Založ si blog

Nemlčím 2. – Na ulici v Lučenci ju už nestretnete. . .

Simonka, dievča z Lučenca. So žiarivými očami aj úsmevom. S rozviatymi dlhými vlasmi. Citlivá, vnímavá, tvorivá. V šiltovke pôsobí rebelsky, no v plesových šatách ako krehká víla.

 

Fotografie sú z rodinného albumu Simonkinej mamy a uverejnené s jej súhlasom

Tisíce podôb, milióny spomienok. Sú to jediné, čo po Simonke zostalo. Na ulici  v Lučenci ju už nestretnete.

Jediná, z celého srdca milovaná dcéra… 

Viete sa vžiť do situácie rodičov, ktorým zomrie jediné dieťa – už dospelé? Ktoré zomrie v tej istej nemocnici, kde sa aj narodilo? Ktoré zomrie na zdanlivo banálne ochorenie?

Celý Simonkin príbeh nájdete na

https://www.cas.sk/clanok/613733/najsmutnejsie-pribehy-tohtorocnych-dusiciek-rodicia-su-po-smrti-simonky-19-uplne-na-dne/

 

Hľadanie odpovedí…

Simonku už nikdy nestretneme v uliciach Lučenca. Nájdete jej hrob na miestnom cintoríne.

Ktorá mama by v takej situácii nechcela vedieť odpoveď na to, čo sa stalo. Nekládli by ste si aj vy tieto otázky? Nechceli by ste vedieť pravdu?

Aj Simonkini rodičia hľadajú odpovede na tieto otázky.

Mnohí z tých, ktorých blízki na Slovensku zomreli vinou lekárov, čakajú na odpovede po celé roky. Súdne spory sa vlečú aj desaťročia.

Aj Simonkini rodičia cítia dych tejto nekonečnej mašinérie. Pochybenie v Simonkinom prípade potvrdil UDZS SR až po odvolaní a pridelení prípadu inej pobočke. Odborníci UDZS SR uviedli, že zdravotná starostlivosť Simonke nebola poskytnutá správne ani na oddelení ORL. Ani po preklade na infekčnom oddelení.

 

 

V trestnom konaní sa vec tiež riešila. Pochybenie zdravotníckeho zariadenia v Simonkinom prípade potvrdila aj znalecká organizácia Forensic.

Dnes napriek pomenovaným pochybeniam dostala Simonkina mama Nataška od vyšetrovateľa odpoveď, že trestné stíhanie zastavuje.

Z odpovede vyšetrovateľa citujem „…nejde však o žiadny zákon, ktorý by určoval, aký má byt postup pri liečbe, pretože v našich podmienkach je aplikácia najlepšieho možného postupu ohraničená ekonomickými možnosťami konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti “.

 

To vážne, vážne, vážne?

Rozumiem tomu dobre, že ak idete do spádovej nemocnice, ktorá je na tom finančne zle, tak máte v mnohých prípadoch jednoducho smolu – máte vyššie riziko úmrtia a neposkytnutia takej zdravotnej starostlivosti tak, ako je to v zariadení s lepšími ekonomickými možnosťami???!! 

Ľudia, za týchto okolností vás upozorňujem na túto hrozbu – že vy a vaši blízki máte ohraničený najlepší možný prístup zariadenia jeho ekonomickými možnosťami, t. j. je nerovnaká poskytovaná zdravotná starostlivosť.

Za týchto okolností odmietnime akékoľvek snahy o spádový princíp, lebo by to niektorých vystavilo riziku, že ak konkrétny poskytovateľ zdravotnej starostlivosti u nich v spáde má slabé ekonomické možnosti, tak najlepší možný postup pre nich je horší ako tam, kde majú dostatok financií.

A samozrejme chcem účinne chrániť seba aj vás všetkých.

Vyzývam preto ministra zdravotníctva otvorene  a verejne –

pán minister, medializujte poradovník slovenských nemocníc podľa ohraničenosti ich ekonomických možností. Aby sme si nemuseli my pacienti obvolávať všetky nemocnice každý za seba – ale pozrieme si oficiálne uverejnený poradovník, a nikto z nás zrejme nepôjde do nemocnice so slabým ekonomickým zázemím, kde je podľa vyššie citovaného vyjadrenia vyšetrovateľa  nemožno očakávať najlepší možný prístup na takej úrovni ako v tej dobre situovanej nemocnici.

 

Celá tá filozofia „zisku v zdravotníctve“ sa mi nevidí…

Je mi smutno z toho pochybného princípu, že v zdravotníctve má byť vôbec nejaký zisk. Najmä ak sa zvrháva na to, že pacienti majú byť zdrojom zisku – a vnímaní ako dojné kravy, a nie ako služby si platiaci klienti, ktorí chcú kvalitnú službu.

Takisto nechápem, prečo by nemala byť dostupná rovnako pre všetkých taká istá úroveň najlepšieho možného prístupu. Tá by nemala byť podmienená ekonomickými možnosťami konkrétneho zariadenia, ale len typom zariadenia. Vyššiu logicky poskytnú nemocnice fakultné, kam by mali spádové nemocnice ťažšie prípady či rizikových pacientov automaticky odosielať.

Rozhodne nevidím dôvod mať odlišnú kvalitu najlepšieho možného prístupu v rôznych okresoch. Lebo zdravotné odvody si platíme rovnako v Bratislave aj v Michalovciach, v Hnúšti či v Snine, v Lučenci rovnako ako v Martine. Tak prečo by sme mali za ne kdesi dostávať menej kvality a mať menšiu šancu dostať rovnako dobrý najlepší možný postup pre seba a svoje deti???!!

Dokedy budeme ticho, ľudia?

 

Záverom…

A keď už sme pri tých peniazoch – tá istá neziskovka, v ktorej Simonka umrela, mala i v tom roku jej smrti zisk…

Darilo sa im zjavne. To je tak, keď je kritériom úspešnosti v slovenskom zdravotníctve zisk.

 

Elena 13.7.2020

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986111x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie