Založ si blog

Jediná 5. – Keď Cheirón prehovorí. ..

Ak v tejto chvíli chcem povedať niečo o láske, nič silnejšie a múdrejšie nepoznám ako tieto slová.

 

Hymna lásky

1 A čo by som ľudskými jazykmi hovoril, aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som iba cvendžiacim kovom a zvučiacim zvonom.

2 A čo by som vedel aj prorokovať a poznal všetky tajomstvá a mal všetko možné poznanie, a čo by som mal takú vieru, že by som hory prenášal, a lásky by som nemal – nič nie som.

3 A čo by som rozdal všetok svoj majetok, i telo si dal spáliť, a lásky by som nemal, nič mi to nepomôže.

4 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva;

5 nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle,

6 neraduje sa z neprávosti, ale teší sa s pravdou;

7 všetko znáša, všetkému verí, všetkého sa nádejá, všetko pretrpí.

8 Láska nikdy neprestane. Ale proroctvá sa pominú, jazyky umĺknu, poznanie sa pominie.

9 Lebo sčiastky poznávame a sčiastky prorokujeme,

10 ale keď príde dokonalé, čiastočné sa pominie.

11 Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, zmýšľal som ako dieťa, usudzoval som ako dieťa; ale keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby.

12 Doteraz totiž vidíme len hmlisté obrazy, akoby v zrkadle, ale potom tvárou v tvár. Doteraz poznávam čiastočne, ale potom poznám tak, ako aj mňa poznal (Boh).

13 Teraz však zostáva viera, nádej, láska, to troje, ale najväčšia z nich je láska.

Biblia  1. Korintským, 13

 

Tieto slová hovoria o láske všetko.

Ak im dokážeme naozaj porozumieť.

Láska je najväčšou silou vesmíru. Aj najvzácnejšou, mnohí sa plácajú v jej napodobeninách. A v jednej chvíli si človek uvedomí, že falošné pozlátka majú jednu vlastnosť spoločnú. Tak spoznáme, kto nás miluje skutočne. Iba ten, kto naozaj vidí nás – takých, akí sme, a  nie svoju predstavu či ilúziu. Poznáva už nie čiastočne, ale tak ako aj Boh, úplne, neposudzujúc. Láska sa spája s našou zrelosťou, až keď zanecháme detské spôsoby, môže sa k nám naozaj dostať. Niekedy tápeme a hľadáme – hľadanie končí vo chvíli, keď prichádzame ku pravému, pretože keď príde dokonalé, čiastočné pominie.

Ach, áno, pravdaže, láska je najväčšou silou vesmíru, ale ten pravý partner musí mať i nádej a vieru. Nádej je svetlom života, človek musí byť schopný  snívať a veriť. A viera je o hlbokej pokore a vďačnosti životu.

Hm, keby sme si zahrali hru „aký je ideálny partner „, tak podľa mňa ideálny partner je popri láske aj o nádeji a viere – „dokáže viesť dopredu prehratú vojnu“ – nevzdáva sa. Áno, to je vlastnosť, ktorú si popri čestnosti a láskavosti cením najviac – schopnosť nevzdávať sa.

 

Ozaj, názov blogu – Cheirón je zranený liečiteľ. Ak nás niečo v živote zraní, máme dve možnosti, červenú alebo modrú pilulku, ako to múdro vysvetľuje článok v linku, zranenie zaobalíme, aby sme bolesť necítili, alebo ho vyliečime

http://ografologii.blogspot.com/2017/07/cheiron-neptun-dve-moznosti-uvnitr.html

.Poznávám, že jsem jen člověk, nepatrný, ve velkém řádu světa. Seznávám, že nejsem bůh, nemohu si hrát na bohy. Bohové mi (tak jako hrdinům v tragedii) udílejí lekci – a já ji přijímám.

S láskou venujem môjmu synovi Maroškovi – pretože

len láska zostáva

https://www.facebook.com/100003795937932/videos/1196540297149157/

 

Elena

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301797x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív