Založ si blog

Vedeli ste? 4. – Prečo nemožno parlament žalovať za prijímanie zákonov?

No preto, lebo 17. októbra 2012 schválila NR SR novelu zákona o zodpovednosti za škodu, spôsobenú pri výkone verejnej moci. Rozhodnutia parlamentu odvtedy u nás nemôžu byť nezákonné.

Bolo to v situácii, kedy sa niektorí domáhali odškodnenia v stovkách miliónov eur za uplatňovanie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Boli prisudzované rôzne výšky nemajetkovej ujmy. No a tak táto právna norma pre istotu oslabila vyvodenie právnej zodpovednosti za spôsobenú škodu voči verejným činiteľom. Novela limitovala aj výšku ujmy, ktorú štát nahradí občanovi pri spôsobení ujmy nemajetkového charakteru.

Je podľa mňa nepochybné, že za svoje nesprávne rozhodovanie by mal verejný činiteľ niesť zodpovednosť.

Ako píše článok v linku, sľubov bolo ajajaj

https://www.teraz.sk/slovensko/olano-podalo-navrh-na-zavedenie-hmotne/636556-clanok.html

Šlo o návrh na novelizáciu zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Rozsah zodpovednosti verejného činiteľa má byť koncipovaný nielen na základe úmyselného konania, ale aj nedbanlivostného konania. O tzv. vedomú nedbanlivosť ide vtedy, keď verejný funkcionár vedel, že svojím konaním môže spôsobiť škodu štátu alebo územnej samospráve, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že škodu nespôsobí. Takéto konanie podľa predkladateľov zahŕňa aj inštitút odporovateľnosti právnych úkonov. „Slúži na zabránenie účelového zbavovania sa majetku dlžníka s cieľom ukrátiť majetok veriteľa – v danom prípade štátu alebo územnej samosprávy reprezentovanej verejným činiteľom,“ priblížili poslanci v dôvodovej správe.

Na uplatnenie práva na náhradu škody chceli poslanci zakotviť desaťročnú objektívnu premlčaciu lehotu.

No, plány to boli pekné, ale aká je realita?

O vyvodzovaní zodpovednosti za škodu vo vzťahu ku štátnej a verejnej službe aj zborník Via juris nájdete z roku 2011

https://viaiuris.sk/wp-content/uploads/2017/08/publikacia-2011-zodpovednost-verejnych-cinitelov.pdf

 

U nás sa o vyvodzovaní zodpovednosti politikov hovorí, ale len hovorí. myslím si však, že v súvislosti s covidom sa bude musieť konečne nastoliť zodpovednosť politikov a budú musieť byť potrestaní všetci, ktorí sa na zavádzaní ľudí a ohrozovaní ich zdravia a života podieľali.

 

Elena

 

K diskusii  lavida  Úmysel nemôže byť kritériom. Podstatný je vznik škody.

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029517x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív