Založ si blog

Raz 1. – Sulíkovi radi zamávate. . .

Ach, som rada, že to nemusím označiť ja – a urobil to niekto iný. Že sú ľudia, ktorí jasne vidia problém a hovoria o ňom. Lebo ja ten problém tiež vidím a myslím, že ho treba pomenovať otvorene.

Keď si ho uvedomíte, myslím že Sulíkovi radi zamávate…

 

Veľmi jasne problém pomenoval článok v Pravde

https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/638013-dochodkovy-navrh-sas-je-hrozbou-pre-penzistov/

ktorý popisuje dôchodkový návrh SaS. Vychádza z finančnej udržateľnosti systému dôchodkov ako cieľa,  cieľom dôchodkového systému je ale primerané zabezpečenie dôchodcov v starobe. Tou vetou Braňo Ondruš, autor článku, jednoducho vystihol podstatu problému.

Ja to poviem ešte jednoduchšie – Sulík na vás, dôchodcovia, kašle.

Svojim návrhom potvrdil, že som mu nijako nekrivdila nedávno v blogu Tí, ktorých si možno kúpiť, kde som ho označila ako človeka  bez najmenšej snahy vidieť svoju  spoluzodpovednosť za kohokoľvek.

 

V čom spočíva Sulíkova „inovácia“?

V súčasnosti sa dôchodky valorizovať každý rok musia v každom prípade, ak Sociálna poisťovňa na to nemá dosť peňazí, za jej platobnú schopnosť zodpovedá štát a garantuje ju dotáciou zo štátneho rozpočtu. Podľa Sulíka by aj dôchodcovskú infláciu dostali dôchodcovia, len ak by bolo v systéme peňazí dosť. No načo by ste prispievali do takého systému?

Ondruš to trefne vystihol, že

SaS ignoruje fakt, že I. pilier je poistným systémom. Za zaplatené poistné očakávate jasné finančné krytie poistnej udalosti. Ešte som nevidel úspešnú poisťovňu, ktorá klientom vopred oznámi, že peniaze im v budúcnosti vyplatí, iba ak v tom čase získa dosť peňazí od iných poistencov.

 

Nejdem ani komentovať ďalšie veľkolepé „vylepšenia dôchodkového systému a la Sulík“ – ako možnosť vybrať peniaze z druhého piliera naraz. Bolo by to v poriadku, ak tie peniaze vkladáte  na svoj účet v banke, ale dôchodok má mať dlhodobý charakter, takže vybrať tie peniaze a minúť ich znamená, že vás budú musieť zachraňovať daňoví poplatníci. Alebo vám dá podpísať Sulík pri tom výbere prehlásenie, že nebudete od nikoho nič žiadať – lebo mu bude úplne jedno, čo sa s vami stane?

 

Veru, ak pochopíte ako by ste v tom jeho dôchodkovom systéme dopadli, radi mu budúci týždeň zamávate…

 

 

Elena

 

K diskusii    Ak tu niekto trepe hlúposti, nie som to ja. Návrh reformy je z dielne SaS. A nie, nie som dôchodkyňa, tým ostali už len oči pre plač, a ďalej ani nedopoviem čo ešte, ak časť národa bude voliť takto hlúpo aj nabudúce.

Ale s tou červenou, yamdok48 si náhodou celkom trafil, to je fakt – odkedy Dzurinda začal vykladať, že modrá je dobrá, tak preferujem všetky ostatné farby…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999385x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie