Založ si blog

Len pár slov 9. – Musím sa tomu chlapovi pozrieť na chrbát. . .

Na krajinu sadal súmrak, fialkavo ružový oblak ako kôň s povievajúcou hrivou cválal smerom ku Kohútu. Kapucínka so záplavou kvetov s ním kontrastovala, jej zlatočervenooranžové kvety mi balkón krášlia každý rok – mám rada jej divokú krásu a sladkú vôňu. Nesedí usporiadane v záhončeku, vyráža odvážne všetkými smermi a žije slobodne.

 

Balkón temnel a kvety kapucínky žiarili v šere.

Nakoniec si ku kapucínke mesiac tíško zosadol na paradajkinu paličku, oddýchol si a vykročil oblohou ďalej, v ústrety noci.

No hej, život od nás chce, aby sme boli ako kapucínka. Takí ozajstní, obyčajní  a dokonalo nedokonalí – povedala som si, keď sa mi dnes vynorila spomienka na sobotňajší podvečer s kapucínkou.  A tak niekedy Zámer sveta skúša naše sily a trpezlivosť a pravdivosť a odhodlanie, aby nám k tej ozajstnosti cestu ukázal…

 

To je lekcia vytrvalosti, povedala som si. Tá kosť v chodidle asi je hodne prasknutá – ach, už viem ako trpela malá morská panna –  nepomohol mi ani elastický obväz. Odkrívam do práce a späť – a ešte sa donútim zísť nakŕmiť túlavé mačky pod bytovku, lebo viem ako čakajú na kúsok jedla. Včera som šla až po pol ôsmej a čierna mačička mňaukala a mňaukala, rozprávala mi nariekavo ako sa bála, že zostane hladná. No ako by som jej niečo neodniesla?

 

A lekcia pravdivosti? Ach, moja výchova láskavým slovom a dobrým príkladom nemá žiaduce výsledky – teda u našich mačiek. Pod prísnym pohľadom dcéry si pazúriky disciplinovane driapu na brúsičke pazúrov a jedia síce neochotne, ale predsa granule s pridaným imunoprípravkom. Zato mne kocúr dnes oplatil zlobným pohľadom otázku, prečo ukradol  z pekáčika na sporáku kus chladiaceho sa do zlatista uduseného mäsa – dala sa v ňom čítať otázka „azda si to nechcela zožrať sama“? Veru, mám radšej dyňu ako mäso, mávla som rukou a jedlo som spravodlivo mačkám podelila – a tak túlavci pod bytovku dostali kopu ryže s mäsovou šťavou a kúskami mäsa.

Hej, mačky mám rada. Túlavcom chodievam s jedlom krok za krokom a schod za schodom cez dva poschodia a chodníkom s tými osekanými rúrami, na ktorých som si nohu dorantala predminulý piatok.

Neviem čo mám urobiť, aby to nebolelo – povedala som Zámeru sveta dnes skleslo.

Naozaj nevieš? – rozosmial sa.

 

Lekcia odhodlanosti tiež prebieha. Zajtra som mala odísť do Košíc a stade na Červenicu v piatok ráno. Nakoniec som – nerada, lebo mám strach že zasa všetko uzavrú – posunula odchod o týždeň.

Chcem tam ísť, počuješ, naozaj chcem – Zámeru sveta som zašepkala – prečo ma brzdíš tou boľavou nohou?

Chcem len vidieť, že sa neotáčaš od všetkého, že niečo naozaj chceš – odvetil.

Na to nebolo čo dodať…

 

V diaľke hrmoce búrka a šteká tu líška kdesi. A ja uvažujem, že sa naozaj  nevedno prečo tak veľmi teším na tú Červenicu a že ma to tam tak ťahá.

No som rada, že sa to skombinovalo takto a uvidím i moju priateľku Janku, s ktorou sme už kadečo preskákali. Spolu sme boli  v NR SR komunikovať, aj v Slobodnom vysielači – mám ju moc rada. Lekári zavinili smrť jej manžela Petra, kedysi som ten príbeh písala v blogu. Statočne a  vytrvalo bojuje za spravodlivosť pre neho i za zmenu v zdravotníctve k lepšiemu pre pacientov. A úprimne – ak by som mala možnosť niečo Janke zapriať, nepriala by som jej, aby sa dovolala konečne spravodlivosti za manželovu smrť – priala by som jej, aby ožil.

Teraz vyrazíme spolu na Červenicu – a nebudeme pracne putovať pár hodín spojmi – Jankin kolega nás tam odvezie. Ach, prezradím vám, musím sa cestou na Červenicu tomu chlapovi pozrieť na chrbát – či mu tam nerašia anjelské krídla…

 

Elena

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8938944x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie