Založ si blog

Čas zrúd 2. – Eutanazovaním k lepšiemu svetu?

Holandsko roku 2023 a správa o eutanazovaní v Holandsku.

Počas približne 10-ročného obdobia, na ktoré sa štúdia zamerala, sa podľa holandského vládneho výboru pre hodnotenie eutanázie rozhodlo v Holandsku zomrieť prostredníctvom eutanázie takmer 60 000 ľudí. Z týchto úmrtí výbor v snahe o transparentnosť zverejnil dokumenty a údaje o 900 prípadoch. Vedci z Kingstonskej univerzity sa pozreli na týchto 900 prípadov a zistili, že 39 z nich (4,3%) malo autizmus alebo mentálne postihnutie. Z 39 bolo 18 mladších ako 50 rokov.

Simon Baron-Cohen, riaditeľ Centra pre výskum autizmu na Cambridgeskej univerzite, povedal, že je „ohavné“, že ľudia s autizmom sú eutanazovaní bez toho, aby im bola ponúknutá ďalšia podpora. Poznamenal, že mnohí autisti zápasia s depresiou, ktorá by mohla ohroziť ich schopnosť zákonne požiadať o smrť a autista žiadajúci o smrť nemusí pochopiť zložitosť situácie.

Jedna z hlavných autoriek správy Irene Tuffrey-Wijneová, špecialistka na paliatívnu starostlivosť z Kingstonskej univerzity, spochybnila etiku ukončovania života autistov. „Niet pochýb o tom, že títo ľudia trpeli,“ povedala. „Je však spoločnosť naozaj v poriadku s vyslaním tejto správy, že neexistuje žiadny iný spôsob, ako im pomôcť a že je lepšie, ak budú mŕtvi?“

Správu popisuje článok v linku

https://www.badatel.net/holandsko-zacalo-s-eutanaziou-postihnutych-ludi-aby-zachranilo-planetu/   

aj tu

https://abcnews.go.com/Health/wireStory/dutch-people-seeking-euthanasia-cite-autism-intellectual-disabilities-100434105

či tu

 

https://bioethics.com/archives/70913

 

Ani Kanada nie je na tom o nič lepšie, podľa článku v linku
https://www.badatel.net/kanada-sa-posuva-stale-blizsie-k-eutanazii-deti-a-to-aj-bez-suhlasu-rodicov/

Tento program bol pôvodne predstavený s cieľom poskytnúť jednotlivcom trpiacim nevyliečiteľnými chorobami možnosť vyhnúť sa pomalej a bolestnej smrti. Zákony, ktorými sa program riadi, sa však postupne uvoľňujú a umožňujú vykonať stále širšiemu okruhu osôb. Kanaďania môžu byť teraz eutanazovaní z rôznych dôvodov, vrátane menej závažných chorôb, prílišnej chudoby, telesného postihnutia alebo pre bezdomovectvo. A prípustné dôvody pre eutanáziu sa ďalej rozširujú. Nová vládna správa o MAiD, ktorá bola nedávno predložená parlamentu, vyzýva na zahrnutie maloletých medzi osoby oprávnené na smrť za asistencie lekára – a dokonca aj bez súhlasu ich rodičov!

a aj tu

https://www.badatel.net/zabijanie-bezbrannych-kanada-zavadza-eutanaziu-deti-a-dusevne-chorych-ludi/

„V Kanade sa eutanázie stanú oveľa rozšírenejšie, nakoľko ide o spôsob, ako znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť,“ povedal Carlson. Zdravotné poisťovne teraz tlačia na eutanázie, aby sa vyhli plateniu vysokých nákladov na liečbu lekárom a nemocniciam.

Dokonca  sa v médiách objavil prípad 22-ročného diabetika s depresiou s toho, že si partnerku ešte nenašiel a preto žiadal eutanáziu.

V tomto článku sa tiež Charles Camosy, profesor humanitných a lekárskych vied na Lekárskej fakulte Univerzity v Creightone, vyjadril, že kanadský medicínsky systém je porovnateľný s nacistami. Moderný systém zdravotnej starostlivosti podľa neho stráca svoju dôstojnosť a mal sa sa vrátiť k úcte k životu.

 

Krajiny, v ktorých možno eutanazovať ľudí, sú Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Albánsko, Švajčiarsko (len v Zürichu), USA (iba v štátoch Vermont, Oregon, Washington, Georgia), Kanada. Existujú aj krajiny, kde neexistuje oficiálna legalizácia, ale tam existujú precedensy – Japonsko a Kolumbia.

Pre mňa sú to desivé nápady, ktoré vypovedajú o tom, ako sa patologizuje, až doslova hnije táto spoločnosť. Pred svojim zánikom civilizácie produkujú údajne takéto degradujúce  sebadeštrukčné správanie.

Spoločnosti označujúce sami seba ako vyspelé pritom prichádzali ku „úspechom“ zlodejinami a rabiátstvom – kolonializovali, zotročovali, vykrádali. To sme si našli peknú partiu za kamošov, vôbec sa nečudujem, že nás v tom spolku okrádajú a posielajú nám sem kadejaké odpady ako kvalitný tovar.

A to, ako zvrátene pristupujú ku eutanazovaniu, je len niečím, čo bolo možné v tom morálnom úpadku očakávať. Po druhej svetovej vojne bola  v dôsledku miliónov mŕtvych úcta k životu a bolo by  nepredstaviteľné „eutanazujúce“ vraždenie bez ladu a skladu. Za pár desaťročí sme sa posunuli ku spoločnosti, tolerujúcej  namiesto eutanazovania nevyliečiteľne chorých trpiacich neúnosnými bolesťami k eutanazovaniu autistov a iných ľudí so zdravotným postihnutím, či ako popisuje článok v linku kanadské možnosti – aj pre sociálne postavenie.

 

Holandská správa podľa mňa ukázala, že podobne ako môžeme v práci s deťmi vychytať zopár pedofilov, môžeme v oblasti eutanazovania nájsť ľudí s hodne nahnutými hranicami morálky, zjavne milujúcich fašistickú ideológiu.

Krok po kroku potom také indivíduá posúvajú aj hranice spoločnosti a nás všetkých, až sa zrazu čudujeme kde sme sa to ocitli.

 

 

 

Elena

 

K diskusii  domino  Ďakujem Ti za tip, ako empatik sa vyhýbam sledovaniu podobných filmov ako tento alebo Volyň.

 

 

 


				

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

keketi

Keketiho ministerstvo má už sídlo. Vláda schválila prenájom od J&T, na 10 rokov

08.05.2024 12:57, aktualizované: 13:57

Žiadne vyhovujúce priestory patriace štátu sa nájsť nepodarilo.

Evakuácia školy Senica

Vrátia sa deti vo štvrtok do škôl? Odpovedá štátna tajomníčka Kurilovská i rezort školstva

08.05.2024 12:29, aktualizované: 12:39

Podľa predbežných zistení polície išlo o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby.

SR Fico Deň víťazstva fašizmus BAX

Láska je ako mier, musíme o ňu bojovať, vyhlásil na Slavíne Fico. Následne vypustil biele holubice

08.05.2024 12:22

Fico zdôraznil, že je sklamaný z Európskej únie, pretože Únia vznikla ako mierový projekt, ktorý však nemá žiadne mierové riešenie vojny na Ukrajine.

SR Čaputová Deň víťazstva fašizmus BAX

Čaputová: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať

08.05.2024 11:46

Prezidentka si v stredu pripomenula obete druhej svetovej vojny pri Hrobe neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9044566x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív