na besede o rodičovstve a hodnotách rodiny. Hovorila som nie o tom, ako máme správne robiť to či ono, rozvíjať grafomotoriku, nastoľovať pravidlá, vekovo vhodných povinnostiach či spôsobe učenia detí. Ale o tom, že i keď sa úprimne snažíme najviac ako vieme, každý urobíme pri výchove detí nejaké chyby.

A že aj napriek tomu, že tie chyby urobíme, že sme tou jedinou správnou mamou pre svoje dieťa.

 

Byť mamou…

Je to cenný dar. Od Života, Boha, Osudu, Zámeru sveta – toho veľkého čohosi, čo riadi naše životy. Byť mamou sú chvíle radosti s ničím neporovnateľnej. No i únavy, strachu o dieťa, zdieľania obáv či smútku z jeho nenaplnených očakávaní. Podpory, obetovania svojho času, energie, čohokoľvek – pre svoje dieťa.

Nikto nedokáže opísať silu puta, ktoré spája matku a dieťa. A nikto nedokáže pochopiť  silu jej bolesti, ak dieťa stratí.

 

Stať sa mamou…

Mamou sa žena nestáva pôrodom dieťaťa. Možno je ňou už od prvej chvíle uvedomenia si, že príde na svet nový život a hovorí so svojim dieťaťom od tej chvíle, že svet je dobré miesto, v ktorom má ono svoje miesto. Že je vítané a očakávané. Byť mamou nie je len o tom, že dieťa splodí a porodí. Je to celoživotný záväzok.

A hej, každá žena si zaslúži mať v takej chvíli pri sebe partnera, ktorý je čestný a spoľahlivý. Žiadna žena by nemala byť vystavená v situácii očakávania dieťaťa zo strany partnera násiliu. Myslím, že by sme mali zaviesť na základných školách hodinu, kde by sa učili deti komunikácii, nenásilnému správaniu a chlapci tomu, že nikdy nesmú zdvihnúť ruku na ženu. Potrebujeme to oveľa viac v živote ako integrály a nerovnice.

 

Ďakujem…

Ďakujem v tejto chvíli mamám, mojej mame i všetkým mamám.

Mama nás sprevádza životom, zblízka či zďaleka. V každom okamihu cítime to neviditeľné puto, ktorým sú spojené naše srdcia.

Všetko najlepšie v tento deň, mamy.

 

Ďakujem aj…

A aj keď sa obvykle tento deň venujeme poďakovaniu mamám a vyjadreniu úcty a lásky voči nim, tak ja v tejto chvíli hovorím i o poďakovaní matiek za tento cenný dar.

Ďakujem za dar byť mamou, za seba i za všetky mamy sveta.

Prúdi nami rieka života.

 

Najkrajším vyjadrením lásky mamy dieťaťu je uspávanka. A  tak všetkým mamám dnes i sviatku jednu z najkrajších uspávanok, aké poznám

https://www.youtube.com/watch?v=cJsTB-yB-uk

 

A za všetky mamy jednu uspávanku všetkým deťom sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=vhaKjajzSj0

 

Elena  10.5.2020

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003059x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie