Založ si blog

Jedenástka 5. – A končila vojna. . .

Výročie ukončenia 2. svetovej vojny sa blíži.

Trauma sa nesie vraj 4 generáciami, takže žijeme tým. čo prežili naši prarodičia či rodičia. Všetkou tou hrôzou a bolesťou.

Každá vojna je podľa mňa zlo.

A tak s vďakou myslím na tých, ktoré položili svoje životy, aby tá desivá skúsenosť ľudstva, ktorou bola druhá svetová vojna, skončila.

 

My; ktorí sme tú vojnu nezažili, sme odkázaní na spomienky tých, ktorí si udalosti pamätajú.

U nás na Slovensku ešte o oslobodení veľa nepíšu, akurát že Ušatý vymyslel, aby sa tento rok oslavovalo potichu – najlepšie asi každý doma,  Teda neprikázal nám to, len odporúčal, ako píše článok v linku

https://www.hlavnespravy.sk/na-slovensku-sa-schyluje-k-dalsej-velkej-hanbe/3128306

Viete, niektorí na ten jeho nápad hromžia – ale ja mu plne rozumiem, veď ako by sme mohli oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom, keď sa ukazuje, že sme nad ním rozhodne ešte nevyhrali?

 

Tak my Slováci sme potichu, zato Česi už na koniec vojny spomínajú – teda tiež korektne, aby sa Ukrajina necítila urazená, že spomínajú na Rusov, ktorí ich oslobodili, zaspomínali pre istotu na Američanov.

No vidíte, ešte že máme tých pamätníkov vojny a ich zápisky…

 

A i toto Česi zverejnili:

Pod č.j. 400 pres./1945 bylo uváděno mj. toto:

Po obsazení Plzně americkou armádou vznikla řada nesnází, které se postupem času vyvinuly v problémy. Vojáci obsazují samovolně opuštěné byty bez ohledu na jejich zajištění, vnikají do nich i násilím… na otevřených táborech německého vojska v okolí Ejpovic naskýtá se týž obraz. Zde byly národnímu hospodářství způsobeny milionové škody, hlavně na motorových vozidlech, na kterých se přijela vzdát německá armáda, ustupující od Prahy. Američané velkou část vozidel zničili.

A pokračuje se dále:

  • U Ejpovic Američané zničili velké zásoby prádla a potravin.
  • Za starou hrnčírnou v Plzni do obrovské jámy svážela americká nákladní auta velké zásoby potravin, konzerv, nábytku… to polévali benzínem a zapalovali…
  • V Chebu zničili Američané velké sklady látek, psacích strojů, radiopřijímačů, konzerv a automobilů…
  • V Kraslicích zničili vojáci USA sklady hudebních nástrojů.
  • Na zámku Pozorka u Kladrub bylo velké skladiště hlídáno československými hlídkami. Američané hrozící zbraněmi naše hlídky vytlačili, skladiště polili benzínem a zapálili.
  • Z Aše bylo do Mnichova uneseno pět odborníků na výrobu technického porcelánu.
  • Z tachovského muzea zmizely cenné památky – olejomalby, staré zbraně vykládané stříbrem. S tím vším zmizel také major armády USA Hoower.
  • Ve Stodě se americké vojenské velitelství zmocnilo násilím 40 vagonů látek, zabavených Němcům, tyto zásoby Američané spálili.
  • Národní výbor v Chebu 14. 5. 1945 oznámil, že americké vojenské velitelství nařídilo odvézt 45 vagonů obilí do Německa…

 

Nuž, tak už som konečne úplne presne pochopila ako to Ušatý myslel – na takýchto „osloboditeľov“ (však aj u nás bombardovali Nové Zámky a kadečo ďalšie) treba spomínať skutočne potichu. Nehodí sa v taký deň nadávať hlasno a odpľúvať si.

 

 

Elena

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 09:49

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028912x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív