Založ si blog

Čas zrúd 10. – Kde nájdeme peniaze, ktoré našej ekonomike chýbajú. . .

Nejaké tie miliardy navyše potrebujeme  – ako nás oboznamuje vláda. A vraj by bolo načase šetriť.

Osud vlasti mi leží na srdci, a tak dám nápad, ako sa z tejto šlamastiky vysekať môžeme. Popíšme si ale najskôr situáciu.

 

Jedno je isté – a zrejme to chápu aj tí pri moci hore – brať teraz pracujúcim môže byť v tejto spoločnosti posledným klincom do rakvy pre ochotu byť solidárny a anómia sa tu rozvinie úplne. Lebo ideme do zlých čias – do takých, v ktorých ľudia nemusia mať dosť na úhradu nákladov za nimi vlastnené nehnuteľnosti, a to nielen na elektrinu či kúrenie, ktorých náklady idú v najbližších rokoch výraznejšie rásť, ale ani na emisné povolenky.

Otvorene – kupovať dvojposchodový barák pokladám teraz za nedomyslený krok. A predpokladám, že ľudia ak majú zdravý rozum, tak rýchlo začnú predávať všetky tie chaty navyše, a letné či víkendové sídla, či ako to všelijako nazývajú tie druhé a tretie bývania, čo si nadobúdali. Kým je to ešte predajné normálne, a neskúpia to kadejakí zahraniční keťasi, ktorí sa vynoria, aby sa na biede ľudí priživili.

Čo bude ďalej? Už teraz niektorí Slováci nezvládajú platiť dlhy, ako o tom vypovedá článok v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/DFxfqmw/prieskum-takmer-7-percent-ludi-na-slovensku-ma-dlhy-ktore-nevladze-splacat/

podľa neho nezvládajú platiť najmä rodiny s deťmi, pričom nesplácajú nielen úvery, ale napríklad aj účty za bývanie, energie, vodu, telekomunikačné služby, a požičiavajú si už aj na nákupy základných potrieb pre rodinu.

Veľký problém podľa mňa nastane, ak ľudia, ktoré pracujú pocítia nedostatok peňazí na svoje potreby, lebo potom si uvedomia, že nevládzu ťahať na svojom krku solidárne ľudí, ktorí nepohnú prstom. Štát by mal čím skôr vytvoriť oveľa väčší tlak, aby sa rozhýbali dlhodobo nezamestnaní a začali pracovať. To by samozrejme bolo aj na prospech ekonomiky štátu – určite by nám ubudli zbytočné náklady a pribudlo by nám peňazí v štáte.

 

Ale my by sme potrebovali miliardy – aspoň dve, tri, aby sa nám ekonomicky polepšilo. Však aj Eurostat poukázal, aký prenikavý pokrok sme zaznamenali za jediný rok. Kým v roku 2021 sme boli označení ako tretia najchudobnejšia krajina Európskej únie, tak v minulom roku sme boli už druhí – ako píše článok v linku

https://www.trend.sk/ekonomika/eurostat-oznacil-druhu-najchudobnejsiu-krajinu-slovensko-vladni-analytici-nesuhlasia

už len Bulhari za nami zaostávajú. Poviem vám, ešte rok vládnuť tento spolok, aj na prvé miesto by sme sa prepracovali. Eurostat poukázal, že aj ceny sú u nás veľmi vysoké, dosahovali už v roku 2021 (pravdaže pri neporovnateľne nižších platoch), kým Česi 79 %, Maďari 68 %  a Poliaci 60 %.

Údaje potvrdzuje aj článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/662290-ako-je-to-s-dobiehanim-eu-mame-po-bulharsku-najnizsiu-zivotnu-uroven-v-eu-analytici-prepocitali-ako-je-to-naozaj/

Ešte v roku 2015 sme boli na 79 percentách životnej úrovne krajín EÚ a Česi na 89 percentách. Údaje z roku 2022 ukázali, že Česi sa dostali na úroveň 91 percent a my sme klesli na 67 percent. Ba čo viac, v roku 2018 nás predbehli Maďari aj Poliaci a životnú úroveň majú tak vyššiu, pričom dlhé roky predtým platilo, že lepšie sa darilo Slovensku.

Životná úroveň pracujúcich klesá, a nijako nepomôžu grafíky, že aj inde vo svete – na to môžeme my pracujúci kašľať. Firmy majú zisky, ako priznáva článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/673720-firmy-pocitaju-rekordne-zisky-zatial-co-zivotna-uroven-zamestnancov-dalej-klesa/

a štát síce nestojí úžasne, ale jeho zamestnanci za to nemôžu a namiesto dotovania nezamestnaných by mal štát pridať svojim zamestnancom. Nedostatok učiteľov je v súčasnosti alarmujúci, ako píše článok v linku

https://spravy.rtvs.sk/2023/07/na-slovensku-mame-nedostatok-ucitelov-najviac-ich-chyba-na-zapade-krajiny/

Všetci, ktorí vypisovali v diskusiách, ako sa majú u nás učitelia skvelo, môže teraz vybehnúť, aby sa mali rovnako úžasne – chýba vyše päťtisíc učiteľov.
A neviem, či vy ste spokojní s nápadom INESS, že veď učitelia môžu študovať kratšie, a tak čochvíľa nedovzdelanci by učili. Poukazujú tiež, že hlavne učitelia v bohatších regiónoch Slovenska potrebujú lepšie mzdy. Vraj nejaký koeficient životnej úrovne sa vytvorí, a tak učitelia v bohatších regiónoch budú mať lepšie mzdy ako v tých chudobných.

Úžasný to nápad –  a tak sa radšej všetci učitelia potom rozbehnú učiť tam. Veď kto už by chcel radšej za menej peňazí učiť multiproblémových žiakov z osád ako za slušnú mzdu deti z integrovaných rodín?

Samozrejme, prečo by len učitelia mali mať taký koeficient? Všetci čo tam žijú a pracujú tak postupne dopadnú potom.

Je to skrátka skvelý návod, ako udržať chudobné regióny v biede. 

 

Ale poďme k tomu vylepšeniu našej ekonomickej bilancie. Predstavte si – tie predražené krápy sú pre nás riadna ekonomická záťaž

aké prekvapenie nám oznamuje článok v linku, však?

https://hnonline.sk/slovensko/96083508-kontrakt-na-slovenske-f-16-je-nakladny-pribeh-prve-by-mohli-prist-do-roka-ich-prevadzka-je-vsak-neista

Kontrakt na slovenské F-16 je nákladný príbeh. Prvé by mohli prísť do roka, ich prevádzka je však neistá

Ukázalo sa, že tie krápy americké   teda vlastne už naše, keďže ich splácame už – nebudú ako prechod od tlačítkového telefónu ku smartfónu, ako to veľkolepo označoval Naďov štátny tajomník. Práve naopak, vtipne popisuje autor článku v linku, že nový telefón by mal byť omnoho odolnejší a jednoduchší na prevádzku. V prípade F-16 to akosi neplatí, keďže nie sú schopné operovať z letísk, ktoré boli dobré pre naše staré bojové lietadlá. Je tak otázne, ako bude zabezpečená ich prevádzka na slovenskom území. Navyše, ak výstavba technickej podpory a infraštruktúry mešká.

To je, čo?

 

Aj samotné nové stíhačky F-16 mali tento rok plnohodnotne nahradiť dosluhujúce ruské Migy, ktoré exminister obrany Jaroslav Naď poskytol Ukrajine (panebože, snáď nejaký ten dosluhujúci stroj tam Ukrajincom na hlavu nespadol? Netrestaj nás za to, Bože, to nie my, to Naď).

Ale ako sa vraví, všetko zlé je na niečo dobré, nie?

Pozrite, Američania porušili zmluvu, lebo nesplnili zmluvný záväzok a nedodali tie krápy načas -. tak zmluvu môžeme sakumprask zrušiť. A ani medzinárodný súd by nevyhrali, lebo zmluvný záväzok je zmluvný záväzok.

A samozrejme, keby sme tie krápy predsa len vzali, jasne všetci chápeme, že na budovanie letísk, pridruženej infraštruktúry a bohviečoho, ani na prevádzkovanie ich údržby  teraz nemáme peniaze, keď sme na tom tak ekonomicky biedne. Tak tie krápy môžeme rovno Ukrajincom predať.

Američania im vycvičujú letcov, netuším načo, keď Ukrajina zrejme nijaké tie krápy nezakúpila. A trvalo by dlho, kým by sa dostali na rad v tom poradovníku, aj keby ich kúpiť chceli – však nám a ešte aj viacerým ďalším záujemcom ich teraz majú Američania postupne dodávať – a ani nám zjavne nestíhajú. To by to potom bola storočná vojna, a ešte aj Zelenského vnuk by tu pobiehal v zelenom tričku s natrčenou rukou.

Tak im ich predajme my – slušne, nebudeme nijako okrádať bratskú krajinu, za pôvodnú cenu a 10 % navýšenie, lebo im ich dodáme okamžite, bez niekoľkoročného čakania v poradovníku. Beztak u nás by to tu preleteli za pár minút, nemali by kade lietať – a Ukrajina je predsa len o dosť väčšia.

Čo poviete, to je pekné gesto, nie?

No a pritom pomôžeme aj sami sebe, lebo tie miliardy nám teraz treba na iné, a keď sme sa zaobišli tento rok bez akýchkoľvek lietadiel, uskromníme sa bez nich aj naďalej. Vlastne, kto by nás okrem Rusov chcel napadnúť, že? A tých ukrajinský postup teraz likviduje na celej čiare, Ukrajina vstupuje do NATO, tak k nám ani myš neprenikne z Ruska potom. Ani mucha. 

Takto pekne ušetríme, štátny rozpočet vylepšíme.

 

Elena

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

SR polícia NAKA Kuciak vražda podozrivý zatknutie NRX

Škole sa vyhrážal bombou. NAKA zadržala 14-ročného mladíka

08.05.2024 17:07

Policajti odosielateľa e-mailu vypátrali a zadržali do 24 hodín.

vojna na Ukrajine

Prispelo už 65-tisíc darcov. Zo zbierky suplujúcej štát sa nakúpi žiadaná delostrelecká munícia

08.05.2024 15:57

Za 22 dní sa iniciatíve Mier Ukrajine podarilo vyzbierať celkovo 4 165 309 eur.

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

08.05.2024 15:14

Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov.

Kybernetické útoky - autá

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetickým útokom, uviedla polícia

08.05.2024 15:03, aktualizované: 15:20

Po páchateľovi polícia pátra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9044794x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív