Založ si blog

Doba covidová 9. – Asi bol pripitý Havel. . .

Viete aké výročie dnes „oslavujeme“?
Týka sa hrdinského zásahu našich spojencov v  NATO – bombardovali Juhosláviu. Zomierali ľudia, bomby ničili hodnoty, ktoré ľudia v Juhoslávii budovali desiatky rokov.
Presnejšie – v tento deň pred 22 rokmi
len začali bombardovanie Juhoslávie jednotky Severoatlantickej aliancie, trvalo desivých 78 dní.
Povedzme si otvorene, že šlo o nezákonný zásah – nemali mandát Bezpečnostnej rady OSN na taký vojenský zásah a konali v rozpore s medzinárodným právom. 
Hrozné následky pomenovali otvorene pri príležitosti 20. výročia tej udalosti pred dvomi rokmi
„Smrť 2500 civilistov, 79 detí, devastácia krajiny, škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov, to bude pre nás vždy zločinom,“ citovala tlačová agentúra DPA slová Vučiča počas spomienkového obradu v meste Niš.
Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Irinej pri príležitosti nedeľňajšieho výročia obvinil západných lídrov z naplánovania „zničenia a rozčlenenia“ Srbska. „Spôsobili nám nešťastie, spustošili naše továrne, priemysel, cesty a dokonca i nemocnice. Je to niečo, čo poteší len diabla,“ povedal.
Je to smutné výročie nielen pre Juhosláviu, ale i pre nás, Slovákov.
Smutné výročie si s Juhosláviou môžeme pripomenúť o to smutnejšie, že náš vtedajší predstaviteľ Mikuláš Dzurinda odsúhlasil prelet bombardérov cez naše územie.
Poviem to otvorene  – Dzurinda národu klamal
  • naša vláda najskôr tvrdila, že povolenie sa týka iba tankovacích a dopravných lietadiel
  • premiér Dzurinda pod tlakom verejnosti 6.4.1999 zvolal druhé mimoriadne zasadanie vlády, kde mali členovia jeho vlády druhý krát vyjadriť súhlasný postoj, pričom ich zaviazal mlčanlivosťou a padlo rozhodnutie, že informovať novinárov bude iba on sám
  • na následnej tlačovej konferencii boli dovolené iba 2 otázky novinárov (ich znenie aj odpovede si môžete prečítať tu: http://www.vlada.gov.sk/vlada/zasadnutia/1999/sk_tlacovka19990406_25.shtml)
A čo s tým Havlom v nadpise?
Mravná autorita, disident, český prezident a údajne aj ťažký alkoholik Havel vraj vyhlásil, že to bombardovanie má humanitárnu úlohu
„Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii, a dopad na NATO.“
Havel sám potom popieral autorstvo tých slov.
Václav Havel v MF Dnes 24. 5. 2004 v odpovědi Richardu Falbrovi označil pojem „humanitární bombardování“ za obskurní a popřel, že by jej ho vymyslel nebo použil, „a použít nemohl, neboť mám – troufám si tvrdit – vkus“.
Každopádne to svedčí o jedinom –  že i on si uvedomoval, aké je absurdné a neľudské vykladať o humanitárnom bombardovaní. A o práve porušovať právo.
No tak asi bol riadne pripitý, keď to vtedy povedal a nespomínal si na to potom…
Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987275x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie