Založ si blog

Pssst. 3. – Tíško. . .

Tíško sneží, rozprávkovo krehko.

V zdanlivej idylke za oknom mrazivý dych zimy cítiť, a tak túlavým mačkám posielam šamanský balíček energie. Aj poďakovanie Zámeru sveta, lebo zlo nie je také silné, ako by sa zdalo. Nie, nie je. Moje tiché „Áno“ na jeho nevyslovenú otázku – bola to silná hranica, ešte stále mám z toho slzy v očiach,  a naozaj cítim vďačnosť, že to bolo „len nácvikovo“. Drží ma v tejto chvíli okolo pliec pevne a bezpečne. Vie. Viem. No dobre, tak ďalší krok.

Náhle vnímam mechanizmus sveta, všetky tie kolieska ako v hodinách zapadajú do seba a nadväzujú jedno na druhé. Neopatrný pohyb  – a rozhodíš celý mechanizmus. Už žiadne pokušenie tam vbehnúť so šraubovákom, len úcta, prijatie. Takto to je. Nie je vždy poludnie, niekedy je tma a niekedy svitá, niekedy prší a niekedy mrzne, tak to je.

Odpúšťanie tretieho rádu – vynorilo sa mi náhle. Odpustenie iným je prvý rád – mnoho ľudí si myslí, že to znamená nechať ich potrestanie na karmu. V skutočnosti znamená netúžiť po akomkoľvek ich potrestaní, vzdať sa predstavy, že ich treba potrestať. Druhý rád odpustenia je sebaodpustenie. Nespravila som chybu, toto je môj program na úrovni duše? Tak to som blbec na druhú – týmto výrokom som rozosmiala Zámer sveta neskutočne. Sebaodpustenie prichádza len s tým, že prestávam hodnotiť čo som mala a nemala robiť, lebo určite by to potom bolo lepšie – a uzavieram veci prijatím „takto to bolo“.  Odpustenie tretieho rádu je komplexnejšie – týka sa rádovo vyšších udalostí – odpustenie za veci, ktoré sa nestali priamo nám, sprostredkované, za iných – je jednoduchšie len zdanlivo. Musíme najskôr vnímať  a na chvíľu na seba prevziať  ich bolesť –  často nejde len o jedincov, ale o skupiny ľudí, aj historické naratívy – a to ich utrpenie je silné. A je to obrovská zodpovednosť prevziať niečo také, ako rozhodnutie za taký krok odpustenia.

Biele svetlo v mojom vnútri zrazu jasne žiari a rezonuje, je to zvláštny zvuk. A ja viem, že kdesi sa rovnako rozospievalo svetlo v inej bytosti. Bol to krok, ktorému celkom nerozumiem zrejme, neuvedomujem si ešte jeho veľkosť – lebo havran i drak, oba moje silové zvieratá sú tu. Kto to je, čo to je, čo sa deje – valia sa moje otázky. No tak, no tak, pokojne – šepká Zámer sveta, všetko má svoj čas.

Veď hej, má.

 

A Zem – všetky tie naše hlúpe kúsky, píliace nám konár pod sebou samým –  odpustenie akého rádu prebieha tam, napadlo mi.  Neviem, to ani netuším. Len uzdravenie jej z celého srdca prajem – nech je bezpečný domov pre všetky živé bytosti.

 

Elena

 

 

 

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302134x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív