Založ si blog

Ovčania 11. – Ako korona národ rozdelila. . .

Doktora Liptáka mám za čiarou znášanlivosti od chvíle, kedy v našej spoločnej besede v Slobodnom vysielači prezentoval názor, že lekára po pochybení s následkom smrti pacienta netreba nijako stíhať – čo na tom, že niekoho usmrtí, veď on sa predsa učí na takýchto prípadoch. A že ľudský život je len list zahodený do koša.  Písala som vtedy o tom https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/06/22/zablesky-7-janka-nie-ty-si-spravila-chybu/

Rozprúdila sa teraz debata i v Pravde k blogu pani Beňovej, ktorá kritizuje vyjadrenia pána doktora o korone a o tom, ako v ambulancii nenosí bežne rúško, len v niektorých prípadoch si ho nasadzuje. Nebudem analyzovať jeho názory, jej argumenty, ani celú tú debatu, len malé opravenie pridám – ktosi z diskutérov tam písal, že doktor len vyjadril svoj odborný názor – nie, kdeže, on podľa mňa vyjadril svoj NEODBORNÝ NÁZOR. Aj také sa vyjadrovať môžu, pravdaže, no ľudia naivne vidia titul a tak si myslia, že ak je niekto lekár, má múdrejšie názory ako nelekár. Mal by mať, no zjavne to tak nie je v tomto prípade.

Rúško iste nie je ideálne nosiť, a zle sa nám pod ním dýcha, rosia sa okuliare, atď. Preto sme mali urobiť všetci všetko, čo je v našich silách, aby táto situácia opäť nenastala. Otvorene hovorím – mám to za zlé všetkým tým sebcom, ktorí sa prevláčali nerozvážne na dovolenky do zahraničia, na nákupy do Viedne či organizovali obrovské svadby, či pendlujú za prácou kamsi a vracajú sa v pravidelných intervaloch. Lebo mali dodržať bezpečnostné opatrenia, aby svojim konaním neublížili ostatným. A tak dnes zasa raz doplním pár slov k situácii o korone. Pretože správne a spravodlivé by bolo, aby na svoje nezodpovedné konanie doplatili len oni sami. Ibaže je to presne opačne.

Situácia sa aj u nás rozbieha a kvôli hŕbe nezodpovedných sebcov

  • budeme mať všetci obťažujúce opatrenia –  musíme zasa všetci chodiť v rúškach i na verejnosti,
  • budú zasa opatrenia v obchodoch aj predĺžené rady pri poštách,
  • budú pribúdať nakazení a s tým pribudne i ľudí s výraznými ťažkosťami, vzrásť môže úmrtnosť,
  • budú obmedzenia v oblasti ostatnej zdravotnej starostlivosti pre nás všetkých.

Rizikové faktory v zdravotníctve

veľa chorých pacientov, veľa chorých zdravotníkov, nedostatok liekov a kapacít

  • pribúdanie nakazených či karantenizovaných zdravotníkov povedie ku nedostatku personálu,
  • obmedzujú už teraz plánované operácie, ambulantné zákroky, ošetrenia,
  • zvýšený počet na koronu chorých môže spôsobiť neschopnosť liečiť ich,
  • môže vzniknúť nedostatok liekov – Česi už nemajú dostatok remdesiviru. Myslíte, že u nás taká situácia nastať nemôže? Veľmi ľahko áno – ako sa vám bude páčiť, že liečbu nedostane váš blízky a vy sa budete bezradne dívať, ako zomiera bez pomoci? Lebo v mnohých krajinách také situácie nastali už v prvej vlne.
  • Cynik by povedal, že to je nakoniec jedno, lebo i tak začínajú uvádzať, že ten liek má nežiaduce účinky. O dôvod viac byť opatrný a nákazu nešíriť, dodávam.
  • Najmenej je treba sa obávať nedostatku kapacít, lebo chorých naukladať možno skoro kdekoľvek – i do telocviční, penziónov, atď. Lenže, skutočne sa vám bude páčiť, ak vaša chorá matka bude povalená s vysokými teplotami na provizórnom lehátku v telocvični nejakej školy?
  • A hej, na margo zdravotníctva musím dostať, že nerozumiem, prečo roznášačom nákazy prvokontaktovým hradíme testy a liečebné náklady a hradíme ich aj tým, ktorých nakazili. Lebo hradiť by to mali tí, ktorí svojim konaním nezodpovedne vírus roznášajú. Bolo by to nielen spravodlivé (ak sa stratíte v horách, zacálujete výjazd horskej služby, lebo ste si to zavinili  – tak prečo by si nemali hradiť nezodpovední svoje testovanie a liečbu sebe i tým, ktorých nakazili?!), ale i poučné pre ostatných (lebo hradiť čo i len dvojtýždennú ušlú mzdu 40 kolegom by nebola sranda, a určite by to viedlo ku zmoralizovaniu podaktorých ďalších bezohľadných koronáčov).
  • Existuje ešte celý rad rizík, nemenujem všetky – napríklad vírus sa môže dostať i do vody, i keď riziko údajne nie je vysoké
  • https://www.hlavnydennik.sk/2020/04/13/riziko-kontaminacie-pitnej-vody-koronavirusom-je-nizke/

Rizikové faktory v ekonomike

Výpadky chorých a karantenizovaných z práce, nedostatok kúpnej sily, chýbanie pracovnej sily v nutných oblastiach chodu spoločnosti a povinné práce

  • Ľuďom v dôsledku choroby či karantény klesá príjem, tým aj ich možnosť nakupovať či hradiť úvery napríklad.
  • Zvýšený tlak na štátny rozpočet v dlhodobom horizonte. Aj toto je nepriamy dôsledok konania nezodpovedných šíriteľov korony – lebo popri zjavných dôsledkoch, ako vyšší počet chorých a karantenizovaných, sú aj dôsledky nepriame, vznikajúce v dôsledku tejto situácie – popri dlhodobých či trvalých následkoch na zdraví u tých, ktorí prekonali vírus (ich zvýšená chorobnosť, náklady na liečbu ich chronických následkov, výpadok pracovnej sily, PN, invalidita).
  • S pribúdaním nakazených môže dôjsť ku odstávke niektorých firiem, čo môže byť v pár prípadoch aj na prospech ekonomike – ale vo väčšine nie.
  • Ak dôjde v dôsledku nákazy či karantény k výpadku šoférov či predavačiek, nebudú fungovať spoje a obchody, alebo ich bude treba nahradiť – a od toho tu máme už pripravený, všeobecne vyhlásený núdzový stav. Opakovane som v mojom blogu upozorňovala – študujte si, ľudia, platnú legislatívu. Lebo budete prekvapene ústa otvárať, ak vám vezmú auto, aby odviezli chorého, alebo vás presťahujú do provizórnych podmienok kamsi do ubytovne, lebo do vášho bytu či domu potrebujú nasťahovať zdravotníkov, ošetrovateľov, poriadkový či záchranný personál. Koľkým z vás došlo, že to naozaj môžu urobiť aj vám?
  • Toto je jeden z nepriamych dôsledkov konania šíriteľov korony – a zrejme mnohí ľudia u nás sú natoľko neschopní anticipovať, že im to dôjde až v situácii, keď naozaj budú navelení na tie povinné práce. Nie je to fikcia. Aj v prvej vlne napríklad zisťovali, kto by bol ochotný ísť vypomôcť – pracovať dočasne do konkrétnych reedukačných zariadení, kde by ochorela alebo bola v karanténe veľká časť personálu. Lebo ak ochorie personál nejakého napríklad reedukačného, sociálneho či iného zariadenia v takom počte, že nebude mať kto zaisťovať tú starostlivosť, ktosi zaistiť tú službu musí. Kto z vás pôjde dobrovoľne hoci len pracovať ako pomocný personál ošetrovať chorých, pomáhať do pekárne či vykladať v noci tovar do obchodov? Veď je, myslela som si – preto tie povinné práce, bude rozpis, navelia ľudí a hotovo. Samozrejme navelia tých, ktorí poctivo pracujú, lebo chudáci nepracujúci nemajú pracovné návyky. A preto hovorím, že na situáciu spôsobenú sebcami doplatia zasa raz tí zodpovední.
  • Ktosi sa na fb pohoršoval, že za ukradnutie čokolády dostane teraz zlodej 15 rokov. Nuž, k tomu jediné – za vojny by vás odstrelili, milí zlodeji. Nekradnite. A mimochodom, na takéto správanie zlodejov zasa doplatíme my všetci. Pretože aj toto je nepriamy dôsledok konania nezodpovedných šíriteľov korony – budeme mať s tými zvýšenými trestami tejto situácie posadených v base dlhoročne ľudí, ktorých budeme musieť živiť (a deň pobytu väzňa vo väzení nie je malá suma, rozhodne je podstatne vyššia ako to, čo dostane dôchodca na deň za poctivú celoživotnú prácu, či aj ako odborne pracujúci človek, ak sa jeho mzda rozpočíta na počet členov rodiny, ktorých živí. Na stránke MV SR vo väzenskej ročenke nájdete presný údaj o nákladoch na väzňa a deň, líšia sa podľa typu väznice každoročne, tak si to môžete overiť).

Naštvú sa ľudia, ale nie na Matoviča…

Nedôvera, zúfalstvo, hnev.

  • Naštvú sa tí, ktorých blízki na šírenie nákazy doplatia životom, lebo konečne im dôjde, čo tu podaktorí bezohľadne roznášajú.
  • Naštvú sa tí, ktorí sa „liečia“, lebo sa objavujú informácie, že pri tej „chrípočke“ (ako to bagatelizujúco nazývali niektorí na socsieťach) sa objavuje pretrvávanie príznakov u viac ako 91% pacientov i po „vyliečení“, takže to pocítia na vlastnej koži niektorí,

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/656867/ztrata-cichu-a-chuti-unava-s-priznaky-koronaviru-bojuje-9-z-10-vylecenych-ukazala-studie.html

https://www.startitup.sk/covid-19-moze-mat-trvale-nasledky-aj-zdravym-ludom-choroba-nenavratne-poskodila-srdce/

  • Naštvú sa tí, ktorí budú navelení do povinných prác – len preto, že si niekto chcel sebecky váľať šunky pri mori či na veľkej svadobnej hostine, a nebral pritom do úvahy ohľad na ostatných  svojim karantenizovaním.
  • Naštvú sa tí, ktorí prídu o časť príjmu v dôsledku choroby či karantény. Alebo zisku, v prípade podnikateľov a u zamestnávateľov o časť výkonov. Poviem vám, čudujem sa, že dodnes niektorý zamestnávateľ nežaloval svojho zamestnanca, ktorý navláčil do firmy nákazu a spôsobil tak odstávku. Lebo taký človek okrem iného poškodí aj meno firmy, napríklad ak pracuje vo firme na výrobu bagiet – nákup ich výrobkov sa môže potom obmedziť v dôsledku obavy z možnej nákazy.
  • Naštvú sa tí, ktorí budú zostávať v karanténe, lebo napríklad ak máte úver a musíte pre niečiu nezodpovednosť trčať v karanténe so zníženým príjmom, uvedomujete si, že vám taký človek privodil komplikácie v splácaní. Nehovoriac o tom, že mnohí Slováci majú príjem ledva na prežitie v mesiaci, nedokážu sporiť z neho, takže jeho zníženie formou karanténnej PN ich existenčne ohrozuje. Takže pre nich pripomínam, že na Slovensku je možnosť podať trestné oznámenie na šíriteľov nákazy, aj vymáhať si spôsobenú škodu a ujmu.
  • Pre zabezpečenie jednotného postupu prokurátorov k veci vydal ešte v marci 2020 GP usmernenie, ako opakovane pripomínam v mojom blogu.
  • http://www.pravnelisty.sk/rozhodnutia/a815-sirenie-koronavirusu-usmernenie-generalnej-prokuratury-sr
  • Je jasné, že sa to, čo píšem nebude páčiť tým, ktorí konajú bezohľadne a neberú ohľad na iných. Ale ani mne sa nepáči, do akej situácie nás svojou hlúposťou dostali. Nejde len o to nepohodlie, že musíme nosiť rúška i vonku. Ale napríklad pri podozrení na nákazu ja by som nešla do okresnej nemocnice, kde mi zavinili smrť syna, mám posttraumu tak silnú, že mám slzy v očiach a nevoľno len pri tej predstave. Takže by som musela cestovať ktovie kam do iného okresu, vynaložiť peniaze i čas na to a ohrozovať svoje zdravie.

Štát mal vykonať systémové opatrenia…

  • Nepáči sa mi, že štát nerobil včas opatrenia rázne a systematicky.  Lebo druhá vlna sa nemusela takto rozbehnúť. Lenže štát sem navláčil tisíce spoluobčanov zo zahraničia bez testovania. Umožnil cestovať do zahraničia na dovolenky a pendlovať bez testovania. Umožnil prichádzať na Slovensko netestovaným ľuďom – zahraničným robotníkom, študentom. Toto sú nesystémové opatrenia, najskôr nechať sa vláčiť ľudí kade-tade a potom riešiť následky toho ich konania na úkor ostatných.
  • Rovnako nie je systémové opatrenie hradiť náklady za testy i liečbu všetkým, ktorí sa vytrepali na zahraničné dovolenky (mali by si to hradiť v plnej výške), alebo zahraničným robotníkom tu dochádzajúcim (to by mal hradiť ich zamestnávateľ). Toto je zneužívanie solidárneho systému. Lebo solidarita je o solidarite zdravých s chorými, ľudí s lepším príjmom s menej príjmovými, a nie o solidarizovaní zodpovedných s nezodpovednými.
  • Štát by mal teraz jasne a pravdivo občanov informovať o tom, aké následky by mohli pre nich nastať v rámci núdzového stavu – t. j. kto by napríklad bol ohrozený tým, že by mu do bytu či domu nasťahovali záchranné či poriadkové zložky, zdravotnícky personál, čo by sa dialo s tými ľuďmi – kam by ich evakuovali z ich vlastných obydlí Veď krízové štáby musia mať v okresoch vytypované také lokality. Tak nech nám to vysvetlia.

Štát v niektorých situáciách konal nerozumne – napríklad zrušením štátnej karantény s argumentom

Dlhodobé zotrvávanie v izolácii a neznámom prostredí karanténnych zariadení môže neblaho pôsobiť na duševné zdravie osôb, ktoré sa v nich nachádzajú. Ak ste v štátnom karanténnom zariadení a máte aj po 14 dňoch opakovane pozitívny test na COVID-19, máte šancu dostať sa do domácej karantény.

https://korona.gov.sk/ako-sa-dostat-zo-statnej-do-domacej-karanteny/

Neviem, kto tieto hlúposti vyrába a navrhuje, ale expert to podľa mňa nie je. Oveľa väčšiu traumu spôsobí ľuďom, ktorých nakazili, dlhodobý pobyt v nemocnici, na JIS či pľúcnej ventilácii, nehovoriac o bolestnej smrti blízkeho na koronu, či v dôsledku karantény so znížením príjmu a existenčné ťažkosti, nemožnosť platiť úver v dôsledku toho napríklad. Nečudujem sa reakciám, ktoré popisovala česká tlač, že slečne, ktorá na diskotéke údajne nakazila ľudí, sa vyhrážali smrťou.

Takisto je potrebné hovoriť otvorene o tom, ako by to vyzeralo, ak by boli nutné povinné práce. Čoho a koho by sa týkali. Lebo som presvedčená, že presne tak by to vyzeralo, že by zasa raz tí zodpovedne pracujúci mali ísť riskovať zdravie a život do takých povinných prác. Treba o tom otvorene a pravdivo hovoriť teraz, aby boli občania informovaní a pripravení na možný vývoj situácie – nie až v situácii, kedy sa to začne realizovať.

Moc som si priala, aby sme sa vyhli takejto situácii. No žiaľ, sú medzi nami ľudia, ktorí zrejme nikdy nebudú brať ohľad na iných a ktorých morálne hodnoty zaviazli na úrovni prvého roku života v štýle „já, já, já, jenom já“. Tí, ktorí sa nedokážu v ničom obmedziť a je pre nich prvoradé ich pohodlie a  bezzábranové užívanie si. Som skutočne nahnevaná, do akej situácie nás všetkých tí ľudia dostali – a to ešte nie je koniec.

O tri týždne budeme vedieť lepšie predikovať. Z vývoja, ktorý predvídam, som skutočne smutná. Otvorene – ja osobne si myslím, že práve ponechanie spoločnosti bez systematických expertných krokov môže byť i zámerom – rozšíriť koronu natoľko, aby bolo nutné očkovať davy. Lebo zodpovednosťou v prístupe ku riziku sme mohli byť naozaj uchránení pred tou hrôzou, ktorú zažívali ľudia v niektorých krajinách v prvej vlne. Škoda reči – ľuďom bez svedomia a morálnych hraníc je stratou času hovoriť o morálnych hraniciach a svedomí…

 

Elena  4.10.2020

 

K diskusii

slávik To nie je navážanie do pendlerov, ale pomenovanie rizikových súvislostí. A žiaľ, pendleri patria medzi riziká – podobne ako zahraniční pracovníci či zahraniční študenti, ako dovolenkári a výletníci všetkého druhu.

Systémové opatrenie znamená, že naozaj chráni – tieto súčasné kroky vlády sú ako kondóm, z ktorého polovicu odstrihnete. Lebo nemali po prvej vlne povoliť – umožniť zahraničné dovolenky, ani zrušiť štátnu karanténu. Tak by boli obmedzili zopár tisíc ľudí, takto obmedzili celé Slovensko.

Ja chápem, že niektorí ľudia chodia na prácou, lenže potom doma majú sedieť v karanténe so svojimi blízkymi a testovať sa zakaždým, inej cesty niet. A tí denne pendlujúci by mali byť raz týždenne testovaní. Ak niekto za prácou dochádza v takejto situácii, je to zo strany ostatných voči nemu ústupok v bezpečnosti – mal by preto na druhej strane i sám zodpovedne chrániť ostatných a poskytnúť im istotu, že nie je prenášač nákazy. Lebo je zodpovedný na to, že niekoho nakazí. Lenže pendleri chceli pendlovať, ale testy už nie. Chcieť mať všetky výhody a nebyť ochotný mať ochranné obmedzenia nie je v poriadku.

V blogu sa hodne miernim – lebo podľa mňa situácia je naozaj zlá. A som veľmi nahnevaná na tých, ktorí svojim sebectvom a neschopnosťou predvídať riziko nás dostávajú do čoraz horšej situácie. MALI by si plne hradiť náklady na testy, na liečbu seba i tých, ktorých nakazili. A i náklady tým, ktorých dostali do karantény.

A tak záverom dávam ukážku, kam nás dotiahli koronaexperti z fb – na ich debilizmus a bezohľadnosť už doplácajú iní ľudía, a žiaľ, práve ľudia chorí a bezmocní

https://www.facebook.com/ivan.bielik.7/posts/1660631277437621

Dnes som mal dva smutné, až desivé, telefonáty. Volali mi dvaja blízki ľudia, že im práve telefonovali z Národného onkologického ústavu v Bratislave, že ich operácia sa zatiaľ odkladá na neurčito, ale že určite to nebude do konca roka. Horor… Viete si predstaviť byť v ich koži?!
Ak dovtedy títo ľudia zomrú, alebo zmetastazujú, podám za nich trestné oznámenie za ich vedomé zabitie. A viem si tiež predstaviť, že niekomu z ďalších možno prdnú nervy a zoberie spravodlivosť do vlastných rúk, ak bude vedieť, že to má už vďaka ním, nadobro spočítané!
Pľula by som do tváre všetkým tým prekliatym sebcom, ktorí svojou bezohľadnosťou rozvláčajú nákazu. A verte, čoskoro vlna hnevu voči nezodpovedným zo strany ostatných bude veľmi vysoká.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9009567x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie