Založ si blog

Čas zrúd 6. – Prečo je na Slovensku tak veľa nedôvery?

Vyjadrenie sociológa som v podkaste počúvala

https://www.aktuality.sk/clanok/xyhZJsS/michal-vasecka-do-tazkych-cias-ideme-s-ohromujucou-nedoverou-podcastrepriza/

Nedôveru Slovákov sa snažil redaktor spájať s našou nekompetentnosťou. Ja by som ju spojila s našou zlou skúsenosťou.

Dôvera je kľúčovou témou. Vo vzťahu medzi dvomi ľuďmi, aj v spoločnosti.

Vo vzťahu mám hranicu jasnú – „musíš sa správať dôveryhodne, aby som ťa mohla nasledovať“.

A v spoločnosti to platí tiež – ako môžeme ochotne tvoriť zmysluplné spoločenstvo s ľuďmi, ktorí sa snažia iba ťažiť na náš úkor a využiť nás, ako sa len dá?

 

Sociológ Vašečka poukazuje, ako sa v našej spoločnosti rozbieha anómia. Nuž, vôbec sa tomu nečudujem, lebo klamárov a lumpov sme zažili na ceste za lepšou budúcnosťou až-až.

Sociológ vykladá, ako sa nemusíme cítiť ohrození LGBT, migrantmi, Európskou úniou. Ibaže ak sa pozrieme realisticky, nefunguje v tejto spoločnosti, že ak sa budem správať čestne a zákonne, poctivo pracovať a žiť, tak sa budem mať čoraz lepšie. V podstate sa stáva čestnosť a zodpovednosť nevýhodou – lebo kopa špekulantov a lumpov  ba ťaží zo solidárneho systému. Štát tu zlyháva dlhodobo – a ako som napísala aj minule, neplní si voči nám svoje základné povinnosti.

Smutná vizitka je to – lebo napríklad na Ukrajincov, migrantov a aj ľudí dlhodobo nepracujúcich má tento štát odkiaľ dávať bez mihnutia oka.

 

Pozrime sa na to pravdivo – štát by mal plniť svoje povinnosti v plnom rozsahu voči občanom plniacim si povinnosti voči nemu zodpovedne. Jeho prioritou by malo byť zaistiť kvalitné služby za to, čo si občania platia. Mal by ľuďom platiacim si sociálne a zdravotné poistenie v plnej miere zaistiť slušné dôchodky a zdravotnú starostlivosť. To by malo byť jeho prioritou, a až z toho, čo mu po naplnení týchto jeho záväzkov zvýši, by mal potom deliť ďalej. Ibaže namiesto toho sa tento štát správa ako prachsprostý zlodej – vykladá ako nemá dosť na dôchodky, a predlžuje vek odchodu do dôchodku, pričom aj znižuje dôchodky – to všetko tým poctivo pracujúcim.

Veď nech nám nejaký ekonóm  verejne zráta, o koľko bola týmto štátom okradnutá pracujúca žena oproti žene spred pár rokov v porovnateľnej situácii. Žena, ktorá vychovala tri a viac detí mohla ísť do dôchodku v 53 rokoch, Predlženie povinnosti pracovať o bezmála desať rokov znamená kopu peňazí odvedených navyše, a pritom za tých bezmála desať rokov nedostáva dôchodok. Tento štát ju teda oberá dvomi spôsobmi, a je to veru slušná suma, o ktorú ju tento štát obral. A rovnako štát v dôchodkovom systéme okráda ľudí vzdelaných – do možnosti ísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch sa neráta absolvovanie strednej školy ani vysokej školy. Takže nevzdelaná žena rodiaca a rodiaca bez odpracovania čo i len jedného roku môže pohodlne „vydôchodkovať“ už v 58 rokoch, na rozdiel od matky poctivo pracujúcej a vzdelanej.

Takisto nie je v poriadku, ak v poistnom systéme štát zvýhodnil špekulantov – ako to bolo v situácii, kedy dal dôchodky podstatne vyššie ako nimi z ich odvodov zaplatené zásluhové tým živnostníkom, ktorí platili iba minimálne odvody, Pomohol im zneužiť tých, ktorí poistné odvody čestne vkladajú.

Nehovoriac už o tom, ako mení štát spôsob výpočtu, aby z vyšších dôchodkov ubral. Ale odvody tým ľuďom nezníži – de facto ich teda len čoraz viac okráda.

Tento systém skrátka v dôchodkovom systéme okráda tých, ktorí poctivo robia a poctivo vkladajú. 

 

Takisto štát vykladá, že nemá dosť na zdravotnú starostlivosť a máme si na ňu i priamo doplácať. Z našich poistných zdravotných odvodov si pritom pakujú vrecká akcionári súkromných zdravotných poisťovní, čo okrem nás a USA nikde vo svete nie je. Čakáme čoraz dlhšie na vyšetrenia. Platíme si zdravotné odvody a k tomu musíme priplácať kadejaké doplatky na lieky a zdravotnícke služby.

Dalo by sa o tom tiež písať dlho a hodne.

 

Podstatou problému je, že solidarita v spoločnosti, o ktorej sa toľko hovorí, musí byť vecou vzájomnej pomoci – a nie iba nekonečného a bezhraničného jednostranného dávania a ťaženia z tých zodpovedne sa správajúcich. je to lákavé a pohodlné tak vládnuť – že nech dajú a postarajú sa tí, ktorí konajú čestne. Lenže tí potom takúto spoločnosť nepotrebujú, lebo spoločnosť má byť súbor rovnocenných jedincov – a nie pijavíc a dojných kráv. 

Ako môžete veriť niekomu, kto sa voči vám správa nečestne a bezohľadne, snaží sa vás iba zneužiť?!!!

Jednoducho, ak má byť v spoločnosti dôvera, potom spoločnosť musí pristupovať čestne a nie zneužívajúco ku zodpovedne sa správajúcim členom. 

 

Elena

 

K diskusii  milan1  Nečakala som, že niekedy má Tvoj diskusný príspevok poteší. Ale stalo sa. Pravdou je, že miera solidarity musí byť únosná. A tu to už dávno prekročilo neúnosnú hranicu – oplatí sa tu byť nečestne konajúcim a iba berúcim. To je zlé pre dôveru v spoločnosti, aj pre spoločnosť ako takú…

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

dolinková

Ministerka Dolinková bude odvolávaniu čeliť vo štvrtok večer

08.05.2024 10:29

Ministerke opozícia vyčíta nečinnosť pri riešení akútnych problémov, ohrozenie prostriedkov z plánu obnovy či zvýhodňovanie finančných skupín.

gaza

Izrael otvoril priechod do Gazy Kerem Šalom. Po takmer 20 rokoch ovláda všetky vstupy

08.05.2024 10:23

Kerem Šalom bol uzavretý od nedele po útoku hnutia Hamas, ktoré pri ňom zabilo štyroch izraelských vojakov.

Robert Fico / Peter Pellegrini / Andrej Danko /

Politológ: Preferencie vládnych strán neklesajú, voličov zaujímajú sociálne opatrenia a kritika opozície ich neovplyvňuje

08.05.2024 09:52

Značná časť voličov koalície je presvedčená, že vláda pri svojich krokoch postupuje správne, tvrdí Mesežnikov.

satelit

Copernicus: Tohtoročný apríl bol najteplejším v histórii meraní

08.05.2024 08:42

Tohtoročný apríl je už 11. mesiac za sebou, ktorý sa stal najteplejším v histórii meraní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9044193x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív