Založ si blog

Čas odpovedí 7. – Veriť v pondelok, že zajtra bude piatok. . .

Treba len veriť, že zázraky sa dejú – tak to funguje v živote.  Veriť, že svet je miesto plné zázrakov – byť schopný ich vnímať.

Veriť znamená veľa pre každého z nás – je to pevná pôda pod nohami, opora v zlých časoch a vnútorné svetlo, ktoré nám svieti na cestu, ktorou kráčame. Preto chce každý z nás niekomu a niečomu veriť.

No áno, o viere a dôvere a ich sile v živote dnes uvažujme. O jednej knihe vám k tomu poviem – a veď nielen o nej, pravdaže.

 

Čomu treba veriť v pondelok…

Veriť je postojová charakteristika – slovami psychológa – a znamená preto pochopiť správnosť niečoho, nielen si to myslieť, ale i cítiť, a aj konať v tom smere. Je to hlboké prijatie správnosti niečoho kdesi v našom vnútri.

Pravdaže, ak si želáme veci v smere osudu – a nie proti nemu. Lebo veriť v pondelok, že zajtra bude piatok, je nezmysel. A rovnako je nezmysel veriť, že sa začne čestne správať niekto, kto sa voči nám zachoval nečestne, pretože už nám svojim konaním ukázal, že hranicu čestnosti v sebe nemá.

Niekedy si prečítame múdre slová, povieme si – veď hej, tak to je – a zasa konáme presne naopak. Veríme v pondelok, že „zajtra bude piatok“ a že ľudia, ktorí nám už predviedli svoju pravú tvár, sa odteraz budú správať voči nám čestne, lebo tá ich nečestnosť bola iba ich malá životná chyba.

Keď sa mi opakovane pokazili USB kľúč či externý hardisk s už hotovými štyrmi knižkami, tak po tom prvom raze som si poplakala. Potom som písala odznovu, a niektoré veci som videla a povedala inak. A tak keď sa pokazili moje dva USB kľúče nedávno a nedali sa údaje z nich zachrániť, vnímala som to ako tichý hlas „popracuj na tom ešte“.

Aj rozumiem v tejto chvíli, že prečo. Bola i jedna z mojich slepých škvŕn filozofia „veriť v pondelok, že zajtra bude piatok“. Lebo viera a dôvera síce je nelogická, nevychádza len z logických argumentov, ale ani ich neprehliada, nie je iluzívna. Ja som verila dlho, že každý z nás sa chce správať čestne, len to niektorým niekedy nevychádza, hoci sa snažia – občas. Potom som chcela veriť aspoň tomu, že nie v každej oblasti, ale aspoň v niektorých oblastiach života každý z nás chce byť čestný. A nie, nehovorím, že maximálne čestný – lebo neexistuje podľa mňa ani minimálna čestnosť – čestný človek sa správa čestne v každej situácii, aj pre neho nepríjemnej a ťažkej.

S niektorými vecami je to jednoducho tak. Nemožno byť trochu mŕtvy, ani trochu tehotná. A ani trochu čestný. Buď si čestný, máš v sebe zakotvené pevné hranice, alebo nie si, inej možnosti niet. Iste, aj človek bez pevných hraníc čestnosti sa môže v nejakej chvíli zachovať čestne – ale obvykle po čase prehliadneme, aký úmysel ho viedol – a pochopenie že „je čestné sa tak zachovať“ to nie je.

 

Veriť – čo to znamená?

Je to byť presvedčený o správnosti niečoho. Nejakej voľby, nejakého nášho pohľadu, nejakej verzie príbehu. O pravdivosti a spoľahlivosti. Niečoho. Niekoho.

Niekedy máme pocit, že neveríme nikomu a ničomu, že všetko okolo má šedivé farby, že sa nám nič nechce a cítime jedno veľké prázdno. Máme pocit, že pákou, o ktorú sa môžeme zaprieť, aby sme v živote zabrali, nie je nič. Že nás nedrží nič vnútorne – okrem pocitu povinnosti, pravdaže. Ticho si vzdychneme nad tým, že sú tisíce vecí, ktoré nás môžu radostniť – vychádzajúce slnko, spev vtákov či vôňa kakaa, opekanie slaniny pri ohníku, či barličky rôzneho druhu  alkoholu, lacného sexu, majetku a postavenia, obdivu iných… Môžu, ale v tejto chvíli neradostnia. Akoby tomu všetkému chýbal vnútorný zmysel – a tak len masku dňa ukazujeme ostatným.

Všetko, čo sa nám v živote deje, je dôležité pochopiť a prijať, aby nás to „pustilo“

– čítala som kedysi v akomsi múdrom článku. Tak aký význam má taká situácia vnútornej pustoty a prázdna? K čomu nás má priviesť? Načo sú dobré také časy? Dostanem sa z nich nejako niekedy, a ak áno, tak kedy a ako – kladieme si v takej chvíli otázku.

Všetko prejde, znie odpoveď. A hej, majú nám pomôcť uveriť v troch oblastiach

  • Uveriť sebe.
  • Uveriť iným.
  • Uveriť Bohu.

 

Pouvažujeme o nich spolu viac postupne…

 

 

Elena   29.8.2020

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980587x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie