Založ si blog

Čooo 8. – Dilemy spravodlivosti. . .

Pred mesiacom prebehla médiami správa, že súd nariadil uhradiť VšZP liek za dva milióny pre malú Editku  https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/663538-malej-editke-zachranil-zivot-az-sud-peniaze-za-najdrahsi-liek-vsak-budu-chybat-inym/

No, po odvolaní sa Všeobecnej zdravotnej poisťovne súd tento mesiac opätovne rozhodol v prípade toho dvojročného dievčatka so spinálnou svalovou atrofiou II. typu, ako píše článok v linku

https://www.hlavnespravy.sk/sud-vyhovel-odvolaniu-vszp-v-pripade-uhrady-lieku-detskej-pacientke-so-sma/3145294

Liek jej zamietli.

Rozhodla som sa napísať tento blog, lebo hlboko súcitím s tou rodinou – matka po prvom rozsudku radostne objímala dieťa, že sa jej podarilo vydobyť pre ňu šancu. No ktorá z nás by nebojovala za svoje dieťa?

Zdravotná poisťovňa namietala, že tento prípad by mohol spustiť lavínu súdnych žalôb poistencov, dožadujúcich sa liekov „na výnimku“. Chápem aj to, že by to bol precedens –  lebo je veľa ľudí, ktorí poctivo desiatky rokov vkladajú „zdravotné odvody“ a keď potom potrebujú nejaký drahý inovatívny liek na záchranu života, nedostanú sa k nemu.

Myslím si, že je potrebné otvorene a nahlas začať diskutovať o únosnej miere solidarity.

 

Článok v tom vyššie uvedenom linku uvádza vyjadrenie hovorkyne VšZP

“Možnosti zdravotných poisťovní sú však výrazne obmedzené rozpočtom a stanovenými limitmi na nekategorizované lieky.

No tak hovorme o tom, čo by pomohlo.

Budem tvrdá. Nepokladám za správne, že niektorí ľudia žijú nezodpovedne a iba berú zo solidárneho systému v rôznych oblastiach. Lebo zdroje nie sú neobmedzené, a na nezodpovednosť a darebáčiny niektorých potom doplácajú iní. Koľko dlhodobo nezamestnaných by muselo ísť pracovať a zarobiť si na seba a svoju rodinu, aby zostali v balíku zdravotných odvodov tie dva milióny eur pre dievčatko, ktoré potrebuje drahý liek? Nehovorte, prosím, že pre nich nemáme pracovné miesta, my v tomto štáte dotujeme stovky miest pre zahraničných robotníkov.

A ak – nadviažem na včerajší blog – ak sa budeme tváriť, že brať drogy je ľudské právo, budeme doplácať na následky brania drog niektorých tým, že sa im potom na liečenia poskladáme znovu a znovu? Je to pohodlné žiť „na dajkách“. Lenže na úkor koho peniaze minieme na ich liečenia – kto nedostane možno kvalitný liek na prežitie?

 

Článok v linku píše o hrozivej situácii Všeobecnej zdravotnej poisťovne

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/667634-kvoli-dlhom-vszp-sa-podla-fica-obmedzi-zdravotna-starostlivost-poistovna-si-nevie-vytvorit-zisk-a-mina-na-marketing/

Asi by sme mali začať hovoriť o príčinách. Nenažraní lekári s neúmerne našim podmienkam zvýšenými platmi v prvom rade.

Iste aj hŕba špekulantov, lebo napríklad i  nezamestnaným sa oplatí byť na PN – mali by sme zverejniť percentá nezamestnaných pnkáčov.

A čo Ukrajinci u nás – kto im prispel na zdravotnú starostlivosť, ktorú tu čerpajú? Je to predsa okolo stotisíc ľudí, to už je nepochybne cítiť dopadmi v zdravotníctve. Veď my máme poistný systém v poskytovaní zdravotnej starostlivosti –  aké poistné zdravotné odvody za nich kto odviedol? Z čoho im zdravotné poisťovne na zdravotnú starostlivosť prispievajú?

Aj skupina ľudí, ktorí dlhodobo nepracujú, a so svojimi rodinami čerpajú zdravotnú starostlivosť, hoci sami neprispievajú ani centom.

Toto všetko odčerpáva peniaze zo zdravotnej poisťovne. Že situácia vo VšZP je zrejme vážna, svedčia slová z toho článku v linku

„V interných dokumentoch sa píše, že vzhľadom na to, že niektoré nemocnice nie sú zazmluvnené, tak môže výrazne stúpnuť počet pacientov, ktorým nebude poskytnutá elementárna starostlivosť a budeme nadväzovať na 20-tisíc mŕtvych, ktorí zbytočne zomreli pri covide,“ upozornil Fico.

Ako prídeme k tomu, že niektorí zdravotné odvody poctivo platíme a poctivo platiaci nakoniec nebudú mať ani na elementárnu starostlivosť???!! Nehovoriac o tom, že nezostane na liek pre dieťa, ktoré by ho potrebovalo.

 

 

Elena

 

P.S.: Pri mnohých chorobách si človek nemôže vybrať, či ich dostane. Pri drogách si človek môže jednoznačne vybrať, či si niečo podobné strčí do huby alebo iným spôsobom užije. Myslím, že ak má byť konzumácia drog beztrestná a ponechaná na ľubovôľu užívateľa, potom by to mali byť práve závislí, kto by sa mal doprosovať zbierkami pomoci iných na liečbu – a nie choré deti.

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971949x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie