Založ si blog

Bordel 1. – Ach, ten môj list ministrovi. . .

Prezradím vám teraz komu som dnes písala. Hneď na úvod poviem, že ministrovi Krajčimu. A keďže nie som Zsuzsová, môžem vám pokojne verejne  prezradiť, aj čo som mu písala.

 

Písala som žiadosť o informáciu v zmysle zákona o ochrane osobných údajov, týkajúcu sa podozrenia na zneužitie mojich osobných údajov a zdravotných údajov, aj biologických materiálov.

Domnievam sa, že dochádza ku ich zneužívaniu na základe informácie v článku Jozefa Uhlárika v denníku Hlavné správy zo 14.2.2021 s názvom Škandál: Vzorky DNA získané po COVID testovaní sa skladujú bez vedomia ľudí!

https://www.hlavnydennik.sk/2021/02/14/skandal-vzorky-dna-ziskane-po-covid-testovani-sa-skladuju-bez-vedomia-ludi/

Upozornila som týmto mojim podnetom Ministerstvo zdravotníctva SR, že ak niekto akýmkoľvek spôsobom uchováva vzorku mojich odberov, ktorých sa zúčastňujem pod nátlakom a zastrašovaním že inak nemôžem pracovať a vykonávať bežné životné činnosti,  a ak niekto spracováva akýmkoľvek spôsobom tieto moje osobné údaje či poskytuje ich ďalším osobám,

koná tak bez môjho súhlasu a dokonca aj bez môjho primeraného oboznámenia, na základe ktorého by si môj písomný súhlas s takýmto narábaním s osobnými údajmi a biologickými materiálmi mohol žiadať.

Verejne a otvorene prehlasujem, že rozhodne nesúhlasím so spracovávaním a uchovávaním akýchkoľvek mojich vzoriek odberov a ich spracovávaním akýmikoľvek osobami, vrátane akýchkoľvek výskumníkov a súkromných farmaceutických spoločností. Pokiaľ s mojimi osobnými údajmi a odbermi  ktokoľvek pracuje, koná tak bez môjho vedomia a súhlasu, a pokladám to vo vzťahu ku mne za porušenie GDPR a aj poškodenie ďalších mojich práv.

 

Požiadala som preto MZ SR o BEZODKLADNÉ vyjadrenie – poskytnutie informácie vo veci,  či niekto akékoľvek moje odberové vzorky skladuje a akýmkoľvek spôsobom ďalej využíva. Ak áno, žiadam tiež o poskytnutie informácie – konkrétnych identifikátorov tých osôb, t. j. konkrétnych údajov o tom, kto takým spôsobom koná – nakoľko hodlám vo veci podať trestné oznámenie za zneužívanie mojich osobných údajov a materiálov.

Odpoveď žiadam v zmysle zákona o slobodnom prístupe ku informáciám zaslať na moju e-mailovú adresu.

 

A ako správne tušíte, nebol minister jediný, komu som dnes napísala. Múdrosť príslovia „na Boha sa spoľahni, ale somára priviaž pevne“ hovorí o tom, že máme konať „na istotu“.  A tak i návrh na začatie konania vo veci možného neoprávneného narábania s mojimi osobnými údajmi som rovno podala Úradu na ochranu osobných údajov SR.

 

Je to trestný čin – šafáriť neoprávnene s niečími osobnými údajmi, s celkom slušnou pálkou i pokutami

https://www.epravo.sk/top/clanky/trestny-cin-neopravneneho-nakladania-s-osobnymi-udajmi-4000.html

Podľa nich nie je pre naplnenie skutkovej podstaty neoprávneného nakladania s osobnými údajmi podľa § 374 ods. 1 písm a) TZ  dôležité, či samotný páchateľ realizuje výkon verejnej moci, ale či predmetné osobné údaje, ku ktorým sa páchateľ dostal, boli zhromaždené v súvislosti s výkonom verejnej moci alebo uplatňovaním ústavných práv osoby. Podmienkou pre vyvodenie trestnej zodpovednosti podľa § 374 ods. 1 písm. b) TZ však je, aby páchateľ vykonával povolanie, zamestnanie alebo funkciu, v súvislosti s ktorými boli osobné údaje získané. Pôjde napr. o zamestnancov prevádzkovateľa, štatutára prevádzkovateľa a pod.

Nuž, napríklad minister zdravotníctva, však?

Pre naplnenie subjektívnej stránky je potrebné úmyselné zavinenie.

(Nuž ťažko predpokladať neúmyselné zastrašovanie občanov, že nebudú môcť pracovať, neúmyselne od nich získavať osobné údaje a odberové vzorky a potom ich neúmyselne posielať neznámym osobám bez súhlasu tých, ktorým tie údaje a vzorky patria).

Objektívna stránka spočíva v neoprávnenom poskytnutí, sprístupnení alebo zverejnení osobných údajov o inej osobe, ktoré boli zhromaždené v súvislosti s výkonom verejnej moci alebo uplatňovaním ústavných práv osoby, alebo ktoré boli získané v súvislosti s výkonom páchateľovho povolania, zamestnania alebo funkcie (konanie) v príčinnej súvislosti s ohrozením alebo porušením objektu, ktorým je záujem na ochrane osobných údajov občanov pred neoprávneným nakladaním s týmito údajmi.

Jednotlivcom musíte poskytnúť jasné informácie o tom, kto osobné údaje o nich spracúva a prečo. Informácie musia zahŕňať minimálne toto:

  • kto ste,
  • prečo spracúvate osobné údaje,
  • aký je právny základ,
  • (prípadne) kto získa tieto údaje.

V niektorých prípadoch musia poskytované informácie obsahovať aj:

  • kontaktné údaje prípadnej zodpovednej osoby,
  • aký oprávnený záujem spoločnosť sleduje, ak je to právnym dôvodom na spracovanie údajov,
  • opatrenia uplatňované na prenos údajov do krajiny mimo EÚ,
  • ako dlho sa budú údaje uchovávať,
  • práva na ochranu údajov jednotlivca (t. j. právo na prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie, námietku, prenosnosť atď.)
  • ako možno súhlas odvolať (ak je súhlas právnym dôvodom na spracúvanie),
  • či existuje zákonná alebo zmluvná povinnosť poskytnúť údaje,
  • v prípade automatizovaného rozhodovania, informácie o použitom postupe, význame a dôsledkoch, pokiaľ ide o uvedené rozhodnutie.

Poskytované informácie by mali byť formulované jasne a jednoducho.

Jasne by mal niekto konečne  nielen vysvetliť tým, ktorí s osobnými údajmi občanov šalabachtrujú, čo porušujú, ale hlavne ich za takéto konanie aj postihnúť.

To je myslím že tiež evidentné, a netreba to zdĺhavo vysvetľovať. Rovnako skrátka poviem, že tam ide zrejme aj o trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa, keďže tak nekonala pani pri okienku odbery berúca, ale zrejme organizovaná skupina (no to by bolo na ďalší paragraf o zosnovaní a účasti v zločineckej skupine).

 

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004727x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie