Založ si blog

Čas pravdy 3. – Kultúra smrti. ..

Povoliť eutanáziu je ako vypustiť džina z fľaše.

Niektorí žiadajú o možnosť eutanazovania pre situáciu, v ktorej sa cítia zdravotne bezvýchodiskovo. No spoločnosť by mala hľadať spôsob, ako im tlmiť bolesť, ako ich nenechávať s pocitom samoty a nepotrebnosti. Písala som o tej téme v blogu párkrát, napríklad tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/02/06/s-laskou-mama-10-tie-najmudrejsie-slova-o-eutanazii/

alebo tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/07/04/aerian-9-eutanazovat-eutanazovat/

 

Eutanázia je každopádne témou, ktorej by spoločnosť mala venovať pozornosť, pretože podľa mňa sa pod jej rúškom šíri fašizmus v jeho najobludnejšej podobe.

Nechajme teraz bokom prípady ľudí s postihnutím, o ktorých som kedysi písala v mojich blogoch a ktorých doslova lekári utýrali niekoľkodňovým zomieraním bez jedla a vody – hoci skutočne ma zaujíma, či by nechal niektorý lekár tak zomierať svoju matku či dieťa.

Pozrime sa na príklad Kanady a reálnu súčasnú situáciu v nej, kde sú do samovraždy doslova tlačení niektorí ľudia. V roku 2016 legalizovali eutanáziu  a  podľa záznamov tam lekári dodnes usmrtili viac ako 30-tisíc ľudí. Eutanázia bola sprvu legalizovaná v roku 2016 pre informovaných a súhlasiacich dospelých Kanaďanov, u ktorých sa predpokladá „ťažký a nenapraviteľný stav“ a existovali  opatrenia pred zneužitím – aby bola žiadosť podaná písomne pred 2 nezávislými svedkami,  možnosť kedykoľvek túto žiadosť stiahnuť a povinné obdobie na premyslenie. V roku 2021 boli tieto opatrenia oslabené  – stačí len jeden nezávislý svedok, netreba požiadavku konečného vyjadrenia súhlasu a zrušila sa desaťdňová lehota na premyslenie. Zároveň sa zväčšila oprávnenosť na eutanáziu o novú skupinu: pre „osoby, ktorých prirodzená smrť sa nedá rozumne predvídať“. Patria sem Kanaďania žijúci so zdravotným postihnutím a od marca tohto roku budú mať na ňu nárok aj tí, ktorých jedinou zdravotnou ťažkosťou je duševná choroba.

Článok v linku

https://www.postoj.sk/120645/kam-az-kanadsku-spolocnost-doviedla-legalizacia-eutanazie

popisuje smutnú skúsenosť vojnovej 52-ročnej vojnovej veteránky, ktorej po žiadosti aby bol v jej dome nainštalovaný výťah pre invalidné vozíky, ponúkli eutanáziu.

„Madam, ak ste taká zúfalá, môžeme vám ponúknuť MAID, lekársku pomoc pri zomieraní,“ napísal 52-ročnej žene zamestnanec VAj žiadosti, aby bol v jej dome nainštalovaný výťah pre invalidné vozíky.

Gratulujem takej spoločnosti – nielen firme, ale i celej kanadskej – je skutočne na úrovni.

 

Ako píše článok v linku

https://www.postoj.sk/119505/lekarske-kolegium-navrhlo-kamuflovat-udaje-o-vykonanych-eutanaziach

V niektorých častiach krajiny tvorí eutanázia až 5 percent všetkých úmrtí. Za posledné roky sa eufemistické pomenovania pre eutanáziu menili od samovraždy s pomocou lekára cez umieranie s pomocou lekára, lekársky asistovanú smrť, „lekársku pomoc pri umieraní“ až po MAiD (s malým písmenom „i“; z angl. Medical Assistance in Dying, pozn. prekl.) a nakoniec po pokus o vymazanie skutočnosti, že ide vôbec o skratku. Eutanázii sa v Kanade teraz nepovie inak ako MAID.

Článok popisuje zaujímavú vec, ako chcú lekári kamuflovať údaje o eutanázii. Sú tam veci hodné pozornosti.

A jednu z nich záverom –

v bývalom koncentračnom tábore Mauthausen pod sklenenou vitrínou sa nachádza register úmrtí od hlavného lekára tábora SS. V sprievodnom popisku múzea sa píše:

Oddiely SS falošne evidovali príčiny úmrtí. Väzeň Ernst Martin, pridelený ako úradník, pridával do registra úmrtí tajné značky k prípadom, pri ktorých sa dozvedel, že väzni boli zabití úmyselne. Umiestnením bodky za miestom narodenia označil obete smrtiacich injekcií.

Podobnosť s kanadskými lekármi a ich snahou zametať stopy „eutanazovania“ čiste náhodná?

 

Byť pravdivý je prvým krokom k obnoveniu morálnej triezvosti. 

 

Elena

 

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.

Zelenskyj

Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit

08.05.2024 18:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa telefonicky porozprával s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

izrael

Dodali tisíce a 3 500 ich bolo na ceste. USA stopli dodávky bômb pre Izrael

08.05.2024 18:21, aktualizované: 19:16

Spojené štáty žiadajú ochranu civilistov v Rafahu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045053x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív