Založ si blog

Len láska zostáva 6. – Beznohý invalid v Košiciach. . .

Každá životná skúsenosť nás niečo naučí. Tak čo vás naučí príbeh o invalidovi, ktorému odoperovali obe nohy a na piaty deň ho vyvliekli domov, kde bol odkázaný sám na seba?

Nie, nie, prosím, to nie je príbeh o ďalekej Amerike či Austrálii, už názov blogu prezrádza, že sa tam vyznamenali košickí lekári.

 

Príbeh je jednoduchý a, žiaľ, aj pravdivý – po amputovaní oboch dolných končatín na piaty deň staršieho pána odviezli do bytu, kde zostal odkázaný sám na seba,iba s opatrovateľkou na 4 hodiny denne. Mal silnú hypoglykémiu a tak v ten istý deň ho v zlom zdravotnom stave sanitka viezla do nemocnice, späť už aj s cievnou mozgovou príhodou

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fkosice.zoznam.sk%2Fneuveritelne-pacienta-po-amputacii-noh-pustili-z-nemocnice-po-piatich-dnoch-domov-nasli-ho-v-bezvedomi%2F%3Ffbclid%3DIwAR0wPtF04BC6rGaPw7PX-EDa_WrDULlu82fOd-F-m64lHyVIunBF-5CsjPA&h=AT0aajQk8sGEIyZC9FcAVgHWilGuU_NGMQsfH3As9QbjfDNX8Hn-fPGQ1xRZrSepeP5FNBGRS6XDIU13SZweOKWsIyxkUR_W3ACkWXLsn4mM9ZZvRUbbSr-f7uQFc_A8p9Z7&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT08yM2mRpWQakSS2emsVeMpVG87aYU8aA3BigUKIkTZH9viv6u-j_6UGk2wqaFW3sIvyckQ904nnNwdn9PUMucIPMPazs9BXvfQSTG74mE61hPKICIrSgzHCma1nC5GEUcnashr7uw7Omj8hOemeOEYbWkWJW3Em_GYTUq6Ki-218CdEOcRMFCNEeBeizIkUoTM7l5UYC-Dsw

Ak každý rok zomiera podľa medzinárodných štatistík na Slovensku 11 000 ľudí, aký podiel tam má ľahostajný postoj zdravotníkov? Opakovane si kladiem túto otázku.

Nie,nešlo o prehliadnutie problému, jeho lekár a priateľ volal dokonca do nemocnice s poukázaním na situáciu pred prepustením pacienta domov.

 

A ďalší z výpovedných príbehov – starší pán odišiel z domu, aby rodine nebol na príťaž.

https://www1.pluska.sk/krimi/dedusko-nechcel-byt-obtiaz-domu-odisiel-len-papuciach-nevideli-ste-ho?itm_modul=centrum_topbox&itm_brand=centrum&itm_template=hp&itm_area=top_vyber&itm_position=5

Neobviňujem tú rodinu – je to príbeh o celej spoločnosti, o našej úcte voči starobe a o podmienkach, ktoré tu kedysi boli vytvorené tým, že ženy odchádzali do dôchodku ešte vo veku, kedy mohli pomáhať v starostlivosti o starnúcich rodičov i vnúčatá. Tá generácia skorodôchodkových žien mohla naozaj zaistiť sociálnu starostlivosť v rodine a rodina ako celok fungovať efektívnejšie – mladá mama byť v práci, lebo babka pomôže pri chorom dieťati, poľavil by nápor na domovy pre starých ľudí a necítili by sa tam „odložení na dožitie“, boli by mnohí v kruhu rodiny. Namiesto nich by sme zamestnali tú hŕbu ľudí, ktorí sa nám povaľujú ako dlhodobo nezamestnaní i v produktívnom veku.

 

Je to podľa mňa otázka morálky tejto spoločnosti celkovo. Veľa uvažujem o jej hlbokých koreňoch.

 

Elena

 

 

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8972275x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie