Založ si blog

V mene Loly 1. – Prvý krok k pravde. . .

Keď som čítala v dnešnom nadráne na facebooku minulotýždňový zápis Zápiskov z mŕtveho útulku, rozhodla som sa, že je čas začať plniť svoj sľub.

Napísala som v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/05/26/hm-2-este-stale-nedopovedany-pribeh-z-revucej/

že na počesť Loly dám jedenástku blogov.

Tak začíname.

 

Toto šteniatko je Lola – teda bola, kým ju z útulku nevrátili údajne v dôsledku vyhrážok  do rúk „majiteľov“  – čo verím že polícia dôsledne preveruje a už azda konečne dopreveruje – a prišla u nich o život.

Foto je prevzaté z fb Zápisky z mŕtveho útulku.


 

Dnes zameriavam moju malígnu pozornosť na to, kto by mal v Slovenskej republike chovať psíky či mačky. Za tým účelom som si vyžiadala odborné vyjadrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Lebo ma zaujímalo, z čoho živia psov dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí zjavne nie sú schopní uživiť ani sami seba a musíme sa im skladať my na sociálne dávky. 

Dňa 29.05.2023 bola Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny postúpená z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Vaša žiadosť o poskytnutie informácií zaevidovaná pod
č. xxxxx. Na základe Vašej žiadosti o informácie podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
(ďalej len „zákon o slobode informácií“) Vám Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ako povinná osoba (ďalej len „ústredie práce“ alebo „povinná osoba“) oznamuje na Vašu otázku
nasledovné informácie:

Otázka:
„v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám žiadam o poskytnutie informácie, na aký účel je poskytovaná sociálna dávka dlhodobo nezamestnaným ľuďom, aké ich náklady pokrýva, Podľa mňa by mala zahrňovať náklady na základné prežitie takého človeka a jeho rodiny, a tak ma prekvapuje, že títo ľudia majú na to, aby pili alkohol, fajčili, mali drahé mobily na splátky a autá, a podobne. Zaujíma ma preto, na úhradu akých nákladov sa to skladáme týmto ľuďom každý mesiac a žiadam Vás preto o pomenovanie nákladov, na ktoré sú určené tie dávky, na ktoré sa skladáme v rámci solidárneho systému.“

Odpoveď:
K Vašej žiadosti o poskytnutie informácií Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zasiela nasledovnú informáciu:

Člen domácnosti, ktorý nedosahuje sumu životného minima ustanovenú zákonom o životnom minime a si nevie alebo nemôže prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku a uplatnením nárokov zabezpečiť príjem alebo zvýšiť príjem, sa nachádza v stave hmotnej núdze.

Poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi upravuje zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o pomoci v hmotnej núdzi“). Podľa § 7 ods. 1 zákona o pomoci v hmotnej núdzi, hmotná núdza sa zisťuje posúdením príjmu, majetku a možnosti uplatnenia nárokov členov domácnosti. Podľa § 9 ods. 1 zákona o pomoci v hmotnej núdzi, nárok na pomoc v hmotnej núdzi vzniká fyzickej osobe v hmotnej núdzi, ak spĺňa podmienky ustanovené v § 10 až 14 a úhrn súm uvedených v § 10 ods. 2, 3, 5 a 8, § 11 ods. 2, § 12 ods. 2, § 13 ods. 2 a § 14 ods. 2 je vyšší ako úhrn súm príjmu podľa § 4. Nárok na pomoc v hmotnej núdzi vzniká najskôr v kalendárnom mesiaci, v ktorom sa tento nárok uplatnil.
Podľa § 9 ods. 3 zákona o pomoci v hmotnej núdzi, pomoc v hmotnej núdzi je
a) dávka v hmotnej núdzi (ďalej len „dávka“),
b) ochranný príspevok,
c) aktivačný príspevok,
d) príspevok na nezaopatrené dieťa,
e) príspevok na bývanie.
Podľa § 10 ods. 1 zákona o pomoci v hmotnej núdzi, dávka slúži na zabezpečenie základných životných podmienok.
Podľa § 2 ods. 2 zákona o pomoci v hmotnej núdzi, základné životné podmienky na účely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie
a prístrešie.
S pozdravom

 

Ak ste si odbornú odpoveď ministerstva na moju otázku preštudovali – vidíte niekde uvedené, že sa skladáme dávkou v hmotnej núdzi ľuďom dlhodobo nezamestnaným na chov psov?

Alebo ich chovajú z prídavkov na deti – teda na úkor svojich vlastných detí?!!!! No tak na to by sa mala pozrieť sociálka, však? 

 

Keďže evidentne nemajú na chov psa naplnené zákonné podmienky, nemajú zviera z čoho v rámci svojho príjmu živiť a poskytovať mu riadnu starostlivosť –  je potrebné do zákona o chove zvierat doplniť zákaz chovu zvierat – mačiek a psov – v rodinách dlhodobo nezamestnaných ľudí. 

 

 

Elena

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

16.05.2024

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody. Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch [...]

Spravodlivo 7. – Atentát na premiéra Fica ukázal ako výrazne je narušené duševné zdravie podaktorých Slovákov. . .

15.05.2024

Nie je normálne strieľať po nikom. Pozrime sa na niektoré aspekty toho činu. Je vyustením toho, čo sa v tomto štáte deje dlhodobo. Začali s tým predstavitelia minulej vlády podaktorí, kecami o dezolátoch. Dehumanizovali ľudí, ktorí s ich vyčínaním nesúhlasili. Varovne som na to opakovane upozorňovala, že to v spoločnosti paseku narobí. Prevzali to po nich ich fans, [...]

Spravodlivo 6 . – Zbierka na zbrane pre Ukrajinu – a čo ste o nej nevedeli. . .

14.05.2024

Vyzerá to tak ušľachtilo – keď sa skladáte na nákup munície pre hrdinov na fronte. Skoro ako by ste sami bojovali. Zbierka pre Ukrajinu sa rozbehla, vraj na muníciu. Naivne sa do nej podaktorí pozapájali. Lebo vraj vďaka tomu určite Zelenskyj Rusko porazí a mier vybojuje. Vyše 4 milióny eur na Slovensku vyzbierali – a nejdem sa rozpisovať, čo užitočné a [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,873
Celková čítanosť: 9071329x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív