Založ si blog

Vlastnou cestou 5. – Vedeli ste to o včerajšku?

Viete aký bol včerajší deň? Deň vďačnosti v rámci medzinárodných dní.

V záplave politických šarvátok tento deň zanikol. A myslím si, že aj bez nich by u nás ani pes po ňom neštekol. Vďačnosť sa skrátka nenosí. Málokedy si uvedomíme v dnešnej supermodernej a superkonzumnej spoločnosti, že byť vďačný je niečo  pre nás dôležité.

V tom bláznivom kolobehu života dnešnej spoločnosti je vďačnosť akousi hranicou, ktorá by nás mohla zastaviť, vymaniť z toho nekonečného kolotoča. Chceme viac, ešte viac a ešte viac, viac, viac. Ibaže viac a viac a viac je z môjho pohľadu zlá méta. A nielen preto, že nevyužité zdroje sú plytvaním, že nimi drancujeme Zem. Ale tiež preto, že sa branie viac  a viac a viac u jedných stáva hranicou dávať viac a viac a viac u druhých. Lenže prílišné dávanie dávajúcich vyčerpáva.

Čítala som predvčerom článok v linku o smrti ženy, ktorá pomáhala príliš sebaobetavo

https://regiony.zoznam.sk/foto-desiva-tragedia-radka-pomahala-kazdemu-necakane-skocila-pod-vlak-preco-to-spravila-sokujuce-slova-kamaratky/

Súcit s ňou mi víril hlavou celým ránom. Možno pre tú podobnosť, že som fungovala príliš obetavo  i ja počas dlhých rokov. Rozumiem koľko síl to človeku odčerpáva, a niekedy neustojí to tliachanie ako máme byť ľudskí a pomáhať a pomáhať a pomáhať. Je podľa mňa dôležité nájsť si zdravú hranicu obetavosti  a nebrať zodpovednosť za iných na seba.

Ak hovoríme o vďačnosti, som vďačná Zámeru sveta, že mi ukázal nezdravosť mojej hranice. Som ľudská a súcitná, ale dnes pomáham tým, ktorí moju pomoc naozaj potrebujú, a nielen zneužívajú.

Som vďačná Zámeru sveta i za ťažké časy. Nebola som ani deň bez práce  a pracujem odborne, no napriek tomu som zažila situácie, kedy som sa musela maximálne uskromniť, aby deti mali  potrebné – pokladám to dnes za cennú skúsenosť. Rovnako si cením aj poznanie, že nemá význam byť v polovzťahu alebo štvrťvzťahu – ak do vzťahu dávam 105 %, tak potrebujem človeka rovnako dávajúceho. Dokážem stáť pevne a spoľahlivo, a dnes chápem cennosť vernosti. Ak pri nás niekto nestojí pevne, nie je to jeho miesto. Nie je nič viac cenné ako schopnosť „byť ako mesiac“ – sprevádzať nás temnotou, stáť pri nás pevne v zlých časoch. Ak nám Zámer sveta takého žloveka dovedie do života, potom je to veľmi cenný  dar.

Keď mám v kolobehu dňa chvíľu času v podvečere a dívam sa na balkóne na oblaky, cítim hlboký pocit vďačnosti za okamihy dňa. Tak veľa vecí v našom živote nie je samozrejmých, aj keď nám pripadajú samozrejmé. Ak sa začneme dívať na veci vďačnými očami, prekope to náš život od základu – vidíme tie nesamozrejmé samozrejmosti. Sme schopní si zadefinovať úspech úplne inak ako tí, ktorí sa cítia úspešní a ženú sa za úspechom.

Vďačnosť je zázračným liekom. A nepotrebuje slová. Mne prináša dôveru k Zámeru sveta. Veru, jeden Deň vďačnosti je v roku málo, pokojne môžeme tento deň sláviť každý deň v roku…

 

Elena

 

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Jarmak s manzelkou

Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

09.05.2024 06:00

Oleksandr Jarmak je medzi Ukrajincami obľúbený raper. Hudbu však vymenil za front. Hovorí, že pri likvidácii nepriateľa sa cíti ako pri počítačovej hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045665x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív