Založ si blog

Vlastnou cestou 5. – Vedeli ste to o včerajšku?

Viete aký bol včerajší deň? Deň vďačnosti v rámci medzinárodných dní.

V záplave politických šarvátok tento deň zanikol. A myslím si, že aj bez nich by u nás ani pes po ňom neštekol. Vďačnosť sa skrátka nenosí. Málokedy si uvedomíme v dnešnej supermodernej a superkonzumnej spoločnosti, že byť vďačný je niečo  pre nás dôležité.

V tom bláznivom kolobehu života dnešnej spoločnosti je vďačnosť akousi hranicou, ktorá by nás mohla zastaviť, vymaniť z toho nekonečného kolotoča. Chceme viac, ešte viac a ešte viac, viac, viac. Ibaže viac a viac a viac je z môjho pohľadu zlá méta. A nielen preto, že nevyužité zdroje sú plytvaním, že nimi drancujeme Zem. Ale tiež preto, že sa branie viac  a viac a viac u jedných stáva hranicou dávať viac a viac a viac u druhých. Lenže prílišné dávanie dávajúcich vyčerpáva.

Čítala som predvčerom článok v linku o smrti ženy, ktorá pomáhala príliš sebaobetavo

https://regiony.zoznam.sk/foto-desiva-tragedia-radka-pomahala-kazdemu-necakane-skocila-pod-vlak-preco-to-spravila-sokujuce-slova-kamaratky/

Súcit s ňou mi víril hlavou celým ránom. Možno pre tú podobnosť, že som fungovala príliš obetavo  i ja počas dlhých rokov. Rozumiem koľko síl to človeku odčerpáva, a niekedy neustojí to tliachanie ako máme byť ľudskí a pomáhať a pomáhať a pomáhať. Je podľa mňa dôležité nájsť si zdravú hranicu obetavosti  a nebrať zodpovednosť za iných na seba.

Ak hovoríme o vďačnosti, som vďačná Zámeru sveta, že mi ukázal nezdravosť mojej hranice. Som ľudská a súcitná, ale dnes pomáham tým, ktorí moju pomoc naozaj potrebujú, a nielen zneužívajú.

Som vďačná Zámeru sveta i za ťažké časy. Nebola som ani deň bez práce  a pracujem odborne, no napriek tomu som zažila situácie, kedy som sa musela maximálne uskromniť, aby deti mali  potrebné – pokladám to dnes za cennú skúsenosť. Rovnako si cením aj poznanie, že nemá význam byť v polovzťahu alebo štvrťvzťahu – ak do vzťahu dávam 105 %, tak potrebujem človeka rovnako dávajúceho. Dokážem stáť pevne a spoľahlivo, a dnes chápem cennosť vernosti. Ak pri nás niekto nestojí pevne, nie je to jeho miesto. Nie je nič viac cenné ako schopnosť „byť ako mesiac“ – sprevádzať nás temnotou, stáť pri nás pevne v zlých časoch. Ak nám Zámer sveta takého žloveka dovedie do života, potom je to veľmi cenný  dar.

Keď mám v kolobehu dňa chvíľu času v podvečere a dívam sa na balkóne na oblaky, cítim hlboký pocit vďačnosti za okamihy dňa. Tak veľa vecí v našom živote nie je samozrejmých, aj keď nám pripadajú samozrejmé. Ak sa začneme dívať na veci vďačnými očami, prekope to náš život od základu – vidíme tie nesamozrejmé samozrejmosti. Sme schopní si zadefinovať úspech úplne inak ako tí, ktorí sa cítia úspešní a ženú sa za úspechom.

Vďačnosť je zázračným liekom. A nepotrebuje slová. Mne prináša dôveru k Zámeru sveta. Veru, jeden Deň vďačnosti je v roku málo, pokojne môžeme tento deň sláviť každý deň v roku…

 

Elena

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301310x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív