Založ si blog

Iba ja 7. – Maginhrad. . .

Sú dni, ktorými ideme tíško tancujúcim srdcom, lebo dáme prednosť svojmu snu pred záľahou povinností.

A naše sny sa plnia…

Bilancovala som dnešok v temnote príjemne teplého prednohorského večera – iba jediná hviezda žiarila – je to tá moja, zašepkala som?

 

A kde je mesiac? Po chvíli som ho našla – díval sa na mňa tíško v rohu balkóna, prinášal mi svetlo do temnoty – zdanlivo ukrytý pred mojimi očami.

Poslala som mu úsmev, jeho svetlo presvetľuje temnotu. Kedysi som dokonca v blogu napísala, že v mojom svete má miesto iba chlap-mesiac. Zámer sveta moje slová bláznivo rozosmiali –  no tak, no tak, povedz mi čo Ťa tak rozveselilo na tom, pýtala som sa.

 

 

Uvedomíme si v jednej chvíli dôležitosť toho, že pri nás niekto dokáže stáť v ťažkých časoch a verne nás nimi sprevádzať. A priplietla sa mi tá myšlienka po dlhej dobe znovu teraz v súvislosti s článkom Vojtu Frančeho o pravom a falošnom kráľovi, ktorý som čítala  – prezradím vám naň link

http://ografologii.blogspot.com/2021/09/pravy-falesny-kral.html

Hlavnou kvalitou  a bohatstvom kráľa je jeho srdce, ako píše Vojta – je zlatom kráľa. Nepotrebuje sa štylizovať, je sám sebou. Je skrátka rozdiel medzi mačacím zlatom a pravým zlatom, medzi narcisom a zrelým človekom.

Tak sa mi to prepojilo s tým slnkom a mesiacom – kým človek žiari ako slnko, nie je zrelý, až keď sa stane mesiacom, tak je z neho pravý kráľ.

Zámer sveta sa stále veselí, a hoci mu teraz celkom nerozumiem, usmievam sa naň nežne – lebo dnešok…

 

Ach, pravdaže na Maginhrade som bola.

V teple prednohorského inverzného rána iba tričko som navliekla – napodiv o dosť chladnejšie bolo v Nižnom Skálniku. Sprevádzal ma môj verný klobúk – a ešte vernejšia priateľka Editka. S tou sa priatelíme už desiatky rokov, lebo pre mňa ľudia nie sú o kvantite, ale o kvalite. A tak sme sa stretli v Muráni a vyrazili v ústrety Maginhradu busom smerom na Tisovec…

 

Vláčikom z Kocúrkova

 

cestou spoločne obdivujúc záplavu zlatobyľov

 

je pravdou, že moje nadšenie pre ruiny Editka nezdieľala – mne hovoria o živote, ktorý už nie je a pôsobia na mňa akosi dojímavo zakaždým

 

 

 

a už vôbec ju nenadchýnal môj nápad vliecť so sebou na kopec i dve veľké skaly – toto je jedna z nich – ale odmietla som ich nechať „pri ceste, kde ich určite vezmeme, keď pôjdeme späť“, obvykle to končí návratom inou cestou – a vďaka tomu, ako vidíte, už skala oddychuje u mňa na balkóne

 

 

cesta na Maginhrad – tie vyrezávané sochy sú úžasné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

obloha modručká, aj koník bol nádherný

 

a hore – bol z toho hradu kedysi stojaceho prekrásny výhľad

bolo by nádherné tu prespať v stane a ráno sa dívať na východ slnka, vzdychla som si očarene

ach, s tým so mnou nerátaj, zaševelila Editka, zhrozená z tej mojej úžasnej predstavy

 

 

na rozhľadňu sme sa nedriapali, tam by som zasa ja neliezla ani za nič pri mojom vzťahu ku výškam…

 

 

Je zvláštne, ako v prvej chvíli cítime, že niečo je pre nás „pravé“, že k nám patrí…

Ja intuitívec som zostala prešliapavať na cestičke pri poľovníckej chate, lebo cestou k Maginhradu sme zablúdili a zmotali sme sa k nej. Potrebovali sme sa vrátiť, no mňa to ťahalo zostať tam ešte chvíľu.

No tak, o čo ide – hodila som v duchu otázku Zámeru sveta.

Vkročila som do húšťavy mäty a vedela som, že v jednej chvíli zastanem. V tej správnej chvíli – pred sebou som videla kameň. Cítila som obrovskú radosť, posolstvo Maginhradu pre mňa som dostala už pred cestou na kopec.

 

A tak sú spolu v tejto chvíli, moje šamanské hovoriace kamene.

Prvý mi pred časom moje dieťa donieslo z túry kamsi vysoko a ďaleko putujúce s turistickým spolkom – spomenula som si na Teba, keď som ho videla, povedala dcéra.

 

 

A tento je maginhradský

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravé veci k nám prichádzajú v pravý čas – zašepkal Zámer sveta, na moje bláznivo radostné   ďakujem, ďakujem ,ďakujem…

 

 

Elena

 

K diskusii:  to bol, ale to je párhodinová trasa – ten môj prvý pokus s naštiepenou kosťou v chodidle som odkulhala cez tri dediny a polovicu náučného chodníka. K hradu som nešla, skončila som pod kopcom.

  

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301194x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív