Založ si blog

Haf 7. – Potraty na ďalší pokus. . .

Téma potratov opäť víri Slovenskom. Predošlý pokus sprísniť prístup k potratom sa uskutočnil v roku 2019, neúspešne.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/555007-nazivo-olano-o-novele-zakona-o-interrupciach/

Či dokonca smršť návrhov. Tri novely zákona o interrupciách sa ocitli na programe júlového rokovania Národnej rady, do otvorenia schôdze pribudol ešte jeden navrh OĽaNO.

  • Prvá novela, ktorú predložili kotlebovci, skracuje možnosť podstúpiť zákrok z pôvodných 12 na 8 týždňov tehotenstva. Zároveň zakazuje vykonávať interrupciu cudzinkám.
  • Druhá novela úplne ruší možnosť interrupcie na žiadosť ženy. Tú môže žena podstúpiť len v prípade, ak je ohrozený jej život, počala v dôsledku znásilnenia či pre geneticky chybný vývoj plodu.
  • Tretia novela od Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu, Filipa Kuffu a Jána Podmanického (všetci nezaradení) navrhuje, aby ženy, ktoré zvažujú utajovaný pôrod, mali možnosť od 21. týždňa tehotenstva do druhého týždňa po pôrode poberať nemocenské dávky. Avšak iba v tom prípade, že si platili nemocenské poistenie, teda sú zamestnané. Návrh spresňuje poučenie ženy pred podstúpením zákroku. Podľa novely by ženy staršie ako 40 rokov museli za umelé prerušenie tehotenstva platiť.

Na spomenutej schôdzi novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov, zasa raz poslanci prejednávajú. Hlasovať budú v utorok.

Pohovorme si o téme teraz.

 

Predkladateľka teraz prejednávaného návrhu novely Anna Záborská (OĽaNO) svoj návrh pokladá za praktickú pomoc ženám. 

Potrebu vidí vo vytvorení systému pomoci ženám, ktoré si chcú dieťa nechať, ale sú v zlej životnej situácii

https://slovensko.hnonline.sk/2177740-poslanci-ukoncili-diskusiu-k-potratom-zaborska-hovori-o-pomoci-zenam

Staviame sa na stranu ochrany života a zdravia každého človeka, života matky i tých najmenších a najzraniteľnejších,“ deklarovala Záborská. Zdôraznila, že sa treba pozerať do budúcna a vytvárať podmienky na dôstojný život matiek aj ich narodených či nenarodených detí.

Navrhuje predĺženie času, ktorý má žena na premyslenie po poučení lekárom zo 48 na 96 hodín, pretože ide o nezvratné rozhodnutie. Novela má tiež zabezpečiť zber informácií o dôvodoch interrupcií a zakázať komerčnú reklamu na umelé potraty. Povinná má byť druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa. „Stáva sa, že prvé vyšetrenia, ktoré žena podstúpi, sú falošne pozitívne, preto chceme, aby žena mala možnosť sa obrátiť na iného odborníka, ktorý potvrdí alebo vyvráti prvé vyšetrenie,“ zdôvodnila Záborská. Tehotná žena bude môcť požiadať o núdzové ubytovanie, ktoré bude určené aj ako utajené bývanie pre ženu, kým neporodí.

Matka by mala tiež dostávať finančný príspevok ešte pred narodením dieťaťa, nie až po pôrode. Snahou klubu OĽaNO je tiež zrušiť 28-dňovú lehotu prežitia dieťaťa po pôrode, aby matke vznikol nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Jeho výška je takmer 830 eur. Príspevok by mal byť štvornásobný pri narodení zdravotne postihnutého dieťaťa (nuž ja by som v tomto prípade doplnila podmienku – len v prípade, ak ak matka postihnutie dieťaťa nezavinila napríklad pitím, či braním drog) – lebo dať 3200 eur do rúk „matky“, ktoré evidentne svojim pitím či drogovaním poškodila celoživotne zdravie dieťaťa, je podľa mňa scestný nápad.

Proti novele vystupujú občianske združenia podaktoré.

  • Občianske združenie Možnosť voľby tvrdí, že návrhy na sprísnenie interrupcií za pošliapavajú sexuálne a reprodukčné práva žien. Nuž, neviem čo zahrňujú medzi sexuálne práva žien, mal by byť rozhodne rozdiel medzi sexuálnym právom a sexuálnou neviazanosťou.
  • Občianske združenie Ženské kruhy protestuje proti skráteniu lehoty, do ktorej môže žena podstúpiť interrupcie.Takéto obmedzenie nemusí poskytovať dostatočný čas na to, aby žena zistila, že je vôbec tehotná a mohla sa slobodne rozhodnúť. Nepozdáva sa im ani diskriminácia žien na základe zamestnania. „Nemocenská dávka je prezentovaná ako finančná pomoc ženám v neľahkej situácii. Najviac zraniteľné sú však tie bez príjmu alebo s minimálnou mzdou, ktoré pocítia výpadok príjmov aj v prípade, že budú poberať nemocenské. To je nižšie ako ušlá mzda. Dávku neumožnia ženám poberať ani do konca šestonedelia. Nuž, ak dieťa matka dá po utajenom pôrode od seba preč, naozaj ani ja nevidím dôvod sponzorovať ju do konca šestonedelia. A ak ho bude mať pri sebe, má nárok na materské alebo sociálnu dávku.

 

Vážim si život každej živej bytosti…

Som proti týraniu zvierat, proti devastácii pralesov, aj proti zabíjaniu nenarodených detí potratmi.  Žena má v konečnom dôsledku právo rozhodnúť, že dieťa neporodí, ak odmietne utajený pôrod, lebo nosiť ho nenávistne by dieťaťu určite neprospelo. Ale ženu, ktorej by sme sa poskladali na potrat zo spoločných zdrojov, by som ak nie po prvom, tak po druhom potrate určite definitívne sterilizovala. Lebo sexuálne právo neznamená sexuálny život na štýl honcovania králikov, na riešenie následkov ktorého sa mi ktosi iný má donekonečna skladať.

K tejto téme som už môj názor jasne povedala napríklad v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/09/24/dych-pravdy-2-protipotratova/

Uviedla som v ňom, že ak dieťa má právo sa narodiť, potom má i právo dôstojne žiť.

 

Úcta k materstvu je u nás žalostná

– a je smutnou vizitkou tejto spoločnosti, že diskriminuje najviac tie matky, ktoré sa voči nej správajú zodpovedne.

Lebo matka, ktorá pracuje a zároveň aj vychováva dobre deti, aby sa z nich stali ľudia vzdelaní a pracujúci, dáva spoločnosti veľa, ale dostáva málo. Žena, ktorá pracuje, dostáva plat za prácu. Žena, ktorá nepracuje a doma vychováva dieťa, dostáva peniaze za túto výchovu. Ale matka, ktorá pracuje a zároveň aj vychováva deti, nedostáva od štátu dva platy, ani jej štát nezaráta do času na dôchodok „druhú šichtu“.

A poďme ďalej  –  zohľadniť prínos dieťaťa  vzdelaného a zamestnaného v podobe rodičovského bonusu k dôchodku začal Krajniak zvažovať. A rýchlo ostalo ticho. Lenže prečo? Treba otvorene povedať, že táto spoločnosť nepotrebuje kriminálnikov a asociálov, že dieťa nestačí iba porodiť a ceď už dáko vyrastie. Nie je jednoduché dobre vychovať dieťa, aby sa stalo zodpovedným človekom. Aby čestne pracovalo. Do výchovy treba vkladať čas a energiu.  A rovnako nie je jednoduché dnes zaplatiť dieťaťu náklady, spojené so vzdelávaním stredoškolským či vysokoškolským. Rodina, ktorá študuje dve či tri deti, sa veru musí riadne uskromňovať. Namiesto toho, aby si štát vážil jej prínos, však z nich robí len „väčších sponzorov“.

 

Nestačí skrátka dieťa priviesť na svet, chrániť jeho život pred narodením…

Rovnako je to potrebné i po narodení.

Dať úctu zodpovednému materstvu, oceniť v spoločnosti hodnotu zodpovednosti v sexuálnom živote. Dať do popredia v spoločnosti morálne hodnoty aj v sexuálnej oblasti, lebo sexuálna neviazanosť nie je žiadne ľudské právo ani moderná hodnota, ale zanedbaná morálna a citová výchova a bezhodnotovosť v tejto oblasti.

Sebelepší zákon o potratoch toto všetko nenahradí.

 

Elena   11.7.2020

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986149x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie