Založ si blog

Krvou srdca 6. – Hrdinom. . .

Je to tak krásne bojovať za národ so zápalom – je to tak krásne, ale keď je človek generálom. 

Tieto slová kedysi napísal Janko Jesenský.

Hej, vojna je krásna – keď ste generálom. Ale nie, keď ste obyčajným vojakom, ktorého do vojny naženú. Ani keď ste obyčajným človekom, ktorý nechce vojnu, len pokojný ľudský život  a vojna sa privalí do jeho rodnej dediny či mestečka.

Čakala som, kým odoznejú oficiálne prejavy a dokráčajú sa všetky pochody k pamätníkom hrdinov vojny. A tak v tejto chvíli k výročiu ukončenia druhej svetovej vojny dodám pár slov.

 

Nie je ľahké byť hrdinom…

Príbehy o tom, ako bojovali za vlasť a položili za ňu život  ľudí kedysi dojímali a nadchýnali.  Dnes sa  – ak už musia také niečo pozerať – mladí si poklopávajú po čele, väčšinu z nich by nikto nedostal dobrovoľne ani na vojenské cvičenie – a nie to ešte do vojny, kde by bol ohrozený ich život.

Napriek tomu je potrebné vedieť, že v živote prichádzajú situácie, kedy človek musí zvažovať, aké miesto v jeho živote má ochota byť hrdinom, ak je to nutné – a aké miesto v jeho živote má sloboda. Dve svetové vojny mohli poučiť ľudstvo o cene slobody, aj mieru a o hrôzach vojny. Zjavne nepoučili. Nenaučili nás úcte k životu iných ľudí i nášmu vlastnému, ani cennosti života v mieri – a zasa raz rozbiehame i u nás zbrojenie.

 

Sloboda je základom života…

Život bez nej nie je životom.

Voľ nebyť, ako byť otrokom – hovorí Samo Chalúpka v básni, ktorú nás učili už v základnej škole.

Dnes nás o slobodu pripravujú nie vpádom tankov cez j´hranice. Ale ohlupovaním, prekrúcaním faktov a zastrašovaním, okrádaním našich detí o budúcnosť bezhlavým zadlžovaním na zbrojenie.

Prezidentka povedala pri príležitosti pripomienky výročia ukončenia vojny, že sme povinní odhaľovať tých, ktorí sa i len skryte hlásia k fašizmu.

https://dennikn.sk/1885605/caputova-sme-povinni-odhalovat-tych-ktori-sa-hoc-aj-skryte-hlasia-k-fasizmu/?ref=suv

Pred niekoľkými hodinami sme mohli dosiahnuť celosvetový mier.

https://glob.zoznam.sk/takmer-sme-dosiahli-celosvetovy-mier-hlasovanie-v-osn-zablokovali-spojene-staty/

Nuž, pani prezidentka, plním svoju povinnosť a verejne poukazujem, že práve USA ho zablokovali. Koho možno označiť viac a pravdivejšie ako vojnových štváčov?

My sme v situácii, že pre pandémiu máme obrovské dlhy. Zaťažíte nimi nás samých – tých z nás, ktorí poctivo pracujú – i budúce generácie.  Zrušme kúpu amerických stíhačiek v tejto chvíli. Nielen pre ekonomickú situáciu, ale i preto, že mier sa nebuduje zbrojením.

 

Bojovať za slobodu…

Nesloboda nie je vždy o vojne – je aj o nemožnosti nahlas  bez obáv povedať svoj názor.  Byť zaň prenasledovaný.

A odvaha v takej situácii znamená nemlčať so sklonenou hlavou a nenechať sa viesť ako stádo oviec, to si vyžaduje  lásku k slobode aj ľudskú odvahu. Mali ju tí, ktorí obetovali svoje životy v druhej svetovej vojne. Mohli žiť možno i dnes niektorí, prežiť zmysluplný a šťastný ľudský život, keby nebol ktosi, kto mal mocenské chúťky a bol ochotný pre ne obetovať životy iných ľudí. Peniaze a moc riadia vojnových štváčov i dnes.

Z úcty k tým obyčajným ľuďom, ktorí položili svoje životy pri oslobodzovaní našej krajiny nebudem širšie rozoberať bombardovanie  v závere vojny, pri ktorom zomrelo mnoho nevinných civilistov. Naši spojenci vtedy zničili naše podniky, zabili našich ľudí. Tak boli to naši spojenci, alebo neboli?

 

Vojna…

Vždy na ňu doplácajú obyčajní ľudia, ako my. A ryžujú na nej bohatí, prečo štvú znovu a znovu svet do vojen.

Obrovské ľudské utrpenie priniesla druhá svetová vojna, bezpočet obetí. S úctou sa dívajme na minulosť, lebo práve vďaka nim plynie náš život v mieri.

Ďakujem všetkým tým bezmenným hrdinom, ktorí zanechali svoje domovy, svoje rodiny a obetovali svoj život za budúcnosť iných ľudí. Pravdu povediac – neviem, koľko z nás by boli ochotní to urobiť.

A tak sa pozrime na tú hrôzu v minulosti, ktorú ľudstvo prežilo. Stalo sa. A nesme každý vo svojom srdci úctu k tým mŕtvym a ich osudu, aj poučenie, aby sa vojna už nikdy nezopakovala.

Mier sa nebuduje zbrojením.

 

 

Elena   10.5.2020

 

S úctou a láskou všetkým obetiam vojny

https://www.youtube.com/watch?v=tMRGWNY3Dvo

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006546x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie