Založ si blog

Krok k pravde 4. – Inštrukcie pre prípad radiačného ohrozenia. . .

V médiách sa objavili inštrukcie pre prípad radiačného ohrozenia.

No poviem vám – zauvažovala som.

 

  • Kedysi boli stavané i bytovky s CO krytmi – dnes už nie,Tak píše článok v linku

https://www.cas.sk/clanok/2651621/vojna-na-ukrajine-desi-lud-kam-sa-ukryt-ked-pride-k-najhorsiemu-toto-su-nase-kryty-civilnej-ochrany/?fbclid=IwAR0BFaNZUI1dpfXn07bu8WamziP4czUkZnb-zXdXzdVCxeKsmT0AT9LJw5A

Podľa toho článku to vyzerá biedne, časť krytov je nefunkčná, časť z nich je v súkromných rukách. No pochybujem, že sa súkromníkovi len tak nasáčkujete do krytu.

A veru nasáčkujete – ako som hravo zistila za chvíľu – pravdaže, nie zadarmo

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/slovaci-zarabaju-panike-vojny-neuverite-kolko-pytaju-jodove-tabletky-prenajom-krytu/2

postačí, ak mu zaplatíte 4000 eur za osobu na mesiac. A k tomu 500 eur za TV a internet. Cena je bez jedla – takže môžete vybehnúť do Bardejova a zaistiť si to.

 

  • Bolo by skutočne zaujímavé, keby nám zverejnila vláda presné údaje, koľko je reálne miest v krytoch CO v akom meste a dedine. Článok

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/jadrova-hrozba-je-coraz-blizsie-boli-sme-kryte-civilnej-obrany-toto-vas-prekvapi?utm_source=P1D&utm_medium=interlinkLM&utm_campaign=LM

píše, že v prípade hrozby máme u nás odolné kryty civilnej obrany pre 250-tisíc ľudí.  To je určite dosť pre 5,5 milióna obyvateľov Slovenska, však?

Ale ten prvý článok v tom smere  tvrdí, že vraj veľa ľudí sa ukryje v garážach, alebo i v pivniciach. Nuž, mnoho ľudí nemá ani garáž.

Tí vraj majú olepiť páskou okná a sedieť v byte. Neviem, čo by robili tí, ktorí sú niekde v práci, či pracovne cestujú niekam.

Nejdem vám popísať celú moju úvahu k téme, ako by to pokračovalo po výbuchu v čase, aby ma neobvinili z toho, že straším občanov.

Nedám ani humoristický popis záchranných a zaisťovacích prác pod hlavičkou CO

– nie že by som CO podceňovala, ale pracovať s nezaškoleným a vyplašeným obyvateľstvom v situácii hrozby – vždy som v rámci povinných preškolovaní uvažovala, čo by v meste nastalo trebárs len pri úniku chemikálií z klziska. Že by som si to ako film rada pozrela.

Toto je však príliš vážna vec – lebo tu nenatáčame videjko, ktoré si postnú niektorí na fb. Toto je smutná a hrozivá realita, že médiá celkom vážne píšu o možnom riziku – a ja sa  obávam, že štát na ochranu väčšiny ľudí vonkoncom nie je pripravený, a že by na to mohli mnohí doplatiť životom. Preto si prajem, aby slovenská vláda namiesto posielania zbraní na Ukrajinu zmobilizovala bezodkladne všetky naše diplomatické zložky a podporila okamžité vyjednávanie mieru.

 

  • Dám ďalej výsek úvahy iba za seba.

Položila som si otázku, ako by mi boli platné tie rady z médií.

Pretože chodím do práce, a v práci nemáme žiadne zásoby potravín, určite by sme v práci nezostali trčať tri dni. Odhliadnuc od toho, že teraz často pracujeme v teréne. Na pracovisku nemáme ani televíziu či rozhlas, takže ďalšie pokyny by sme nezachytili.

A ísť si sadnúť do pivnice doma v bytovke?

Čo ste – myši sú v tých latkových u nás, žijeme skrátka v horách – a niet si tam kam sadnúť určite. Lebo latkové pivnice máme všetci zapratané  vecami, a beztak sú úzke a medzi nimi je tiež len úzka ulička. Iba totálnemu somárovi môže napadnúť, že pivnice sú rovnocenný úkryt porovnateľný s krytom. Veď nielen filter vzduchu, ale ani WC a ani voda tam nie je, Navyše u nás v bytovke je tam malé štvorcové okienko bez skla, takže teplota ako vonku.  Keby sme do tej pivnice i napchali nejaké 4 stoličky, viac sa ich tam nezmestí, nie je tam elektrina, takže sledovanie TV či rádia nepripadá do úvahy. To už lepšie by bolo v miestnosti pri kotolni, kde sú naládované staré skrinky susedov, tie môžeme porúbať a kúriť nimi. Ale ani tam nie je elektrina a WC,tak by sme stade museli vybiehať, a pravdaže  ani televízia – takže inštrukcie od štátu majú smolu…

Ani doma by som ich nezachytila – lebo síce televíziu máme, lenže elektrina a vykrývač signálu pre mobilné siete jediného operátora, ktorý tu v horách zachytíme, bežne vypadáva i pri snežení, prudšom daždi či vetre, takže pokyny by nám musela nosiť poštárka. Nie, ani poštu tu nemáme, chodia s ňou z 10 km vzdialenej dediny.

Predpokladám, že miest ako je naše, by bolo veľa.

 

  • Poviem otvorene, šla by som domov z práce ihneď, keby čokoľvek vyhlásili.

Nenechala by som naše mačky, aby bezmocne skapali v byte bez jedla a vody.

Určite by nešli spoje verejnej dopravy. Takže pešo by som sa tých 20 kilometrov musela vybrať, čo by bola párhodinová túra do kopcov. Navyše určite obchádzkou lesmi by som musela putovať, lebo i keby sa nespamätali CO zložky rýchlo, tak pri pešovaní cestou za pár hodín by na cesty už hádam nabehli a obmedzovali by ľudí v pohybe.

Hm, asi by bolo múdrejšie vziať si v predstihu dovolenku a sedieť radšej doma pre prípad jadrového výbuchu. A potom by som už len hľadala spôsob, ako by sa mohlo nejako domov dostať dieťa z vysokej školy.

 

Pracovná povinnosť po výbuchu?

Pomáhať kamkoľvek s čímkoľvek by som pri radiačnej katastrofe šla len v prípade, že by mi štát zaistil potrebné ochranné prostriedky a jodidové tabletky. Preto nestojím rady v lekárňach na ne a nezháňam ich pod rukou. Nech sa štát stará. Inak môže vyrobiť i 1600 papierov o pracovnej povinnosti.

A ak už chce polícia vo vzťahu ku vojne  na Ukrajine niekam nabiehať, tak by mali riešiť nie statusy na sociánych sieťach, ale mali by začať od špekulantov, ktorí ponúkajú na bazoši tie jodové tabletky bežne stojace kus za 70 centov teraz po 20 eur za kus. Lebo ide o zjavne neprimerané obohacovanie.

 

Ale  aby ste z mojej úvahy „o mne“ i vy niečo mali – počuli ste o chlapíkovi menom Alex Wellerstein?

Ten v roku 2012 vytvoril aplikáciu s názvom NUKEMAP, ktorú aktualizuje a ktorá vám ukáže dopad výbuchu na ľubovoľnom mieste, ak si nastavíte parametre. https://nuclearsecrecy.com/nukemap/

Tak si môžete ľahko overiť, ako by to asi dopadlo u vás, ak by na Ukrajine nastal taký výbuch.

Hovorím preto ešte raz a otvorene – nech naša vláda, a všetky vlády sveta vyvíjajú maximálne úsilie pre zachovanie mieru.

 

Elena

 

K diskusii  mk33  rada je to pekná, ale my máme okienko i na WC, i v kúpelni a pri prerábke bytu s vybúraním kuchynskej steny už ani v predsieni nie je temno. Navyše mám rada rozprávky v štýle Ako to bolo ďalej. A nepredpokladáme ani jeden, že po 1, 2 či 3 dňoch by tá rádioaktivita zmizla, však?

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000575x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie