Založ si blog

Hej, hej 7. – Hľadači pokladov. . .

Som romantická duša – a milujem dobrodružné, odvážne a pochabé príbehy. Mayovky si rada prečítam dodnes. A predstava hľadania pokladu – no tak na tú by ste ma nalákali bez zaváááááhania.

Áno, áno, áno.

Tak dnes o hľadaní pokladu. A úspešnom…

 

Ľudia sú rôzni..

Niekto hľadá truhlicu plnú zlata, iný zlaté srdce. Niekoho obohacuje štrngot mincí, iného šum vetra v korunách stromov. Niekto sa cíti ako boháč, ak má luxusné auto a obrovský dom, iný ak sa díva na východ slnka a nebom plávajúce oblaky.

A možno najväčším bohatstvom je čisté svedomie.

Ľudia sú skrátka rôzni, a aj poklady sú rôzne.

Milujem prírodu, pre mňa by bolo úžasným bohatstvom už i samotné chodenie na takomto mieste

obrázok prevzatý z http://obrazky.4ever.sk/priroda/hory/skalnate-hory-200495

 

Myslím, že samotná cesta za pokladom je úžasné dobrodružstvo, vlastne oveľa väčšie ako samotný poklad. Je ale málo ľudí s takou radostne detskou dušou, ktorí by vyrazili hľadať poklad len tak pre príbeh cesty, nie kvôli bohatstvu. No hej, ale mňa zaujímajú práve takí.

 

Poklady všetkého druhu…

Niektoré z nich sú preukázateľne reálne, ako jantárová komnata, iné sú viacmenej v rovine fantazijných príbehov, ako sú rôzne pirátske poklady, či až mytologické, ako hľadanie svätého Grálu. Niektoré  poklady hľadajú ľudia stáročia – a nenašli nič. Teraz médiá priniesli správu o hľadaní pokladu, ktoré trvalo iba desať rokov…

No iba… – za ten čas prišlo kvôli tomuto pokladu o život niekoľko ľudí. A nie je to žiadna chiméra, za ktorou vybehli – tento poklad má reálneho tvorcu pokladu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/forrest-fenn-poklad-skaliste-hory-usa-sberatel-nalezce-milion-dolaru.A200608_142403_zahranicni_dtt

Poklad vytvoril Forrest Fenn. Bol to americký obchodník s umením, ktorý naplnil bronzovú truhlu cennosťami v hodnote 23,5 milióna dolárov – drahými kameňmi, vzácnymi mincami, nefritovými soškami a ďalšími vzácnosťami. Schoval ju v Skalnatých horách (ach, ten názov sa mi nepozdáva – mne sa páči oveľa viac ich názov zo starých mayoviek  „Skalisté hory“).

Polohu pokladu pre hľadačov označovala jeho báseň. Má 24 sloh a nachádza sa v jeho knihe The Thrill of the Chase (Vzrušenie z lovu). Za pokladom sa z celého sveta za tých desať rokov zbehlo viac ako 350 000 ľudí.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/forrest-fenn-poklad-skaliste-hory-usa-sberatel-nalezce-milion-dolaru.A200608_142403_zahranicni_dtt

A nakoniec poklad našli.

https://www.novinky.cz/muzi/clanek/a-je-po-zabave-poklad-ktery-hledalo-350-000-lidi-byl-po-10-letech-nalezen-40326877.

 

Báseň, která ukrývala indicie k pokladu

THE THRILL OF THE CHASE

(Forrest Fenn)

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it’s no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There’ll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you’ve been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I’ve done it tired, and now I’m weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

 

Ten zvláštny príbeh o hľadaní pokladu som čítala nadránom,

a potom cestou do Revúcej skorým ránom som dumala o pokladoch, ktoré by mi stáli za to, aby som za nimi v živote vykročila. Poviem vám, nie je ich veľa.

Ráno bolo ako stvorené na pochabé snívanie, u nás v horách všetko zlátili slnečné lúče a len kde – tu sa vznášal jemný opar.

Rozprávková krása dýchala z rána, postupne sa však krajina halila čoraz viac do hmly, ako sme schádzali z kopcov.  Hmla sa valila pri približovaní sa k mestu zo všetkých kútov.

Ach, nechoďme do tej hmly, zaševelila som dieťaťu tak smutne, že mi dokonca pustilo jedinú z mojich obľúbených piesní, ktoré má na tom aktuálnom CD.

https://www.youtube.com/watch?v=PJH7l5WjJKE

 

Elena 11.6.2020

 

K diskusii pjk127, ďakujem.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007172x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie