Založ si blog

Hlasno 4. – Ako od nás dostaneme Ukrajincov po vojne?

V Česku dvaja mladí Ukrajinci v priebehu minulého týždňa brutálne dobili dve české ženy a znásilnili ich. Jednou z nich bolo len 15-ročné dievča, a prežilo len preto, že predstieralo smrť. Je podľa mňa otázkou krátkeho času, kedy sa niečo zmelie aj u nás zo strany utečencov alebo migrantov, a mali by sme si preto niektoré veci otvorene vydebatovať. „Politicky korektne médiá“ označujú oboch lumpov ako „mladíkov“ – bez prezradenia skutočnosti, že ide o Ukrajincov. Lebo veď aj Česi, aj Slováci, aj hocikto to mohol byť. Iste, ale boli to Ukrajinci.

Debatu, ktorú spúšťajú diskutéri o tých udalostiach pod článkami pokladám za legitímnu – čo s takými páchateľmi? EÚ údajne nedovolí páchateľov odsunúť domov po odsedení trestu? Prečo nie? Ak bude vojna na Ukrajine pokračovať ešte dva-tri roky, ktoré odsedia za tieto brutálne činy (ak teda nezistia, že neboli duševne spôsobilí, ako je to dobrým zvykom), mali by ich podľa mňa dopraviť domov, aby bránili vlasť. Že by museli ísť do vojny? No, museli, ale idú do nej úplne legitímne obyvatelia krajiny, ktorej sú oni občanmi. A dokonca aj invalidov už mobilizujú údajne, tak prečo Ukrajine nepomôcť tým, že im tam pošlú mladých zdravých a oddýchnutých brancov? Vlastne som si istá, že aj tých u nás posedávajúcich chlapov z Ukrajiny by sme mali poodchytávať a cez hranice vrátiť, pomôcť drahej Ukrajine v jej víťaznom ťažení proti ruskému agresorovi. Nech tá vojna skončí čím skôr, Pevne verím, že vláda, ktorá vzíde po predčasných voľbách, podnikne v tomto smere nejaké kroky. A je mi nanič z tej dvojtvárnosti podaktorých našich médií – kým o chlapoch, ktorí u nás odmietajú vojenskú službu sa vyjadrovali s dešpektom, Ukrajinci ubiehajúci od svojich vlasteneckých povinností u nás majú full servis (a podobne mali aj v Česku, pred časom im výhody osekali). To pokladám za výsmech všetkým, ktorí zostali poctivo brániť svoju krajinu.

Odhliadnuc od trestnej činnosti, ktorá by podľa mňa mala byť definitívnou a celoživotnou stopkou pre pobyt človeka v krajine, kde čin spáchal, je namieste aj otázka komu a koľko budeme vládať a chcieť pomáhať. Však od januára u nás porastú ceny elektriny, plynu, tepla. Iste aj vody a potravín, čo si budeme klamať – porastie všetko, len platy nie.

Mali by sme si položiť otázku, ako od nás dostaneme Ukrajincov po vojne. Lebo to je problém, ktorý si u nás ešte málokto uvedomuje. Ak som písala nedávno v blogu o výskume, podľa ktorého viac ako polovica Ukrajincov plánuje u nás zostať, no tak predpokladám, že by chceli zostať za takých podmienok, aké majú teraz – všetko zadarmo. Podľa spomenutého prieskumu nám tu plánuje zostať viac ako polovica z „ukrajinských utečencov“. Iste, pokiaľ by šlo o tých, ktorí pracujú u nás, nevidím v tom až taký problém. Ibaže ani zďaleka nie je zamestnaných tých 60-70 tisíc ľudí, ktorí tu plánujú zotrvať. Ako sa o nich budeme starať? Budeme im všetky náklady platiť my, alebo sa začnú starať sami o seba a platiť si životné náklady? A z čoho?

V súčasnosti dostávajú dávky, vytrčia bumážku v autobuse a cestujú zadarmo, zadarmo majú plnú zdravotnú starostlivosť, na bývanie im skladáme, vrátane energií. Ak dáme teraz napríklad ukrajinskému invalidovi vyše 500 eur mesačne, a zadarmo má nielen plnú zdravotnú starostlivosť, ale aj cestovanie aj bývanie, vrátane vody, elektriny a plynu, tak čo bude po vojne? Budeme sa mu skladať naďalej, a to bez toho aby čo i cent zaplatil do Sociálnej či zdravotnej poisťovne? Však mnohí pracujúci budú mať u nás problém s vlastnými životnými nákladmi.

Podaktorí politici začali ľudom vymývať hlavy, vraj štát bude od januára pomáhať len tým najzraniteľnejším. A tí ostatní vraj ponesú zvýšené náklady na svojich pleciach. Takže my by sme dreli za žobrácke platy, živorili s drahými nákladmi na bývanie, a skladali by sme sa, aby „zvýšené náklady“ naši dlhodobo nezamestnaní a aj Ukrajinci mali pohodlne zadarmo?

 

Povedzme si otvorene, či je tento postoj správny.

Štát od nás dostáva dane a odvody, aby nám za ne zaisťoval služby – nie zadarmo mu to dávame, ale za zaistenie týchto služieb.. Presnejšie – naše sociálne a zdravotné odvody idú do poistného systému, preto by tento systém mal fungovať na jasných pravidlách – dáš a dostaneš. Ak si nezaložím účet v banke a nevkladám tam peniaze, nemôžem chodiť vyberať z toho, čo ste si tam nasporili vy. No a s dôchodkovým a zdravotným poistením je to rovnako – ak ho niekto neplatil, nemá z neho čo brať. To nie sú peniaze, z ktorých by mal štát vkladateľom uberať preto, že preflákal peniaze inde. Je to hanba štátu, takto okrádať dôchodcov a budúcich dôchodcov. A tiež nie je ani namieste do zdravotníckeho systému, kde je nedostatok zdravotníkov drzo vtrepať 150 000 ľudí navyše, ktorí nezaplatili za nič ani cent – takýmto postupom sa rozbíja akákoľvek funkčnosť systému, a teraz špekulujú robiť opatrenia uberaním zdravotnej starostlivosti – zatváraním pohotovostí a podobne.

 

A nielenže by nám chceli zostať tu usadené desiatky tisíc Ukrajincov, ale ešte aj očakávajú, že im budeme budovať Ukrajinu za naše peniaze. Ideme peniaze tlačiť vo veľkom, alebo skadiaľ ich naberieme?

Je potrebné začať v spoločnosti otvorene hovoriť o týchto veciach,

 

 

Elena

K diskusii

palenque  Ešte raz a jednoducho skúsim vysvetliť podstatu blogu – s pracujúcimi Ukrajincami nie je problém, ale čo tí zadarmo všetko berúci? Ja chápem, že by tu radi zostali, ale kto im bude zadarmo donekonečna všetko dávať? Vy osobne?

anysta  Ako vždy, ste mimo. S pracujúcimi by nebol problém, to píšem jasne. Ukrajinci tu pracovali, isteže, ale hradili si náklady na cestovanie, bývanie  a energie ako my všetci. Ja sa v blogu pýtam, že ak tu plánujú zostať tí nepracujúci, kto a z čoho ich bude živiť?!!! Z čoho sa im platia napríklad vyše 500 eurové invalidné dôchodky a plná zdravotní starostlivosť?

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029187x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív