Založ si blog

Dokedy 9. – Ako doplácame na nemocničných nenažrancov. . .

Pred časom som pri „štrajku lekárov“ poukázala, že im ide zasa raz iba o to nabaliť si vrecká akokoľvek a na úkor kohokoľvek.

Tak aj je – v porovnaní s ostatnými profesiami majú lukratívne platy, kým mnohí v ostatných profesiách pracujúci živoríme. Nehovoriac o dôchodcoch. EKonómovia mi iste potvrdia, že zvyšovanie miezd v štáte by malo byť proporcionálne, t. j. všetkým profesiám navyšovať. A sme pri pravde a pri probléme, pred ktorým som varovala. Ak niekto zarobí mesačne niekoľkonásobok toho čo ostatní, stráca schopnosť reálne chápať, ako tí ostatní majú nastavené limity a reálne možnosti, s akými problémami musia zápasiť.

Nie, nehanbia sa a zrejme si ani dostatočne neuvedomujú mnohí z nich,  do akej situácie dostávajú nás ostatných. Alebo sú takí amorálni, že im je to jedno?

 

Varovala som tiež, že ak v nemocniciach zvýšia platy výrazne, tak ambulantní lekári budú mať problém,

K tomu sa pridalo zvyšovanie nákladov energií a tovarov, takže ambulantným lekárom nepokryje tak výrazné zvýšenie nákladov to, čo im štát pridal. 

Ako potvrdzuje článok v linku,

https://www.topky.sk/cl/10/2506979/Nove-praktiky-v-ambulanciach-sposobia-prievan-v-uz-tak-prazdnych-penazenkach-dochodcov–Na-TOTO-sa-treba-pripravit

K celej veci sa vyjadrila aj Asociácia súkromných lekárov (ASL). Pre ambulantný sektor je 20-percentný nárast síce pomocou, ale stále nie dostatočným riešením v prostredí, keď je notoricky známy rast nákladov na energie a ostatné komodity a tiež mzdové nároky sestier a ostatných zdravotníckych povolaní, ktoré chcú mať plat porovnateľný s platom zamestnancov v nemocniciach,“ uviedli.

A tak lekári zavádzajú poplatky bez akejkoľvek morálnej hranice, že všetci tí ľudia, ktorí im prispievajú na ich zvýšené náklady, majú príjem podstatne nižší ako samotní lekári. Oni chcú mať – a aj ich zamestnanci tiež – príjmy ako tí nemocniční…

 

Takže  ako bude situácia pokračovať? Že budú poplatky platiť všetci, a mnoho ľudí nebude chodiť k lekárovi, lebo nebude na poplatok?

Alebo štát oslobodí niektorých od poplatkov – nebudú platiť dôchodcovia, ani nezamestnaní, ani matky s deťmi – a zatiahnu to celé nakoniec zasa pracujúci?

Áno, skutočne? Pri zvýšení platí v hrubom o pár desiatok eur  a nákladoch o stovky eur? Pri zvýšení nákladov na cestu do práce, ktoré teraz tiež my pracujúci zažívame?

Žijeme azda v otrokárskej spoločnosti, aby jedni dreli a živorili, a museli aj platiť tieto ďalšie výdavky  –  a druhí to isté dostali  s pohodlne natiahnutou rukou z hotového, a nemuseli nikde nič platiť? AK odrátame náklady za cestu do práce a všetky poplatky, ktoré musíme na rozdiel od nich platiť  – aký veľký je „bonus“ za to, že niektorí drieme od rána do večera?

 

Druhý aspekt tejto situácie doplácania kadejakých príplatkov a doplatkov je, že zdravotné odvody sú súčasťou poistného systému.

Tak buď si platím odvody a mám to poistenie, t. j. aj zdravotné služby, alebo mi ho nie sú schopní zaistiť a potom nech odo mňa nikto neberie na takéto poistenie ani cent. Viete si predstaviť, že máte poistené auto, ale pri platení dohodnutej poistnej sumy vám povedia, že oni chcú vyššie platy, také ako nemocnicní lekári, a tak máte dať aj doplatok k tej zmluvnej cene? Sotva, však?

Ak nám štát nedokáže v rámci poistného zaistiť služby, nech zruší povinné poistné zdravotné odvody. 

 

Je potrebné otvorene hovoriť o probléme. Experti by mali prerátať, aké navýšenie platieb od štátu reálne potrebujú ambulantní lekári. A to im dať, s ohľadom na zvýšené náklady – s tými platmi personálu to celkom tak nie je – lebo v ambulanciách nemá nikto nočnú pohotovosť z tých sestier, tak platy porovnateľné s nemocnicou zrejme čakať nemôžu.

Ak štát nemá dostatok peňazí na  doplatenie ambulanciám pre chod zdravotníctva bez príplatkov od pacientov, potom som proti tomu, aby sme posielali akúkoľvek pomoc komukoľvek do zahraničia. V prvom rade štát musí zaistiť základné služby občanom, a až tak dávať komunkoľvek kamkoľvek čokoľvek.

 

Celá táto situácia je chybou štátu. Ten musí riadiť vývoj miezd v krajine tak, aby nevznikali obrovské disproporcie. Lebo potom tí s napakovanými vreckami nechápu, že niektorí z nás jednoducho musíme rátať každý cent a  nepokladáme 20-eurový poplatok za drobnosť.

 

Elena

 

K diskusii  Nepochopil si zrejme, že svojou nenažranosťou spustili lavínu problémov pre všetkých – ambulanti budú vyberať poplatky, aby boli príjmovo tak ako nemocniční lekári. To bude podľa Teba v poriadku, také poplatky? Všetci to urobme, veď kto by nechcel plat ako na západe??!!! Vyberajme všetci poplatky – predavačky pri vstupe do obchodu, šoféri pri vstupe do autobusu, učitelia od deti pri príchode do školy ale škôlky, každý deň 1 euro…

A za druhé – ak nás zdravotné poistenie nepoisťuje, načo nám je?

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ oficiálne nepriznali, že ich krajina dostala strely ATACMS dlhého doletu.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9001940x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie