Založ si blog

Óóó 1. – Dobrý vojak Švejk, náš najlepší kamoš. . .

Ja nedávam žiadne návody ľuďom, ktorí by mali byť navelení do armády, a nechcú tam ísť – len  zhrniem to, čo im poradili priamo alebo nepriamo médiá. Lebo vyzerá to všelijako, to Naďovo otváranie armády pre všetkých do aktívnych záloh – len nie dobre pre občanov, túžiacich po pokojnom živote a mieri

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/653825-zenisti-lekari-aj-it-specialisti-vstup-do-aktivnych-zaloh-sa-zjednodusi-ake-benefity-ponuka-stat/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

 

Ráno som čítala vyjadrenie českého prezidentského kandidáta o tom, že boje v zahraničí by sa týkali občanov len prostredníctvom NATO. Takže stačí, aby sa Ukrajina stala členom EU a NATO – a navelenie do bojov tam by možné bolo, ako to vyplýva podľa mňa z toho videjka v článku.

No tak to preto krpatý zelený mužíček tak tlačí na vstup, aby sa Ukrajinci s helikoptérami a luxusnými autami váľali tu namiesto obrany vlasti, a naši chlapi boli navelení pod taktovkou NATO?

 

Začala som čítať v Pravde článok uvedený v linku – a hneď v úvode ma naštval, pretože mi prišlo, že aj ženy špekuluje navliecť tento hrdina nevojak do bojov – lebo „občan“ znamená presne to podľa mňa. Nedali tam občan mužského pohlavia. Dokonca ani vek tam neobmedzili, dali len hranicu nad 18 rokov. To akože by šli na ten výcvik i osemdesiatnici, kebyže zabehnú to, čo podaktorí dvadsiatnici, čo zasa hravo zvládnu niektorí…

Ach, áno, môj vzťah k hnaniu ľudí do armády je jednoznačný. Švejk je síce  v mojom srdci usadený pevne, ale od jeho nadšeného vlasteneckého pokriku „na Belehrad“ mám ďaleko. A kým kedysi sme na pokrik „budovať a brániť vlasť buď pripravený“ odpovedali „vždy pripravený“ – Naďovi by som na taký pokrik odpovedala „choď do…“ A iste nie ako jediná – ako drahávlasť nám, tak my jej.

Ozaj, dočasný minister Naď (och, to je titul) – (akože to sľubovali predvolebne, že budeme mať takú vládu, akú sme ešte nemali? tak to fakt dodržali) – no tak vďaka nemu ešte kým som článok dočítala, smiala som sa naplno. Pozrite na túto jeho hlášku:

Zatraktívnenie aktívnych záloh má podľa ministerstva aj ďalšie výhody. Očakáva, že by napríklad mohli oslabiť rôzne polovojenské organizácie, kde sa dobrovoľníci popri „hraní sa na vojakov“ stávajú často obeťami indiktrinácie extrémistickými ideológiami. Podľa Naďa totiž veľa ľudí nevstupovalo do polovojenských skupín kvôli náchylnosti k extrémizmu, ale preto, že majú radi armádu.

Milovníci armády, potĺkajúci sa kvôli tomu po lesoch, zdravím vás.

 

Milovníci Švejka sú zrejme i niektorí poslanci – presnejšie za stranu, ktorú netreba menovať – dali pár švejkovských návrhov ohľadne tej brannej povinnosti v minulom roku, však pozrite

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&MasterID=8732

Profesionálny vojak je oprávnený odoprieť splnenie vojenského rozkazu, nariadenia, príkazu alebo pokynu veliteľa na výkon štátnej služby mimo územia Slovenskej republiky alebo smerujúci k takémuto výkonu štátnej služby; túto skutočnosť oznámi bezodkladne veliteľovi, ktorý vojenský rozkaz, nariadenie, príkaz alebo pokyn vydal.“.

Cieľom legislatívneho návrhu je umožniť profesionálnym vojakom, vojakom v aktívnej zálohe, ako aj vojakom mimoriadnej služby odoprieť vojenskú službu mimo územia Slovenskej republiky.
Ústava SR v preambule deklaruje záujem Slovenskej republiky o trvalú mierovú spoluprácu s ostatnými demokratickými štátmi a v čl. 1 ods. 2 skutočnosť, že Slovenská republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná, a svoje ďalšie medzinárodné záväzky. Z tohto dôvodu je v zmysle Ústavy SR nemysliteľné, aby sa Slovenská republika podieľala na akejkoľvek útočnej vojne či inej forme vojenskej agresie voči iným suverénnym štátom. Zároveň platí, že nie je v záujme Slovenskej republiky, aby sa zúčastňovala ani vojen a iných ozbrojených konfliktov tretích strán. Naopak zapojenie sa do takýchto konfliktov môže zásadným spôsobom ohroziť zvrchovanosť a územnú celistvosť SR a bezpečnosť a prosperitu jej občanov a obyvateľov.
Jedinou legitímnou, čestnou a správnou formou výkonu vojenskej služby v záujme Slovenskej republiky je preto vojenská služba vykonávaná výlučne s cieľom obrany Slovenskej republiky, teda služba vykonávaná na území Slovenskej republiky

 

Alebo tento ich návrh

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=509988

Cieľom uvedenej novely zákona je zrušenie zániku brannej povinnosti v prípade zmeny pohlavia. Zákon o brannej povinnosti v súčasnosti obsahuje možnosť zániku brannej povinnosti v prípade zmeny pohlavia z mužského na ženské.
Keďže u brancov je dôležitá najmä fyzická zdatnosť a psychický vyrovnaný stav, nejaká administratívna záležitosť zmeny pohlavia nielenže nemôže byť dôvodom na zánik brannej povinnosti, ale navyše sa môže táto časť zákona aj zneužívať na vyhýbanie sa tejto povinnosti. Aj vojna na Ukrajine ukázala, že zmenu pohlavia chceli využiť viacerí občania na to, aby sa vyhli brannej povinnosti. Aj toto je ďalší z dôvodov, prečo je potrebné §7 odsek 13 úplne zo zákona vypustiť.
Nemennosť fyzickej zdatnosti jedincov, ktorý si zmenili pohlavie na ženské, môžeme odsledovať aj pri športovcoch, ktorí síce nedokážu byť úspešní v kategórií mužských športov, ale ako sa ukázalo, dokážu podať lepší výkon ako mnoho žien a neprávom tak víťaziť v rôznych športových súťažiach. Aj toto je dôkazom toho, že administratívna zmena pohlavia nemení nič na skutočnosti, že chlap stále ostáva chlapom zo všetkými predispozíciami a výhodami, ktoré mu boli ako mužskému pohlaviu dané. Pokiaľ teda nejde skutočne o psychickú poruchu, čo zákon o brannej povinnosti rieši v prípade ťažkého zdravotného postihnutia, samotná zmena pohlavia nemôže byť dôvodom na zánik brannej povinnosti.

 

Ani jeden z ich návrhov neprešiel, pravdaže. Takže aktívne zálohy môžu naveliť bojovať do zahraničia, a chlapi neochotní ísť bojovať sa môžu tváriť ako ženy. Týmto počinom ukázali cestu státisícom mladých mužov u nás, že ak by sa nechceli hrať na hrdinov povolaním do vojenskej služby stačí, aby vyhlásili, že sa cítia ženou.

 

Ale prezradím vám, že spomenutý článok Pravdy v linku obsahuje jednoduchší návod ako sa z vojenskej nútenej služby vykrútiť i bez prehlasovania čohokoľvek o svojom pohlaví či rode či cítení sa kýmkoľvek. Pozrite:

Do aktívnych záloh sa nebudú zaraďovať tí, ktorých prepustili zo zdravotných dôvodov, pre porušenie služobnej disciplíny alebo z dôvodu nedosahovania požadovaných výsledkov.

Nemusíte zháňať falošné potvrdenia o zdravotnom stave, stačí že si Švejka riadne prečítate a  keď vás do tej aktívnej zálohy nebodaj donútia ísť, stačí zo dva razy s odistenou zbraňou sa otočiť ku veliteľovi, že ako presne to treba stlačiť?  A vyradia vás…

No vidíte, aký návod vám dali v tom časopise?

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984616x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie