Založ si blog

Čas zrúd 9. – Krajniak varuje. . .

Ľudia už konečne pochopili, že Krajniak im rodičovským dôchodkovým bonusom nič zlé spraviť neplánoval, práve naopak, spokojne teraz podaktorí dôchodcovia berú peniaze za to, že vychovali deti, ktoré pracujú. A tak teraz možno už ochotnejšie budú načúvať jeho slovám a môžu im byť na prospech – lebo Krajniak varuje, že

poverený prezidentkin premiér Ľudovít Ódor a ekonomický expert Progresívneho Slovenska Štefan Kišš sú autormi dokumentu Rozpočet 2.0.  Navrhujú v ňom zrušiť 13. dôchodok, príspevok pri narodení dieťaťa a skrátiť rodičovský príspevok z troch rokov na dva!

Hovorí o tom článok v linku

https://www.hlavnydennik.sk/2023/07/13/krajniak-varuje-pred-navrhom-caputovej-premiera-odora-a-ps-chcu-skrtat-dochodky-a-podporu-rodiny

Veru, dobre si rozmyslite, či Progresívnemu Slovensku dáte hlas, dôchodcovia i mladí rodičia, Krajniak to pomenoval jasne.

 

Niektorých v tomto štáte mrzí, že rodičovský dôchodok nedostávajú matky, ktoré vychovali nepracujúce deti – ako príklad uvádzajú riešenie v Českej republike, kde dáva matke štát 500 Kč za každé vychované dieťa, pričom príspevok ide zo štátneho rozpočtu, teda z daní. Ibaže skutočne by bolo spravodlivé, keby niekto dostal 8x tento príspevok za to, že vychoval 8 nepracujúcich detí, z toho troch recidivistov, pričom v 20 rokoch majú už i tieto deti po 3-4 deti? Ak by sme spravili rodinné účty kto koľko dal a vzal v tomto štáte, čo sa týka zaplatených daní a odvodov, či poberaných kadejakých dávok zdravotnej a sociálnej starostlivosti, myslím že by sa ukázala  obrovská neproporčnosť a plakali by sme mnohí nad tým, v akom systéme to žijeme.

Mimochodom neprajníkmi v NR SR bol rodičovský bonus smiešne okresaný – pozrite si dobre, dôchodcovia, kto navrhoval jeho zníženie na túto úbohú sumu maximálne, kým pôjdete voliť – spravodlivé by bolo, aby dostávali rodičia mesačne aspoň 10 % z toho, čo ich zodpovedne pracujúce dieťa odosiela do solidárneho poistného sociálneho systému.

 

A ja ku Krajniakovmu varovaniu pridávam, že ani strana Modrí, Most Híd nebudú trefou do čierneho pre vašu šťastnú budúcnosť. Veď pozrite, čo píše článok v linku

https://www.trend.sk/financie/reverzne-hypoteky-mozu-byt-uzitocnejsie-ako-krajniakov-dochodok?itm_brand=trend&itm_template=article&itm_modul=najcitanejsie&itm_area=najcitanejsie-24h&itm_position=4

Už raz vytiahli s tým nápadom, ako píše článok, ale Smeráci im ho vtedy stopli. A teraz zasa špekulujú, aby sa zaviedla reverzná hypotéka. Reverzná hypotéka je podľa nich nástroj, ako posilniť medzigeneračnú solidaritu. Deťom by bolo jasné, že ak svojim rodičom nebudú finančne pomáhať, tí sa môžu rozhodnúť vylepšiť si skromný dôchodok práve cez reverznú hypotéku. Zjednodušene povedané, banka odkúpi od seniora nehnuteľnosť, no jemu ostane právo dožitia a peniaze si užíva hneď. Prípadne mu banka požičia a nehnuteľnosť vrátane úrokov sa vyplatí z budúceho predaja. 

Bľujú na rodičovský dôchodkový bonus, vraj je to mizerná suma – to je podľa mňa pravda a treba ho zvýšiť na tých 10 % odvádzanej sumy dieťaťa. Ibaže oni ho neplánujú zvyšovať, podľa nich ho treba zrušiť a rodičom majú zo svojich platov prispievať deti.

Márnosť, tak deti pracujúce v tomto štáte za žobrácke mzdy s nenormálne vysokými odvodmi a daňami, pritom splácajúce hypotéky na byt celoživotne, platiace drahé náklady svojim zodpovedne študujúcim deťom –  tie by mali dávať z platu rodičom. A z nimi odvedeného poistného sa budú vypásať pohodlne nezamestnaní ľudia, povykujúci aby sme im domy postavili a dávali viac, kým oni sa budú pohodlne povaľovať???!!!!!!!

 

Treba začať otvorene a nahlas hovoriť o tom, že dôchodkový systém má byť poistný, t. j. zásluhový a že nás štát nemôže beztrestne čoraz viac okrádať, ak do neho čestne vkladáme. O tom, koľko odvádza zodpovedne pracujúci človek, píše článok  https://blog.sme.sk/zbojek/nezaradene/je-socialna-poistovna-pyramidova-hra

Príklad: 20 ročný zamestnanec si platí odvody do sociálnej poisťovne a na dôchodkové poistenie celých 45 rokov zo super hrubej mzdy 1500€. Zamestnávateľ a zamestnanec odvedú na odvodoch štátu 539 €/ mesačne. Teda za 45 rokov aktívnej činnosti odvedie štátu celkom 291 060 €. V 65. roku odíde do starobného dôchodku a bude dostávať v priemere okolo 20 -25% z čistej mzdy, čo bude okolo 200 €. Pre porovnanie, dnes je priemerný dôchodok 42%, okolo 370€/mes. , lebo odvody platia ešte povojnové deti z početných rodín. Teraz však začínajú postupne odchádzať do dôchodku. Priemerná úmrtnosť ľudí je okolo 75 rokov. Mladí si budú 45 rokov platiť odvody a nakoniec dostanú len za 10 rokov od štátu celkom 24 840 € a ostatok prepadne do rezervného fondu.

 

Pred časom na lumpačiny v dôchodkovom systéme poukázal na svojom fb aj Chmelár.

DRUHÝ DÔCHODKOVÝ PILIER JE PYRAMÍDOVÁ HRA
Keď hovorím o našich najzásadnejších opatreniach ako je zrušenie systému zdravotných poisťovní, skracovanie pracovného času, znižovanie zbrojenia, podpora výrobných družstiev a zavádzanie ekonomickej demokracie, často sa stretávam s prekvapenými až šokovanými tvárami a neveriackou otázkou: „A to sa dá?“ Je to dôsledok dlhodobého stavu, že Slovensko žije v jednej neonormalizačnej informačnej bubline, do ktorej sa nedostávajú takmer žiadne správy o tom, o čom sa dnes diskutuje v Európe a vo svete. Platí to aj o dôchodkovej reforme.
Vedeli ste napríklad, že v Chile sa zrútil dôchodkový systém, ktorý sem zaviedla Dzurindova vláda, konkrétne Ivan Mikloš s Ľudovítom Kaníkom za výraznej asistencie Miroslava Beblavého? Nie? A odkiaľ by ste sa to dozvedeli? Z našich médií ovládaných finančnými skupinami? Z analýz think-tanku INESS, ktorý platí Penta? Od mediálne protežovaných „nezávislých odborníkov“, ktorí akosi „pozabudli“ pravdivo informovať o svojej účasti v dozorných radách dôchodcovských správcovských spoločností? Či od novinárov, ktorí si po odhalenej afére na jar 2007 nechali zaplatiť lyžovačku v Alpách, ktorú organizovala DSS Allianz? Vládnuca elita urobila všetko pre to, aby sa bežný človek k takýmto informáciám nedostal.
Príspevok je samozrejme o hodne dlhší, tak zvyšok nájdete  v linku https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/3003444829687389/.

 

Mimochodom, aby ste sa nemýlili, neprotežujem Krajniaka  a Sme rodinu. Bola to jeho strana a on, kto navrhol „úpravu dôchodkov,  na ktoré každoročne doplatí cca 100 000 nových dôchodcov. Budúci rok do dôchodku odchádzajúci kvôli zmene % výpočtu budú mať dôchodok nižší mesačne o 22 eur.

 

Nuž, som zvedavá na programy ďalších strán – určite i ku dôchodkom niečo povedia – verím, že sa s nimi vytasia čoskoro a ja ich náležite skomentujem.

 

 

Elena

 

K diskusii spozabukakuk  Presne tak. Je tu hora zlodejín. Treba nielen kovidzločincov začať bezodkladne trestať, ale i tých, ktorí zaviedli zisk súkromných poisťovní v zdravotníctve, a tiež zlodejiny v dôchodkovom systéme. Kopa lumpov tu ryžuje na náš úkor.

Mr. Figeľ  Nie je to tak. Pracujúce deti vytvárajú hodnoty, nepracujúce iba berú, a to už ani nehovoriac o kriminálnikoch – recidivistoch. Nie je pravdivé ani tvrdenie, že by boli ukrivdení bezdetní – to, čo rodič vynakladá do výchovy detí finančne aj časovo oni mohli využiť na zvýšenie svojho príjmu a budúceho dôchodku. Rodičia dostávajú rodičovský bonus iba z tej časti, ktorú vkladajú evidentne do systému ich deti, aj to iba smiešnu sumu. Jednoducho  tieto pracujúce deti začali  takýmto spôsobom menej solidarizovať „so všetkými“ a časť ich príspevku spoločnosti dostanú cielene ich rodičia.

Osobne si myslím, že je namieste oveľa viac solidarity okresávať. Lebo tí, ktorí zodpovedne pracujeme a žijeme iba doplácame na lajdákov a povaľačov všetkého druhu v tejto spoločnosti.

 

mirius  Iste chápete rozdiel medzi rodičovským dôchodkom a rodičovským príspevkom, alebo nie? Čítate pozorne?

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045504x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív