Založ si blog

To je ono 4. – Čas pravdy. . .

Niekedy je skutočnosť desivejšia ako to, čo by sme si vôbec dokázali predstaviť.

Kúsky puzzle sa skladajú dielik ku dieliku – a zrazu máme obraz.

No tak teraz poskladám pár dielikov.

Ej veru, podaktorým sa to páčiť nebude.

 

Ach, milujem film Doba ľadová – jednotku. A tá scéna, ako vtáky dodo skáču do priepasti, tak tá je inšpiratívna

– keby som bola ministrom zdravotníctva, určite by som sa  ňou inšpirovala po zverejnení nahrávky doktorky Lischkovej

https://www.infovojna.sk/prehravac/dopoludnie-na-infovojne-s-adrianom-2512022

lebo mať taký bordel v rezorte a pritom byť generálom, to veru nejde dokopy.

 

Doktorka Lischková pomenovala fakty o smrti jej otca, a nie sú pre slovenské zdravotníctvo nijako lichotivé.

Nedávno som v mojom blogu položila otázku, koľko ľudí z tých kovidmŕtvych mohlo žiť. Možno ste si niektorí vtedy povedali, že preháňam – že ma hádam vedie nenávisť k zdravotníctvu za smrť syna – ale nie je to tak. Mnoho zdravotníkov u nás je čestných  a vážim si ich.

Ale sú i takí zjavne, podľa toho čo doktorka Lischková hovorí, ktorých postupy by mali viesť ku odsúdeniu ako vojnových zločincov.

Lebo ak je podozrenie, že je nejaký zdravotník úmyselne „zatláčajúci oči neočkovaným“, potom je potrebné toto podozrenie dôsledne preveriť a ak by sa potvrdilo, tak i skutočne tvrdo potrestať.

Myslím, že by mal celému prípadu venovať pozornosť bezodkladne generálny prokurátor. 

 

A pridajme si ďalší dieliky puzzle do tejto skladačky.

Ak vzniká podozrenie, že zdravotníci jednoducho ryžovali a ryžujú „na covide“, že boli natáčané falošné nahrávky a falošne vyrábané prípady covidu „lebo prachy“, je potrebné o tom otvorene hovoriť. A samozrejme ukázalo by nám to hodne škaredý kus obrazu.

Vedie ma to ku úvahe – ak zdravotníci odchádzajú vo veľkom počte zo slovenského zdravotníctva v poslednej dobe, o čom to je? Odchádzajú mimo rezortu, lebo sú unavení z práce, Alebo o tom, že idú za lepšimí platmi do zahraničia? Tam je predsa práca rovnaká, a dokonca i nároky na zamestnancov a ich správanie rozhodne dôslednejšie.  Alebo je to o tom, že sa niektorí zľakli možných dôsledkov a hnevu národa, ako vychádza pravda na povrch? Alebo o tom, že sú natoľko čestní, že sa na marazmus a nečestnosti dívať nemôžu?

 

Pravdu poviem, včerajšok mi nepridal k tejto úvahe na idealistickom vyladení.

Lebo zdravotníci vyšli s požiadavkami, že chcú – ako inak – vyššie platy. Sestry rovno o 30%. A záchranári výsluhové dôchodky po 10 rokov skladania sa do solidárneho systému.

Cigánikovej reči ako potrebujeme byť konkurencieschopní v ich platoch, aby neodišli do zahraničia, ma pobavili. Lebo každý čo len trochu súdny ekonóm vám vysvetlí, že nemožno v štáte prekláňať výrazne hodnotenie iba jedinej skupiny pracovníkov. Štát by mal jednoducho zvyšovať celkovú platovú hladinu, pomerne pre všetky profesie.

Veď napríklad i učiteľov máme nedostatok – a naplánovať si dať im v jeseni navýšenie o tri percentá, a zdravotníkom teraz o 30 %, to povedie k jedinému – že sa učitelia naštvú, a zdravotníci posedia na zadkoch doma, lebo deti budú mať zavreté školy. Je toho názorným príkladom táto situácia, kedy v nemocniciach chýba personál, lebo s deťmi pre karanténu musia doma sedieť.

Presne takto by to vyzeralo – alebo horšie (lebo všetky triedy škôl, a i škôlky) – ak by učitelia štrajk vyhlásili. Alebo vážne chcete, aby vaše deti učili nekvalifikované osoby s nejakým „rýchlokurzom“? Argumentovať tým, že „iba nás potrebujete“a „my sme viac ako ostatní, lebo zdravie a životy zachraňujeme“ je smiešne. V spoločnosti treba všetkých rovnako – i predavačky, šoférov autobusov, pekárov, aj smetiarov, všetkých rovnako.

A pokladám za nenažranosť chcieť zvyšovať „iba nám“, bez ohľadu na to, čo bude s tými ostatnými.

Budem tvrdá – nejde mi dokopy tá prezentovaná vysoká etika profesie s tým, ako sa zástupcovia tejto profesie správajú v praxi.

Podotýkam, že majú aj platový automat, ktorý im zvyšuje platy automaticky každý rok. A po celé roky počúvame iba to, že chcú platy ako „na Západe“.  Preboha, veď väčšina z nich sú vysokoškolsky alebo plne stredoškolsky vzdelaní ľudia, to by hádam mali pochopiť, že spoločnosť nemôže fungovať tak, že by jedni mali platy porovnateľné „so Západom“, a  ostatní by za nimi pomerovo k tým západným platom výrazne zaostávali.

Nuž, prezrádza to jedno – že im je úplne ukradnutá nielen logika, ale aj morálka.

 

No a to už ani  nehovorím o tom nápade záchranárov, ktorí by po 10 rokov vkladania do systému chceli výsluhové dôchodky. Drahí záchranári, prerátali ste si ako by vyzerala v takej situácii rovnica  DAL – a VYBERÁ?

A keďže na slušnosť sa zjavne spoliehať u podaktorých nemožno, potom by podľa mňa bolo lepšie rovno celý systém prepracovať ihneď na rodinné poistné účty. Potom konečne niektorým ľuďom dôjde, že nie Fico a nie Matovič a nie Heger tlačia niekde v pivnici Úradu vlády pre nich peniaze. Ale že na to, aby niekto zo systému vyberal, to tam niekto iný musí vložiť – respektíve by to tam mal najskôr navkladať on sám.

 

Poviem otvorene – nastavuje mi to zrkadlo, aký som naivný a pochabý idealista, keď stále čakám, že sa ľudia budú správať navzájom čestne, zodpovedne a ohľaduplne.

Desí a sklamáva ma táto amorálnosť a bezohľadnosť niektorých ľudí v tomto štáte.

 

 

Elena

K diskusii Milan1  zjavne si nezvažoval možnosti, ktoré som tam vyprofilovala ohľadne ich odchodov teraz.  A zjavne nepozorne čítaš – nehovorím o rovnakej mzde, ale o podobnom pomere jej navyšovania prierezovo profesiami. Myslím, že veľa nám povie, ak niekto zverejní platy niektorých zdravotníkov v čase covidovania – lebo ak mali navýšené príjmy covidom značne, tak je namieste sa pýtať kam šli tie peniaze, keď niektorí sa tvária akoby mali ísť do klobúka žobrať… Ak by schválil ktokoľvek výsluhové dôchodky po 10 rokoch odvádzania do systému záchranárom, tak nech zároveň umožní vystúpiť z takého solidárneho systému, lebo ja s ním nechcem mať nič spoločné.

A úprimne, fascinuje ma, ako slepoškvrnovo sa tváriš k téme možného úmyselného zabíjania pacientov. Však by si mal byť prvý, kto volá a žiada o preverenie takej situácie, aby sa podozrenie – naozaj desivé a závažné – vyvrátilo…

 

Ach, Milan 1, čo sa týka toho, že pri učiteľoch nejde o život – dosť scesty úvaha – kvalitou vzdelávania ide o budúcnosť národa. A predstav si, že podľa mňa niekedy je lepšie byť mŕtvy, ako sprostý…

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935759x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie