Založ si blog

Doba covidová 3. – Zákaz zahraničných dovoleniek vraj porušuje ľudské práva. . .

Súhlasím, dovolenkári v zahraničí, je to otázka ľudských práv, tie vaše výjazdy do Zanzibaru, Tanzánie, Kene, a kade-tade.

Ibaže zďaleka nie tak, ako si to predstavujete  – a tak si o tom povieme v tomto blogu viac.

 

Ľudské práva na slovenský spôsob…

Porušujú naše práva  začali pokrikovať dovolenkári a s nimi experti na ústavné právo podaktorí po zákaze dovoleniek do zahraničia.

Nový minister zdravotníctva Heger vydal zákaz zahraničných dovoleniek

– a chudáci cestovatelia sú pobúrení

https://www.dnes24.sk/ako-za-komunistov-zakaz-dovolenkovat-vydesil-cestovatelov-i-ustavneho-pravnika-385274

„Rozhodnutie zákazu vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie prijala vláda SR, na základe odporúčania pandemickej komisie. Opatrenie má platiť od prijatia predĺženia núdzového stavu, t. j. od soboty,“ uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Tento zákaz by mal platiť počas núdzového stavu (od 20. marca do 28. apríla) alebo kým sa epidemiologická situácia nezlepší.

Podľa mňa musí platiť presne po tú dobu, po akú my všetci nebudeme môcť cestovať medzi okresmi a dovolenkovať hocikde na Slovensku.

Nerozumiem argumentácii z toho  článku, že  naša krajina zakazuje dovolenky kvôli obavám z nebezpečných mutácií ochorenia Covid-19. Azda my všetci nesmieme medzi okresmi cestovať pre ne?

Nie, aktuálne zlá pandemická situácia je to, prečo my sme uzavretí. 

 

Mnohým vraj podľa spomenutého článku napadla aj otázka, či môže štát v rámci núdzového stavu nariadiť až takto radikálne obmedzenie slobody pohybu.

„Takýto zákaz natvrdo, bez možnosti štátnej alebo súkromnej karantény, je podľa môjho názoru v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Neprešiel by tzv. testom proporcionality (vyváženosti, pozn. red.),“ uviedol pre Dnes24 expert na ústavné právo a člen predsedníctva mimoparlamentnej politickej strany Dobrá voľba Peter Kresák.

A tak sa pýtam ústavných právnikov i ja – nože, dajte verejné vyjadrenie, pán Kresák a ostatní ústavní experti, či je v súlade s Ústavou SR a tou zásadou proporcionality, že my všetci nesmieme cestovať ani z okresu do okresu, kým podaktorí sa spokojne prevláčali do zahraničia a privláčali stade africký vírus?!!!

Testom proporcionality sa posudzuje, ktoré právo má v okolnostiach konkrétneho prípadu väčšiu váhu, a teda prednosť. Tak ma zaujíma, či má právo a prednosť

  • právo nejakých 40 000 ľudí cestovať na zahraničné dovolenky, a možno nejakých 50 000 pendlerov premávať sa testovania sa na hraniciach a bez štátnych karantén, aby sa predišlo klamstvám, falošným potvrdeniam a porušovaniu domácich karantén?!
  • alebo právo na normálny život 5,5 milióna slovenských občanov bez núdzového stavu.

Dovolenkári pobúrene pokrikujú?  Nuž, my ostatní sme mali začať kričať podstatne skôr – už na začiatku prvej vlny, keď tu podaktorí nákazu zo zahraničia dovláčali. Lebo niet ani jediného človeka na Slovensku, u ktorého by vznikla nákaza tu doma – z netopiera, sliepky, či hoci zo slepúcha. Všetci chorí boli nakazení nákazou prevlečenou spoza hraníc.

 

Táto vláda si urobila s pár tisíc či desiatok tisíc svojimi kumpánmi rukojemníkov z bezmála 5,7 milióna občanov.

Povedzme si otvorene – koľkože máme ľudí, ktorí cestujú na zahraničné dovolenky a pracujú pendlersky v zahraničí dokopy – stotisíc? No nech by ich bolo i dvestotisíc – akým právom nás všetkých tento štát zneužíva pre ich záujmy???!!!!!

Lebo nemám nič proti tomu, aby sa kamsi vytrepali – ich vec – ale pri príchode sú povinní urobiť všetky opatrenia, aby nás ostatných neohrozili. A to sa zjavne nedialo, a ani nedeje.

Takže ma zaujíma, že či majú ľudské práva len dovolenkári podľa vášho názoru, drahí experti na ústavné právo. Lebo nespomínam, si, že by pán Kresák a ďalší páni experti v oblasti ústavného práva vykrikovali za nás, že vidia rozpor s Ústavou SR v tom, že

my sme zastrašovaní, a pod existenčnou hrozbou (navyše V STAVE NÚDZE, pani experti na ústavné právo, viete čo to znamená, však???!!!) nútení

  • vystavovať sa zvýšenému riziku na testovacích miestach,
  • nedobrovoľne sa testovať opakovane, 
  • sme obmedzovaní, a to dlhodobo, v možnostiach nákupov a služieb, cestovania, 
  • sme ohrozovaní na zdraví a živote  v zníženom prístupe ku kyslíku núteným povinným vláčením sa v maskách či respirátoroch (čo nám zhoršuje okysličovanie organizmu a tiež vedie ku zahmlievaniu okuliarov – ísť v takej situácii cez cestu je ohrozujúce),…

Ľudia, ktorí sem privláčali a privláčajú nákazu, poškodzujú práva nás ostatných, ohrozujú zdravie a životy nás a našich blízkych. Koľko ľudí pre nich muselo byť v karanténach a mali problém existenčný kvôli ušlej mzde? Koľko ľudí by muselo nosiť rúška, či respirátory najnovšie, mať náklady na ich nakupovanie  a dezinfekcie, znášať mnohoraké obmedzenia na poštách, v obchodoch a u lekárov? Koľko ľudí u nás by bolo v dôsledku covidu mŕtvych, keby nám sem niektorí nenanášali nákazu? Ani jeden. Ani jeden Ani jeden.

Nože, nech pán Kresák povykladá niečo o tom –  či je v súlade s Ústavou SR, že tí ľudia nemusia nikomu nahrádzať spôsobené škody?!!! A nech hneď aj vysvetlí národu, že to nebolo diskriminačné, keď my nemôžeme cestovať ani z okresu do okresu, a podaktorí sa vláčili na zahraničné dovolenky, a prichádzali z nich výnimkovo bez testov a karantén.

Nože, experti na ústavné právo, dajte k tomu verejne názor – toto všetko je v súlade s ľudskými právami? My všetci sme povinní znášať a niesť následky ich konania? 

 

Doteraz sme sa nútene prispôsobovali my všetci a doplácali sme na čiusi nezodpovednosť. Lebo nákaza nevznikla tu, dovláčali ju cez hranice ľudia, ktorí konali nezodpovedne a nečestne voči nám všetkým. A doteraz nekonal vo veci prokurátor účinne – lebo jedna vec je dať podnet na preverenie Mikasových vyhlášok, druhá vec je, že je potrebné urobiť bezodkladne kroky, aby ten pán už nemohol vydávať žiadne výnimky. Lebo tým ohrozuje životy a zdravie občanov Slovenska, a spôsobuje Slovenskej republike škodu veľkého rozsahu.  Už dávno mať sedieť nie v kresle hlavného hygienika SR, ale v base.

 

Elena

 

P. S.: A  som samozrejme za to, aby štát hradil v plnej výške štátnu karanténu pendlerom, ktorí v zahraničí dlhodobo pracujú.

Ale dovolenkári nech si štátnu karanténu hradia v plnej výške sami. Rovnako i tí, ktorí sa trepú do Somálska a podobne „na zahraničné pracovné cesty“ – lebo v dobe skypu a kadejakých zoomov a teamsov a podobných vymožeností nie je nikto odkázaný sa prevláčať do Somálska či podobných krajín pracovne osobne a dovláčať stade nákazu.

 

K diskusii: je dojemné, ako tí čo pokrikujú že majú práva neakceptujú práva iných. My všetci máme ľudské práva, nielen dovolenkári. A máme právo nenosiť rúška, mať otvorené obchody a voľne cestovať z okresu do okresu. Nevidím dôvod  znášať následky správania nejakých nezodpovedných sebcov donekonečna.

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8938813x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie