Založ si blog

Pravdivo 3. – Keď byť inteligentný je prekliatie. . .

Nijakou novinkou nie je, že papier o absolvovaní vysokej školy nikomu rozumu nepridáva. A to ani v prípade, že ju zvládol čestne a nie ako podaktorí naši politici.

Rovnako však ani byť inteligentný nestačí. Inteligencia neznamená životnú múdrosť, a mala by sa spájať aj s predvídavosťou.

V tomto blogu o tom budeme uvažovať.

K úvahe ma popchol film režiséra Christophera Nolana, prichádzajúci do kín u nás a spracoval v ňom ako námet život Róberta Oppenheimera, vynálezcu atómovej bomby.

 

Nuž, ako píše článok v linku

https://www.rtvs.sk/novinky/filmy-a-serialy/332783/vynasiel-atomovu-bombu-s-jej-dalsim-vyvojom-neskor-nesuhlasil

Pri príprave testu Trinity sa Oppenheimer a jeho tím zaoberali veľmi malou možnosťou, že keď stlačia tlačidlo a spustia prvý jadrový výbuch, zapália atmosféru a zničia celú planétu, Neexistoval žiadny matematický alebo teoretický fakt, na základe ktorého by mohli túto možnosť, hoci veľmi malú, úplne vylúčiť. A napriek tomu to tlačidlo stlačili. 

Otvorene dám môj názor – na rozdiel od režiséra nepokladám ten okamih za mimoriadnu udalosť v ľudských dejinách, ale za prejav mimoriadnej sprostosti a bezohľadnosti aktérov. Keby mali všetkých päť pokope, tak by nikdy podobnému riziku ľudstvo nevystavili – lebo nikto im nedal poverenie rozhodovať o jeho živote za seba.

Samotný Oppenheimer bol vraj vzdelaný, ako uvádza článok v linku

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/film-a-skutecnost-robert-oppenheimer-na-fotografiich/r~a387835c215211eeba5b0cc47ab5f122/

ovládal sanskrt, zaujímal ho hinduizmus, čítal básne. No aspoň vidíme, že nič z toho nezaručuje, že človek bude životne múdry. Môžeme citovať odpredu i odzadu bibliu, korán i Buddhove spisy, maľovať ako Rembrandt a hrať ako Paganini, nič z toho nezaručuje, že naše kroky bude viesť životná múdrosť.

Vynálezca sám sa síce potom snažil zaviesť kontrolu do narábania s jadrovou energiou, no to ešte jasnejšie vypovedá o jeho naivite. Musel si byť predsa  vedomý možnosti zneužitia technológie v rukách lumpov, aj neiluzívne chápať, že takých lumpov je tu viac ako dosť. Podľa mňa životná múdrosť znamená schopnosť anticipovať – predvídať o dva-tri kroky dopredu možné dopady svojich činov. Pán vynálezca má na rukách krv, hodne krvi, hodne bolesti a utrpenia iných, hodne zmarených životov.

Veda by mala stáť na etike podľa mňa ako na pleciach obrov, ktorí ju nesú k hviezdam. Bez etiky a predvídavosti vedca o možnom dosahu jeho objavov sa stáva veda zlom.

Keby rôzni vedci anticipovali, bez niektorých vynálezov by sa ľudstvo radšej zaobišlo. A možno by bolo lepšie pre nás všetkých, keby sme namiesto áut, vlakov, lietadiel a rakiet rozvíjali teleportáciu. Keby sme namiesto výroby smrtiacich zbraní, pokusov so smrtiacimi vírusmi a investovania obrovských prostriedkov do vreciek „výrobcov smrti“ napríklad rozvinuli trebárs technológiu, umožňujúcu odhaliť u človeka bezohľadnosť a nenásytnosť vedúcu ku týmto biznisom. A tak by sme zničili tieto riziká ešte pred ich narodením – alebo, v humánnejšej verzii, prestavili by sme ich DNA na humánnejšie bytosti.

 

Mať inteligenciu bez predvídavosti môže byť podľa mňa prekliatím – lebo človek vymýšľa veci, ktorých dopad na ľudstvo nie je rozhodne ničím hodným obdivu.

 

Elena

K diskusii pia-anima  Urobte si v pojmoch poriadok sama, ja ho mám.

 

Inteligencia je vrodený základ, intelekt je sociálny náter. Ale to naozaj nie je podstatné v tomto blogu. Životne múdry môže byť aj človek s nízkou inteligenciou, dokáže žiť spokojne, aj eticky zmysluplne. A naopak ľudia s vysokou inteligenciou (aj intelektom) sa môžu štvať životom a konať neeticky (však stlačím gombík, veď keď nie ja, tak niekto iný by to spravil…).

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301532x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív