Založ si blog

Takže zasa raz 11. – O čom vypovedá Slavín. . .

Pomaľovanie Slavína – pamätníka vojakom oslobodzujúcim našu krajinu v časoch 2. svetovej vojny – veru vypovedá o kadečom.

Odhliadnuc od toho, že páchatelia sú zjavne zanedbaní vedomostne v dejepise, lebo na Slavíne nie sú pochovaní iba ruskí vojaci, sú zjavne zanedbaní aj výchovne. Lebo ktosi v ich detstve zanedbal naučiť ich, že sú veci, ktoré sa jednoducho nepatrí robiť – hanobenie akéhokoľvek hrobu medzi ne rozhodne patrí.

 

V prvom rade si povedzme, že akékoľvek schvaľovanie tohto činu, ktorý stíha aj polícia – ako to oznámili oficiálne médiá – je trestným činom. Takže každý, kto vyhlasuje niečo iné, sa dopúšťa trestného činu.

V druhom rade – je smutné, že sa namiesto oficiálneho ospravedlnenia za ten čin MZV SR púšťa do bagatelizovania toho činu a skutočne ma zaujíma názor Generálnej prokuratúry, či sa týmto výrokom nedopustilo ministerstvo i trestného činu schvaľovania tohto trestného činu.

Ruské veľvyslanectvo v Bratislave zároveň žiadame, aby videlo realitu a tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945. Farby ukrajinskej vlajky na Slavíne sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo túto nezmyselnú vojnu“.

 

Moja výzva to rozhodne nie je, takže verejne žiadam Ministerstvo zahraničných vecí SR, aby v budúcnosti

pri akomkoľvek hanobení hrobov kohokoľvek

s podobným vyjadrením ministerstva uvádzali  že ide o výzvu občanov SR bez občianky Eleny Ištvánovej, ktorá sa so žiadnym hanobením hrobov kohokoľvek nestotožňuje.

Pomaľovávať niečí hrob je trestné, nemožno to chápať ako pozitívnu výzvu a bolo by preto namieste, aby sa – ak to už teraz pochopili – i ospravedlnili za ten čin verejne.

 

Tiež podotýkam, že po 2. svetovej vojne Slovensko ponechalo na našom území hroby vojakov fašistického Nemecka, pri mojej rodnej dedine sa nachádza jeden z nich, ten najväčší. A pokiaľ viem, tak sa o ne dodnes Slovensko slušne stará.  Pevne verím, že to tak i zostane a nezačnú nám tu na základe tohto vyslovene negatívneho návodového správania ministerstva zahraničných vecí pomaľovávať ich hroby.

 

Minister zahraničných veci je dôležitým verejným činiteľom.

A mal by si byť vedomý, že odobrovanie tohto typu trestných činov z jeho strany môže viesť ku zvyšovaniu napätia v spoločnosti. Mal by zvažovať veľmi zodpovedne, čo hovorí a koná. Lebo prepojiť názor na hanobenie hrobov kohokoľvek s názorom na vojnu je skutočne hlúpy nápad. Ja som proti vojne, každej a kdekoľvek. Každá vojna je podľa mňa zlá. Ale odmietam spájať moje meno s ničením a poškodzovaním akýchkoľvek hrobov.

Skutočne verejne upozorňujem, aby sa vláda zamyslela nad tým, aké postoje svojim vyjadrovaním a konaním prezentuje a povzbudzuje. Nepochybne by mohlo iniciovať i podobné ďalšie činy – čo myslíte, čo by vystrojili takíto primitívi (inak sa páchatelia tohto činu nazvať nedajú, lebo každý normálny človek rozumie, že hanobiť číkoľvek hrob je jednoducho neprípustné) najbližšie, ak by sme im nenastavili hranicu? Vykopali by zopár mŕtvych Rusov?

 

Toto mi pripadá ako v zlej paródii. Hodne primitívnym spôsobom sa tu ktosi snaží ľudí manipulovať – inak to nazvať neviem – lebo premenovávať ruskú zmrzlinu – to vážne?

Pre tých, ktorí to nepochopili, neprestanem počúvať Čajkovského, čítať Puškina či Dostojevského, len preto, že boli Rusi – predstavte si, ani jeden z nich nepodporoval vojnu na Ukrajine.

Niekto tu skrátka cielene fanatizuje ľudí. Mladých a hlúpych, i starých a hlúpych. Žiaľ, lebo fanatizmus v dejinách neviedol k ničomu dobrému.

 

 

Elena

 

K diskusii

frame  ďakujem, veru už aj mňa teraz zaujíma, KTO kúpil tú rezidenciu. A zvláštne, že na CRZ sa ukáže error, keď si to človek chce pozrieť. Taká náhoda…

palenque na dokazovanie trestnej činnosti sú orgány činné v trestnom konaní, rozhodne by to mala preveriť GP na základe ich mediálneho monitoringu

mirius na Tie Vaše hlúposti niet čo dodať. Asi Vám robí problém s porozumením čítať dlhší text – tak takto Ja osobne som proti každej vojne. Každá vojna je zlá.Dlhodobo vystupujem proti zbrojeniu u nás. Som za to, aby všetky krajiny prestali zbrojiť a zaviedla sa všeobecná neutralita  so zákazom vývoja zbraní, ich skladovania a vojenských základní na akomkoľvek cudzom území. Vrátane zákazu akýchkoľvek vojenských spolkov, útočných či obranných. Chcem svetový mier.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003790x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie