Založ si blog

Kde bolo, tam bolo 11. – Bolo. . .

„Ach, Marianka, ty krava, nečítala si pozorne rozprávky.“  

Lístok ležal na chodníku, nežne ružový, a drobné čierne písmo na ňom svietilo doďaleka.

Zasmiala som sa, ani neviem prečo som zamyslene zastala cestou – a rovno pri tom lístku. Kto ho asi tak stratil –  pomyslela som si. Chcela som vykročiť ďalej, no zvedavosť mi nedala – lístok bol prehnutý a nedalo sa čítať pokračovanie bez jeho zdvihnutia. Nuž som ho zdvihla a rýchlo som ho strčila do vrecka na šuštiakovej vetrovke.

Bolo po daždi, lístok bol vlhký. Aj okolitý svet ešte niesol stopy po búrke. Slnko zasa hrialo, zlatisto rozligotalo kaluže naokolo.  Ach, hej, bola to veľká búrka, pozmývala kopy špiny. cesta sa teraz leskla v lúčoch slnka.

Stromy a tráva, obvykle pridusené mestským ruchom, sa vďaka výdatnej vlahe rozžiarili sýtou zeleňou. Mesto, inokedy také zaprášené, zrazu dýchalo romantickým koloritom.

Aj lavička v parku bola ešte po daždi trochu vlhká. Vytiahla som z kabelky mikroténové vrecko, a pokojne som sa usadila. Veď sa až tak neponáhľam, a aj sa najem, dodala som si v duchu ospravedlňujúco, aby som prekryla snahu dočítať lístok.

Vybrala som chlieb s maslom a údenou klobáskou, lahodne rozvoniaval. Zahryzla som a z vrecka som vytiahla lístok.

Zostala som trochu sklamaná, lebo pod zahnutým okrajom bola iba jediná veta. Hm, škoda, povedala som si, to oslovenie malo grády, mohol to byť zaujímavý príbeh. ktovie čo spravila pisateľke dotyčná Mariana.

Ozaj, tá veta znela Princeznú nerobia princeznou krásne šaty“.

A v tej chvíli som si uvedomila, že to aj je zaujímavý príbeh, lebo som nad tou vetou začala uvažovať.

Hm, čo robí princeznú princeznou?

Uhrýzala som si z chleba a dumala som.

Veru, niektoré sa snažia ku svojej najlepšej verzii prepracovať tak, že sa vymaľujú ako kraslica a navlečú do čo najdrahších šiat. V rozprávke bola predsa tá zlá sestra vyfintená a bezohľadná. Pravou princeznou bola Popoluška, ktorá sa síce vedela v jednej chvíli navliecť do krásnych šiat, ale chodievala i v handrách, u nej boli rozhodujúce iné kvality – súcitnosť, pracovitosť, čestnosť.  Ale to nielen v rozprávke o Popoluške je to tak, všetky princezné prejavujú putujúc životom, že zvládajú prekonávať peripetie a sú vo svojej podstate láskavé, usilovné a ohľaduplné. Ešte aj taká Pyšná princezná ukázala, že má v sebe zdravé jadierko a otvorila svoje srdce, zostala sama sebou i v dedinských šatách, pri nosení dreva a pálení uhlia.

Veru, nie krásne šaty nás robia krásnymi. Ani v tom prípade, že si na ne zarobíme poctivou prácou, iné prípady radšej ani nerozoberajme. Veru sú to riadne pokrivené hodnoty, robiť si prioritu z drahého oblečenia.

Zamyslene som žula chlieb. Mám rada jeho chuť, je pre mňa symbolom čohosi, čo pretrváva v čase, symbolom domova a bezpečia. Mám k chlebu hlbokú úctu. A v tej chvíli som si jasne uvedomila, ako zúfalo málo sebaúcty má človek, ktorý svoju hodnotu stavia na drahých šatách. Zosúcitnela som.

Cítime hnev voči iným, ktorí nám svojou nečestnosťou ublížia, zrania nás. Miesto v našom živote viac nemajú. No až keď ich vidíme súcitnými očami, dokážeme okolo nich na ulici prejsť bez toho, aby sme si odpľuli.

Dojedla som chlieb, zahodila som do koša vrecko i ten lístok.

Bola pravá chvíľa vykročiť ďalej…

 

 

Elena

 

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936231x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie