Založ si blog

Tep dňa 10. – Prečo má Matovič pravdu. . .

Prečo podľa mňa Matovič má pravdu ohľadne covidautomatu, že to nie je teraz dobrý nápad? Myslím, že je potrebné u nás otvorene hovoriť o troch veciach vo vzťahu ku korone.

 

Prvou z nich je, že sa šíria ďalšie mutácie vírusu.

U nás je už britský vírus, intenzívnejší. A to tu ešte nemáme vírus africký (snáď), a možné ďalšie verzie, ktoré mutujú agresívnejšie. Ale prídu. niektorým z nich bude jedno, že ste sa akousi vakcínou očkovali. Takže riziková bude celá populácia, aj očkovanci.

Navyše, aj ako očkovaní môžete nakaziť iných. Takže predstava, že očkovanie chráni tých, ktorí sa nemôžu alebo nechcú očkovať je z radu rozprávok o  vlkovi a Červenej čiapočke. Aj ako očkovaní sa môžete po nejakú dobu po očkovaní nakaziť, otázna je dĺžka údajnej ochrany vakcíny. A ešte otáznejšie jej možné následky.

Matovič hovorí o tom, že do septembra zaočkujeme možno 60 % ľudí, ja predpokladám že po prvom poočkovacom úmrtí u nás ľudia spozorneli, a po pár ďalších úmrtiach  tých 60% zaočkovancov nedosiahne, ani keby po kolenách za každým občanom osobne prišiel.

Zhodnem sa s ním ale v lockdowne – ten tvrdo na 1 celý mesiac urobený s dôslednou uzáverou hraníc by naozaj pomohol problém zminimalizovať u nás. A medzitým ivermectin objednať v obrovských množstvách treba.

Matovič má pravdu podľa mňa – prísnu uzáveru treba na mesiac, a testovať len kritickú infraštruktúru, ktorá môže ísť von. Viem, že sa mnohým nepáči čo píšem, ale niekedy v živote nemáme veľký výber. A druhá možnosť – covidautomat – je len predĺžením trápenia, pribudnutím strát a obetí.

 

Druhou z vecí, o ktorých treba hovoriť nahlas, je nutnosť bezodkladne zrušiť všetky cezhraničné výnimky.

Lebo sa nám tu navláča kadekto bez testov a niektorým rečiam o tom, kto všetko sem cez hranice len tak netestovaný prilezie, je ťažké aj uveriť. Napríklad sa hovorí o tom, že do dediny v susednom okrese – Polomky – sa údajne dovalilo z Anglicka  na akúsi oslavu až 46 spoluobčanov a pozitivita sa u nich zistila. No ktovie, tomu ťažko uveriť že by naša vláda až také hlúpe kroky robila, že sem nechá hordy netestovaných putovať – keby to pravda bola, to už by malo byť na trestné stíhanie kompetentných za verejné ohrozenie, také ochranné opatrenia.

Rozhodne by mali byť testovaní ľudia nielen pri prechode cez hranice, ale i pri prechode z okresu do iných okresov (či cestujú za prácou na týždňovky alebo kamkoľvek inam). Pri ceste na hranici okresu by mali byť mobilné odberné testovacie miesta. Ak niekto cestuje cez viacero okresov, otestuje sa len na hranici východiskového okresu. Bolo by to opatrenie efektívnejšie ako terajšie hromadné testovania. Na takéto hranično-okresové testovania treba menej personálu a síl ako na celoplošné, a efektivita je vyššia, pokiaľ bude ten mesačný lockdown.

 

Treťou z vecí, o ktorej treba hovoriť nahlas, sú realistické opatrenia.

Podľa mňa deti hromadne nemôžu ísť do škôl  v tomto školskom roku zrejme vôbec. Ak by šli, muselo by prebiehať nepretržité povinné testovanie nielen učiteľov, ale i všetkých detí i ich rodičov dva raz týždenne aspoň, a aj to by nebolo dostatočné podľa mňa. Aj deti sa totiž môžu nakaziť britským typom vírusu a následky môžu byť skutočne veľmi nebezpečné. Článok o tom je v linku

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/vazny-syndrom-deti-prekonani-covid-19-aj-slovensku-napada-cievy-vedie-zapalu-srdca?itm_site=centrum&itm_template=hp&itm_modul=topbox&itm_area=top_vyber&itm_position=4

Prejaví sa niekoľko týždňov po tom, čo deti prekonali covid-19. Napáda cievy a vedie k zlyhaniu viacerých orgánov, dokonca aj zápalu srdcového svalu. V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) mali 5 detských pacientov s multisystémovým zápalovým syndrómom. Boli vo veku 8 až 12 rokov. „Všetky deti mali takmer rovnaký priebeh a príznaky ochorenia – vysokú telesnú teplotu, ktorá pretrvávala viac dní, zvýšenie rôznych zápalových parametrov v krvi, výsyp na koži, obojstranný zápal spojiviek, zrýchlenú srdcová činnosť, postihnutie srdcovo-cievneho systému.“

Zamerať sa treba na vzdelávanie teraz nedištančných detí – t. j. zo sociálne slabého prostredia.

Komunitné centrá by mali naplno fungovať, a tam by sa mali prestriedať tieto deti v skupinkách po 3 až 5 detí vo vyučovacom procese v rámci telemostu do školy. Pridať do komunitných centier nejaké počítače, ak treba – a zapojiť tam v rámci aktivačných prác nezamestnaných ako dohľad – učiť deti bude učiteľ cez telemost. Mali by byť v rámci vyučovania aj asistenti učiteľov v tom komunitnom centre prítomní a deťom pomôcť pri nejakej ťažkosti. Lenže testovať by ich tiež museli. Výhodou bude aj to, že komunitné centrá získajú lepšiu vybavenosť, môžu sa tam do pomoci deťom zapojiť aj mimovládne organizácie, venovať deťom čas mimo priamej výuky pri robení úloh napríklad.

V školách by mali byť len deti kritickej infraštruktúry prvého a druhého ročníka. Deti viacpočetných rodín môžu byť do vzdelávania zapojené v centrách voľného času, kam by som tiež pridala počítače podľa potreby. Dohľad by robili asistenti učiteľov, ku vyučovaniu  by deti boli pripojené telemostom.

Nie je to ideálne, ale znižuje to riziko prenosu. A takisto by sa neprerušil kontakt v rámci kolektívov pre deti.

Realisticky vnímam, že pri tomto národe je tvrdý lockdown zaviesť skutočne ťažké. Keby sme boli všetci zodpovední a disciplinovaní, tak by sme v tomto srabe neboli. S infekčnou žltačkou by nikoho rozumného nenapadlo behať po obchodoch a vyčkal by doma dobu karantény, aspoň dúfam. S koronou to ľudia prijímajú ťažšie, aj príznaky nie sú zjavné u niektorých. Nuž, tak to je.

 

Celá táto situácia je o príležitosti učiť sa nielen pre deti, ale i pre nás všetkých.

Poradenstvá pre rodičov a odborná práca s deťmi sa napríklad výrazne rozšírila v online priestore, fungujú a ustavične pribúdajú rodičovské skupiny, aj skupinky na prácu s deťmi rôznych vekových skupín, pripravujú sa preventívne programy na niekoľko stretnutí, programy pre učiteľov na úrovni okresnej aj celoslovenskej. Stačí pohľadať.

A nielen odborníci, ale milú aktivitu pre rodičov s deťmi robí napríklad aj Daniel Hevier. Jeho nádherné knihy sprevádzali detstvo mojich detí, a ja dodnes niektoré z jeho básní viem. Jeho knihu Strašidelník som mala poruke, keď sme sa niečoho báli, a je vhodná i profesijne pri práci so strachom u detí.

Obchody v mestách by mohli ďaleko viac vecí ponúkať internetovo – donáškovou službou. Ak si obchod zriadi stránku a zverejní na nej svoju ponuku, nuž kuriérsky dopraviť veci v rámci mesta nie je predsa taký problém. Prípadne urobiť okienkový predaj, na internete si ľudia z ponuky vyberú a prídu si tovar prevziať.

Krásny a inšpiratívny  obrázok som videla na fb predvčerom – české okienkové kaderníctvo. Nie zlý nápad je to, poviem vám. Mnohí by sa dali ochotne ostrihať takto, i ja –  mala som teraz vlasy také dlhé ako naposledy po narodení syna, pred pôrodom, vtedy som bola dlhšie v nemocnici. Chcela som teraz vlasy darovať na výrobu parochní, ale nad 40 cm berú, a už som čakať nechcela, lebo farbu zo svetlozlatej blond chcem zmeniť na inú, tak som si vlasy zostrihala sama. Nie každý to asi tak urobí, tak by kadernícke okienkovo uvítali.

Pokojne by tak, okienkovo, mohli prevádzkovať i cukrárne v meste trebárs, internetovo ponúknuť výrobky a objednávku zabalenú prevezmete pri okienku.  Alebo vám ju domov dopravia.

Každá životná situácia ukáže čo je v nás. Je šancou na zmenu – a je len na nás, či a ako ju využijeme. Koronu tu nikto z nás nechcel – ale akú ťažkú životnú skúsenosť kto z nás kedy chcel? O tom sú také životné prekážky, prichádzajú k nám nečakane a skúmajú, či ich dokážeme preliezť, alebo sa snažíme ich obísť, alebo pred nimi bezradne zostaneme stáť.

 

Situácia v tejto chvíli si vyžaduje zodpovednosť, trpezlivosť a ohľaduplnosť.

Matovič má skrátka pravdu podľa mňa, covidautomat len predĺži trápenie.

 

Elena

 

K diskusii – nečítaš pozorne, David C – Matoviča kritizujem v mojich blogoch v mnohých veciach, a na rozdiel od mnohých otvorene, konkrétne a pod vlastným menom – lenže teraz rovnako ako on, aj ja pokladám za prospešnú uzáveru. Ale na rozdiel od neho nepodporujem celoplošné testovanie, to odmietam. Myslím, že potrebujeme tvrdú uzáveru, bez prevláčania sa celých rodín po nákupoch, len s nevyhnutným nákupom jednej osoby v najbližšom obchode. Nie výlety do obchoďákov v meste, nie vystávanie  a debaty na uliciach. Nie prevláčanie sa pendlerov na týždňovky, ani privláčanie sa beztestových spoza hraníc. Ak sú Ti málo 4% mŕtvych, nuž mne nie – medzi nimi sú ľudia, ktorých mám rada. Ale bojovala by som za život každého, i  cudzieho, lebo nikto nemá právo iných zabíjať svojou bezohľadnosťou. A ver, že ak budeme takto nezodpovedne pokračovať, pri  4% nezostaneme…

Viva 54 – ide o to, že tu sa len hráme na lockdown, toto je jeho paródia. Slovenskom sa prevláčajú týždňovkári, cez hranice prichádzajú ľudia bez testovania. Ja rozumiem, že mnoho ľudí je na tom zle, ale práve kvôli nim potrebujeme serióznu uzáveru, aby mohli konečne začať fungovať. Lenže ak krachnú nemocnice preťažením, potom tu nastane peklo.

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939542x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie