Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 4. – Z rozprávky do rozprávky. . .

Prišlo mi ľúto ľudí žijúcich v Zakopanom, keď som čítala článok o nich. Už pár dní sa boja silvestrovania podaktorí, lebo s tým majú zlé skúsenosti

https://spravy.rtvs.sk/2022/12/zakopane-sa-chysta-na-hrozy-silvestra-miestni-zavidia-slovakom/

V Česku zasa susedom v bytovke znepríjemnil oslavovač pohodu už včera

https://tydenikpolicie.cz/v-byte-v-sedlcanech-vybuchla-podomacku-vyrobena-pyrotechnika-zranen-byl-25lety-muz/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

našťastie ich z bytovky nemuseli vysťahovať. Ale museli nabehnúť policajti, hasiči, strážnici, záchranári – skáčte všetci okolo jedného nezodpovedného hlupáka. Pobudne v nemocnici, ostatní sa mu poskladajú na liečbu, možno i na invalidný dôchodok, ak sa zinvalidizoval. Úplne super, nie?

A nepochybne dosť ľudí žije v takom strachu z  oslavovačov aj na Slovensku.

 

Som veru zvedavá, čo bude u nás v noci, lebo už teraz skoro pol hodiny nejakí ožrani rachotili. V januári tu u nás v horách dajakí rekreanti trieskali večer pyrotechniku i na Tri krále – neviem či sa práve prebrali po opici od Silvestra, alebo čo ich k tomu viedlo. A keďže tu protialkoholická liečebňa nastavala rekreačné domy, budú zrejme plné rekreantov, tak uvidíme, či sa budú správať normálne. Lebo niektorí ľudia si kúpia niekde trojdňový pobyt, a majú pocit, že im patrí pol sveta a majú právo robiť tam čokoľvek, bez ohľadu na ostatných. Samozrejme že oslavovači trieskajú kadečo – podľa hluku evidentne aj zakázanú pyrotechniku, podaktorí ľudia nemajú žiadny ohľad voči prírode, zvieratám i iným ľuďom.

 

Myslím, že médiá by mali ľudí viac kultivovať v tomto smere.

V týždni pred Silvestrom prinášať príbehy tých „pyromaniakov“, ktorým poodtŕhalo končatiny, či spomienky rodín, ktorým pyrotechnika zabila blízkych. A takisto aj prehľad toho, koľko sa poskladáme takým invalidom vlastnou vinou ožobráčeným pyrotechnikou ročne. Lebo veď ľudí, ktorí sa nechceli vakcinovať tou pokusnou látkou ste tu prenasledovali podaktorí,  a pokrikovali ako si majú platiť všetky liečebné náklady – tak teraz pekne spočítajme, koľko nás ročne na invalidných dôchodkoch vyjde nezodpovedné pyromaniactvo podaktorých. Aj so všetkými sekundárnymi nákladmi – akým je výpadok zo solidárneho systému, v ktorom by mali zarábať na svoje deti, či na dôchodky svojim rodičom – musíme to my ostatní robiť namiesto nich.

 

Poobede som kŕmila túlavého kocúrika pod bytovkou, a myslím na to, čo asi takéto zvieratká prežívajú pri tejto ožranskej paľbe, čo tu podaktorí predvádzajú už teraz.

A v Novom čase som čítala článok o tom, aby ľudia mysleli na Ukrajincov, ktorí ušli pred vojnou a tento rachot im pripomína traumatizujúce spomienky

https://www.cas.sk/clanok/2753497/uz-nejde-len-o-nasich-domacich-milacikov-dolezity-postreh-slovenky-dovod-preco-si-tento-rok-delobuchy-nekupite/?fbclid=IwAR15BZ7eETXT7fbEw_AnpxeiqNK3yd71wvFFJh7e0JlIomNCnnLNMGRFyVk

Ja síce som jednoznačne proti tým obrovským „pôžičkám“ Ukrajine a ukrajinskí chlapi podľa mňa majú byť doma a buď bojovať, alebo pracovať, no objektívne priznávam, že  i pre Ukrajincov u nás môže byť toto šialené strieľanie problémom.  Zahanbila som sa trochu, lebo to mi ani neprišlo na um – ale pani, ktorá to písala, má pravdu. Môže to byť pre traumatizované osoby naozaj veľmi zlý spúšťač – viem ako na mňa doteraz pôsobí pieseň Hallellujah, ktorú sme mali pri rozlúčke so synom v krematóriu. A to už prešlo 8 rokov. Pustí ju náhle mestský rozhlas  – a ja idem po ulici a po tvári mi tečú slzy. Toto naozaj verím Ukrajincom, že u traumatizovaných to môže spôsobiť zhoršenie traumy, ak im bezohľadní susedia pália delobuchy pod oknami.

A samozrejme, stačilo nazrieť do diskusie k článku – no čo dodať? Rusi mali iba hlupáčika Ivana, my máme zjavne hlupákov z celej abecedy. Čože by sa uskromňovali? Majú právo robiť ohňostroje – a budú si ich robiť za akúkoľvek cenu, čo tam po ostatných. Arogantne, primitívne, sebecky.

 

Veru, ľudia sú rôzni.

Jedni sú ako z rozprávky o dobrej víle – láskaví, a robia iným nezištne radosť. Ako náš sused Janko, ktorý je – prezradím vám to  – Ježiškom.  Pre všetkých susedov v bytovke už pár rokov k dverám vo vianočnú noc roznáša tajne darčeky.

Druhí sú zasa ako z rozprávky o princovi zakliatom na obludu. Len akurát dej prebieha opačne – vylezú načančaní akože princovia a princezny, a bum – zrazu sú tu samé obludy. Skúste ich ísť slušne požiadať, aby boli ohľaduplní aj oni, nejačali a nerobili taký rámus.

To by bolo ako hrach o stenu hádzať.

 

Ako vidíte, trpezlivosť mi došla. Takže, oslavovačom, ktorí nielenže znepríjemňujú Silvestra, ale už toľko dní dopredu  spôsobujú nepohodu iným ľuďom, prajem, aby narazili na také isté osoby, ako sú oni sami – ktoré im to natvrdo zrachujú v štýle „kde iní končia, my začíname“.

Vyjačuješ do tretej ráno na Nový rok pod našimi oknami? No tak my nabehneme pod okná od šiestej ráno s vuvuzelou, bubníkmi a hlasným spevom vítame Nový rok. nemusíme mať pyrotechniku. Budeme tancovať a hulákať dve hodiny. Veď  každý môže oslavovať kedy chce, zákaz sa týka len vymedzených hodín s pyrotechnikou, nie vítania Nového roka. O šiestej ráno končí zo zákona i nočný pokoj, takže môžete vítať Nový rok, koľko sa vám zažiada.

Prajem všetkým tým gaunerom, ktorí svojou bezohľadnosťou zavinia smrť zvieraťa, či znepríjemňujú iným život bezohľadným trieskaním, aby si v budúcom roku každý jeden deň aspoň raz zažili svoju vlastnú bezohľadnosť na vlastnej koži hodne natvrdo. Aby narazili na takých istých bezohľadných primitívov, ako sú oni sami.

Nech sa stane, a nech tak zostane. Biodh e, agus fanadh e mar sin.

 

A čo by som si priala ja do Nového roku? Úprimne? Prajem si, aby sa našiel niekto, kto by odkúpil dom v Česku a nechal tam doživotne bývať  dvoch starých ľudí. Alebo aspoň zaplatil doživotné bývanie tým dvom starým ľuďom v ich vlastnom dome. Teda už nie ich vlastnom – prišli oň vinou dcéry, na ktorú dom prepísali a tá ho zadĺžila, v dražbe dom bol odkúpený akousi firmou. Vydarená dcérenka s priateľom zdúchla a  títo dvaja vyše 80-roční ľudia zostali s hrozbou vysťahovania z domu, ktorý budovali. Hrozí im dokonca väzenie za to, že z domu nechcú odísť

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-seniori-odmitaji-opustit-dum-hrozi-jim-vezeni-40418501#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart

„Paní má Alzheimerovu chorobu a manžel je těžce pohyblivý…“ píše článok.

 

 

Elena

 

 

P.S.: No ani sa  nečudujem, že predajcovia pyrotechniky besnejú s petíciou, aby ju mohli ďalej predávať. Veď tam musia ísť obrovské peniaze, podľa toho, čo tu vypálili len u nás od podvečera kadejakí pyromani.

Viete, ako by pomohlo nielen útulkom pre zvieratá, či bezdomovcom, ale aj dôchodcom v domovoch dôchodcov či deťom v nemocniciach, keby za tie peniaze boli radšej pre ne nakúpili ovocie, zákusky, alebo trebárs i hračky, mobily, notebooky a tablety?

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006745x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie