Založ si blog

Most 9. – Dvojsviatok. . .

Viete, aký je zajtra medzinárodný deň? Dokonca medzinárodný dvojdeň?

Že nie? Nevadí, v tejto chvíli vám to prezradím.

V obidvoch tých sviatkoch je moje srdce zapojené.

 

Svetový deň ochrany zvierat je zajtra tým prvým z dvoch sviatkov…

K našej bytovke sa dotúlala mačacia rodinka. Zo 4 mačiatok sa dva stratili ktovie kam, dva vyrástli. Mama od nich odišla, aby ju už veľkí kocúri – hladoši necicali, a zostal s nimi len bieloryšavý ocko. Sedávajú spolu a vyčkávajú, čo im kto dá. Dôverčivo sa na nás dívajú, keď prichádzame. Jasné, že im nosíme jedlo my i suseda. A ja kvôli nim myslím na blížiacu sa zimu so smútkom, mám o nich obavu, ako ju prežijú. Aj sme ich ponúkali facebookovo, či ich niekto nezachráni tým, že by im dal domov.

I pri pracovisku ma v skorom ráne čakáva čiernoryšavá mačička popri mojej starej známej trojfarebnej Micke. Sedí na chodníku, olizuje sa, aby som pochopila, že je hladná. Aj tam im nosia viacerí dobrí ľudia stravu. Mám mačky rada, a chránim ich ako vládzem.

Nielen o mačkách je tento sviatok, pravdaže. I o psoch týraných v osadách, uviazaných pre krutú pomalú smrť v lese o strom, či zabudnutých v dome po mŕtvom majiteľovi. I o sliepkach, žijúcich život – neživot vo veľkochovoch. O bitúnkoch a kravách aj ošípaných, ktorých osudy zdieľajú vegáni na svojich stránkach a ku mne sa dostávajú cez zdieľačky mojej známej. O krutých býčích zápasoch. O gorilách v čoraz viac sa zmenšujúcich pralesoch.

Veď hej, zvieratá si nezaslúžia doplácať na ľudskú hlúposť a bezohľadnosť.

Takže tento sviatok je aj o ľudskom dobre. O ľuďoch, ktorí si zoberú domov i na ceste nájdenú mačičku či psíka s vypichnutým okom, bez nohy, nemusia sa predvádzať dokonalosťou a rodokmeňom. O ľuďoch, ktorí nezištne kŕmia túlavé zvieratá. O ľuďoch, ktorí poukazujú na práva zvierat, a chápu, že všetko živé má právo žiť. O Ľuďoch.

A druhý sviatok má s tým prvým hodne spoločného.

 

Druhý sviatok zajtrajška je sviatok svätého Františka z Assisi, ktorý je ochrancom životného prostredia, prírody, zvierat…

Veľký vzor ľudskosti, láskavosti a pokory. Ak sa podaktorí dnešnú dobu covidovú snažia spájať s nákazou ako vedením ľudstva ku zanechaniu nevraživosti a nadspotreby, potom práve František z Assisi je príkladom skromnosti, sebaobetavosti, nezištnej lásky a životnej múdrosti.

Sprevádzaný kŕdľom vtákov, ktoré mu poletujú okolo hlavy. S pokojom v srdci a láskavým úsmevom.

 

Iba tak dokáže Dobro vyhrávať na Zlom – napadlo mi v tejto chvíli…

Dávam to sem, lebo tému boja Dobra a Zla stále akosi vnútorne premieľam. Týka sa celého sveta, nielen Zeme a nielen Vesmíru ten boj medzi nimi. A možno vesmírne dianie signalizuje nadchádzajúce veľké finále ich boja. Úlomky dobra, každý a jeden sú preto cenné. Nezištné konanie, malé láskavosti a dobré skutky sú moc dôležité, oveľa významnejšie ako si myslíme. Ľudia pripisujú význam snahe o vlastné osvietenie, dlhé roky rozjímajú a meditujú, aby ho dosiahli, tým sa aktivizuj e čelový lalok a temenné laloky. Ak však ľudia zjednocujú sily, klesá aktivita viacerých oblastí pravej hemisféry, ide najmä o pravý prefrontálny kortex, dochádza u nich ku emočnej stabilizácii a už v priebehu veľmi krátkej doby – hodiny –  k rovnakým neurologickým merateľným zmenám. Takže skupinové vysielanie altruistických myšlienok je veľkou silou.

Kedysi som čítala knihu Druidská brána. Peniaze sme mali na najnutnejšie veci v tých časoch, no ja som túžila po tej knihe. Dostala som ju ako vianočný dar. Zachytáva silu skupiny šamanov, ktorí pomohli zavrieť bránu a zvrátiť premenu sveta.

Iste, tento princíp využívajú aj malé skupiny osvietencov, ktorí robia kroky pre dobro sveta, vytvárajú body dobra, energeticky čisté a žiariace miesta na rôznych miestach Zeme, kde zakopávajú úlomky kameňa čintamani. A aj skupina zasvätencov Čintamani, podľa legendy posúvajúcich ľudstvo dopredu v rôznych oblastiach (niektorí však čintamani stotožňujú so silami zla, tak si vyberte – čítala som článok o tom práve dnes, a tam pani primlela k silám zla i Buddhu a Ježiša).

A teraz viem, že – ale nie, to vám neprezradím. Vrátim sa späť k tým dvom zajtrajším sviatkom.

Veľa dobra, veľmi veľa dobra je treba, aby zvieratá i ľudia žili v bezpečí, aby vôbec žili.

Tak nech je moje dnešné prianie aspoň malou kvapkou k tomu. Prajem všetkým živým bytostiam pokoj a bezpečie,  a Zemi s láskou a úctou prajem uzdravenie.

 

 

Elena   3.10.2020

 

Fotka je moja, pravdaže.

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005132x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie