Založ si blog

Vykročenie 3. – Bizóny víriace prach. . .

Ako žaba na prameni sedíš na minulosti, pusť sa jej konečne – zasyčal Zámer sveta. Boli to posledné slová, ktoré som počula, kým som zaspala. O pol piatej popoludní.

Prebralo ma o dve hodiny zvonenie telefónu. Automaticky som dala meno a strohé prosím. Čo robíš, nikde ťa nieto – ozvalo sa skúmavo dieťa. Spím – povedala som vyčerpane.  Aha, zahlásilo dieťa, tak dobre, spi.  Hej, umyjem sa a idem spať, ahoj, zaševelila som.

Musím ešte odniesť túlavému kocúrovi jesť, uvedomila som si už navlečená v nočnej košeli. Predstava hladného zvieraťa, v tme a zime vonku čakajúceho na trochu súcitu a jedla, ma zmobilizovala, a bežala som s miskou granúl ku bytovke. Snehové vločky sa mi lepili na mokré vlasy a mrazivý dych večera mi prenikal na kožu.

Neviem veru, čím si ešte podvečer pokračoval, sekla som Zámeru sveta po návrate,  zakrývajúc sa teplou dekou

Čím jedovitejšia reakcia, tým presnejšia pravda, odpovedal pokojne.

Veď hej, dodala som krotko. Mal predsa pravdu. Snažím sa byť láskavejšia a trpezlivejšia. Aj pokornejšie vnímať svet, dávať sa viac na kolená, lebo nie z výšky, ale len na kolenách vidíme veci zmysluplne.  Priznávam si svoje chyby a uvažujem o nich pravdivo, úprimne sa o to snažím. No cítim v sebe rany z minulosti, to je fakt.

Neveríš nikomu, v tom je problém, nedal sa vyrušiť v analýze.

Sú chvíle, kedy nemám rada tie jeho dobre mierené pravdy, lebo mieria presne. A tlačí nimi na mňa posledné dva týždne moc a moc. Lenže komu dnes možno veriť, tak naozaj? To nie je len tak, dôverovať niekomu.

Musíš urobiť ten krok, musíš byť ochotná dôverovať – počula som jeho tichý šepot. Zabudla som, ako sa to robí, odpovedala som mu v polospánku a pred  očami sa mi mihali bizóny bežiace prériou a víriace prach, kým všetko pohltila tma…

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005938x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie