Založ si blog

Jediná 5. – Keď Cheirón prehovorí. ..

Ak v tejto chvíli chcem povedať niečo o láske, nič silnejšie a múdrejšie nepoznám ako tieto slová.

 

Hymna lásky

1 A čo by som ľudskými jazykmi hovoril, aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som iba cvendžiacim kovom a zvučiacim zvonom.

2 A čo by som vedel aj prorokovať a poznal všetky tajomstvá a mal všetko možné poznanie, a čo by som mal takú vieru, že by som hory prenášal, a lásky by som nemal – nič nie som.

3 A čo by som rozdal všetok svoj majetok, i telo si dal spáliť, a lásky by som nemal, nič mi to nepomôže.

4 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva;

5 nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle,

6 neraduje sa z neprávosti, ale teší sa s pravdou;

7 všetko znáša, všetkému verí, všetkého sa nádejá, všetko pretrpí.

8 Láska nikdy neprestane. Ale proroctvá sa pominú, jazyky umĺknu, poznanie sa pominie.

9 Lebo sčiastky poznávame a sčiastky prorokujeme,

10 ale keď príde dokonalé, čiastočné sa pominie.

11 Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, zmýšľal som ako dieťa, usudzoval som ako dieťa; ale keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby.

12 Doteraz totiž vidíme len hmlisté obrazy, akoby v zrkadle, ale potom tvárou v tvár. Doteraz poznávam čiastočne, ale potom poznám tak, ako aj mňa poznal (Boh).

13 Teraz však zostáva viera, nádej, láska, to troje, ale najväčšia z nich je láska.

Biblia  1. Korintským, 13

 

Tieto slová hovoria o láske všetko.

Ak im dokážeme naozaj porozumieť.

Láska je najväčšou silou vesmíru. Aj najvzácnejšou, mnohí sa plácajú v jej napodobeninách. A v jednej chvíli si človek uvedomí, že falošné pozlátka majú jednu vlastnosť spoločnú. Tak spoznáme, kto nás miluje skutočne. Iba ten, kto naozaj vidí nás – takých, akí sme, a  nie svoju predstavu či ilúziu. Poznáva už nie čiastočne, ale tak ako aj Boh, úplne, neposudzujúc. Láska sa spája s našou zrelosťou, až keď zanecháme detské spôsoby, môže sa k nám naozaj dostať. Niekedy tápeme a hľadáme – hľadanie končí vo chvíli, keď prichádzame ku pravému, pretože keď príde dokonalé, čiastočné pominie.

Ach, áno, pravdaže, láska je najväčšou silou vesmíru, ale ten pravý partner musí mať i nádej a vieru. Nádej je svetlom života, človek musí byť schopný  snívať a veriť. A viera je o hlbokej pokore a vďačnosti životu.

Hm, keby sme si zahrali hru „aký je ideálny partner „, tak podľa mňa ideálny partner je popri láske aj o nádeji a viere – „dokáže viesť dopredu prehratú vojnu“ – nevzdáva sa. Áno, to je vlastnosť, ktorú si popri čestnosti a láskavosti cením najviac – schopnosť nevzdávať sa.

 

Ozaj, názov blogu – Cheirón je zranený liečiteľ. Ak nás niečo v živote zraní, máme dve možnosti, červenú alebo modrú pilulku, ako to múdro vysvetľuje článok v linku, zranenie zaobalíme, aby sme bolesť necítili, alebo ho vyliečime

http://ografologii.blogspot.com/2017/07/cheiron-neptun-dve-moznosti-uvnitr.html

.Poznávám, že jsem jen člověk, nepatrný, ve velkém řádu světa. Seznávám, že nejsem bůh, nemohu si hrát na bohy. Bohové mi (tak jako hrdinům v tragedii) udílejí lekci – a já ji přijímám.

S láskou venujem môjmu synovi Maroškovi – pretože

len láska zostáva

https://www.facebook.com/100003795937932/videos/1196540297149157/

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007158x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie