Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 5. – Posilvestrovsky. . .

Kráčala som predvčerajším skorým ránom do práce. Prázdne fľaše sa váľali po chodníku už po vystúpení z busu. Popri mestskom úrade som prechádzala opatrne, obchádzajúc kopy črepov. Ako dobre, že nežijem v meste, pomyslela som si vďačne s predstavou, ako tu podaktorí silvestrovsky vystrájali.

Zauvažovala som – skutočne by ožrani mali silvestrovať na verejných priestranstvách so sklenenými fľašami v rukách? Sú mestá, kde už dávno minimalizovali riziká tým, že na verejné priestranstva môžu nosiť alkohol len v papierových krabiciach. Je len otázka náhody, ak sa nikomu v takej situácii, keď niekto trieska sklenené fľaše, nič nestane.

 

A silvestrovanie sa podpísalo zrejme i pod nešťastie kopy ľudí. Ako uvádza článok v linku

https://bratislava.zoznam.sk/mimoriadna-sprava-pyrotechnika-chlapcovi-vazne-poskodila-zrak-a-amputovala-prsty-na-ruke/

Primitívi si zaohňostrovali – a kopa ľudí zrejme ich vinou prišla o strechu nad hlavou, aj o celý majetok

https://www1.pluska.sk/regiony/noc-hrozy-tohtorocny-silvester-mlady-par-nikdy-nezabudne-prisli-sme-vsetko?utm_source=fbINTERN&utm_medium=p1d&utm_campaign=fanpageP1D&fbclid=IwAR3eWCpACoofBOeBXQ1j_wOX6hyEzUoiNzr4HYCQi70KPJIxXTzn05D6jIE

Som skutočne zvedava – ak sa potvrdí, že požiar bytového domu spôsobila pyrotechnika, prihlásia sa čestne tí, čo ju tam vtedy odpaľovali a uhradia vzniknutú škodu? Akosi tomu neverím.

Jednej z tých rodín zhorel dokonca kyslíkový prístroj pre ich syna.

https://nitra.dnes24.sk/rodina-potrebuje-kyslikovy-pristroj-pre-choreho-syna-zhorel-mu-v-byte-pri-poziari-427487?fbclid=IwAR3gVubu0Y336ebxE3OQLHknbvO3UxwZWH5I9defX0C-nKQwPUUUJEq0Q6E

Skutočne preto, aby si zopár zrejme nie triezvych ľudí povyrazilo trieskaním pyrotechniky, majú ako dôsledok ich nezodpovedného konania iní ľudi dlhodobo zažívať problémy a utrpenie?

 

Je to presne o tom, že pyromani vykrikujú ako máme byť my ostatní ohľaduplní ku ich zvrátenej a nás ostatných poškodzujúcej forme osláv nového roka. Ale ich tolerancia je na bode nula, a rovnako aj ochota niesť potom zodpovednosť za spôsobenú škodu.

Pevne verím, že sa konečne vláda rozhýbe k činu – a budúci rok už bude bez ťažko traumatizovaných a pozabíjaných zvierat. A konečne budú ľudia silvestrovský večer tráviť pokojne, budú môcť vyjsť pokojne v silvestrovský večer na balkón bytu  i na ulicu s deťmi bez strachu, či im nejaký pyroman nespôsobí škodu na zdraví alebo majetku.

Lebo aj my sme tu doma – nielen tí, ktorí sa chcú ožierať, jačať a trieskať pyrotechniku.

A skutočne nerozumiem, prečo neplatia výrobcovia  a predajcovia pyrotechniky, aj jej nákupcovia a používatelia nejaký poplatok za znečisťovanie životného prostredia.

 

Elena

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935382x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie