Založ si blog

Most 4. – Niektoré cesty. . .

Sú rôzne cesty. Niektoré vedú blatom, iné kameňmi, sú aj také zlatom či striebrom vydláždené. Vedú rôznym spôsobom a rôznym smerom, aj k rôznemu cieľu, pravdaže. Sú rôzne, tak ako my sme rôzni. A aj keď ideme jednou z ciest, nami zvolenou, stretávajú nás na nej prekvapenia, zmeny,  výmole, a niekedy i lúky plné kvetov.

Takže o rôznych cestách uvažujem v tejto chvíli.

 

Kráčame…

Niekedy viac-menej automaticky, deň za dňom sa sype v náhlivom tempe povinností. Sú ale dni a situácie, ktoré nás vedú uvedomiť si jasnejšie každý z našich krokov. Nemusia byť úžasne prelomové a osudové. Ak pozorne vnímame, takými odhaľujúcimi môžu byť aj situácie obyčajné, trebárs ako prestavba v byte, ku ktorej už nejaký čas i ja chystám veci.

Zaujímavé, ako veľa nám ukáže taká situácia o nás samých. Či nie sme maximalisti, tvrdohlavo idúci len za jedinou predstavou, ako znášame sklamania a či sa vieme prispôsobiť, aj trpezlivo hľadať, či čakať na to pre nás pravé. Prestavba bytu nám tiež ukáže, či je realistický náš odhad v rôznych situáciách.

Je v nej filozofia Cesty.

Som majster v prispôsobovaní sa, nevnímam to útrpne, ale nenútené, ako súčasť mojich životných záväzkov. Preto ak poviem v niečom že nie, je to veľmi silná hranica. Trpezlivosti v hľadaní a čakaní sa učím. Realistickosť odhadu mi chýbala, vždy som hľadala v ľuďoch dobro a ospravedlňovala ich kroky – teraz vnímam v tom ich osobnú hranicu bez ilúzií, „taký je“.

 

Cesta…

Zámer sveta nás učí niekedy veľmi silne. Dnešné dve mimoriadne silné konštelačky z veľmi skorého rána mi i teraz víria hlavou, jedna z nich nesie môj osobný príbeh. Je to zvláštne poodhrnutie opony na kúsku cesty.

Zmeňme smer myšlienok. Dajme si jednu náhodne otvorenú knihu. Hm, hm., no to je silná koincidencia.  „Púť nutne symbolizuje pútnikovi jeho vlastnú cestu. Život je cesta, ktorá má končiť v Bohu…  hriech je cesta vedúca preč od Boha. Je potom jedno, kam človek ide, lebo pokiaľ ideme od Boha, všetky smery sú zlé“. 

Áno. Na to niet čo dodať.

Zbytočné je sedieť v kostole a verklíkovať doma otčenáše, ak konáme zlé, nečestné skutky. Nejde len o náboženskú vieru. Život ako cesta k Bohu je podľa mňa cesta v zmysle ľudského rastu. Najsilnejšou modlitbou je vďačnosť za to, čo máme, úcta k životu a pokora. Dnes som schopná počuť, nakoľko človek životne spokornel a uvedomiť si, čo to o ňom vypovedá.

Dajme ešte nejakú inú knihu, náhodne otvorenú – som zvedavá, čo nám povie. Druhá silná koincidencia. „Odovzdal som sa úplne sile, ktorá riadi môj osud…“ 

Áno, presne ten pocit ma sprevádza od rána. Vedenie Zámer sveta prijímam s úctou, vďakou, pokorou. Veď áno, skôr či neskôr pochopíme, že nám do života privieva tie pravé veci…

 

 

Elena  21.9.2020

 

 

 

 

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981688x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie