Založ si blog

Príbehovanie 2. – Kým nezažiješ, nepochopíš. . .

Fakt hnusný článok sa objavil  v Pravde. Nie o našich politikoch, ale o pavúkoch bol.No aha

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/684419-obrovske-pavuky-pripominajuce-tarantulu-ludi-desia-maju-ich-v-zahradach-aj-domoch/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Študentka veteriny v ňom popisovala stretnutie s pavúkom veľkosti dlane. U nich doma v obývačke bol, a ona má z pavúkov strach. Fakt dobrá kombinácia, veterinárka a strach z pavúkov, povedala som súcitne, lebo blbé komenty pod článkom neboli vonkoncom empatické. Moja reakcia nebola zasa empatická voči pavúkovi – lebo vraj chránený je – teda ten v článku popisovaný. Vyzerá akosi šedasto, ten v mojej príhode bol úplne tmavý, tak nejaký iný druh zrejme, povedala som si útešne, lebo moje riešenie podobných situácií rozhodne nie je v štýle „pozri sa srdcom, chápavo a súcitne“.

Navyše, sama mám z pavúkov des.

Kto nezažil, nepochopí ten odpor, ktorý niektorí z nás voči pavúkom cítia. Iracionálny des,  ktorý vám bráni triezvo rozmýšľať.  Aaaaaaach…

 

Sú to už roky, ako som prišla na svoje terajšie pracovisko a hneď v prvom týždni som zažila príhodu, na ktorej sa dodnes smejem..

V skorom ráne busom chodievam, takže prvá v práci som bola. A pri príchode som objavila v chodbe pri vypínači pavúka. Bol veľký ako ruka, tmavý a jednoducho hnusný. Hnusný.

Vybehla som vonku, našťastie ulicou prichádzal akýsi pán. Pribehla som k nemu a chytila som ho popod pazuchu – prosím Vás, musíte mi pomôcť, musíte ma zachrániť .- povedala som zúfalo.

A čo sa stalo? opýtal sa.

Je tam pavúk, taký veľký, povedala som vysvetľujúco. Pán sa smial a kráčal so mnou na moje pracovisko. Pavúka videl a neušiel, predstavte si.

Nechoďte k nemu blízko, aby na vás neskočil, dodala som vydesená predstavou, že by som musela hľadať nového záchrancu.

On ho chcel chytiť rukou. Ešte by ho ten hnusný pavúk mohol uhryznúť, a ja by som mala jeho život na svedomí, že som ho k pavúkovi dotiahla, preblesklo mi hlavou.

Nie, nie, rukou nie, aby vás neuhryzol, tam sú servítky, ukázala som mu ich.

Poslušne si vzal servítku a pavúka do nej chytil. Dám ho vonku, povedal.

V žiadnom prípade, povedala som rozhodne, mohol by sa vrátiť.

Pán navrhol, že ho teda spláchne do záchodu.  Nie, čo ste, už by sme tu nešli na WC ani ja a ani moje kolegyne, povedala som zhrozená tým nápadom. Videla som v duchu, ako sa pavúk vracia a vyylieza späť na okraj misy, vrcholne rozzúrený mojim nápadom. Fujtajbl.

Tu ho pekne zabite, povedala som nelogicky, lebo koho už možno pekne zabiť?

Pán ho stále so smiechom udupal, zbalil do mikroténového vrrecka zvyšky a dal do kanvy na smeti.

Krásne som mu poďakovala za záchranu.

Navrhol s úsmevom, že príde budovu skontrolovať i na ďalší deň, či sa prípadne ďalší pavúk nenašiel.

Nestrašte ma, povedala som stručne, lebo predstava ďalšieho takého pavúka ma viedla k úvahe o podaní okamžitej výpovede v takej vysoko rizikovej práci.

 

Príbeh mal pokračovanie – o rok sa objavil v chodbe pracoviska taký obrovský pavúk zasa. Na ulici nikoho nebolo. Nemala som na výber, do upratovačkinho vedra som naliala savo, aj pol fľaše riedidla, čo bolo v skrini po maľovaní zábradlia. A aj čosi s nápisom  pozor, žieravina. Potom som zašla pozrieť, či sa na ulici niekto neobjavil – a hľa, pán na bicykli. Pavúka zabil a spláchol tým mojim zabijáckym roztokom, ktorý smrdel tak, že by odrovnal aj veľjaštera na prvý nádych.

Odvtedy bol s obrovskými pavúkmi u nás na pracovisku pokoj, zrejme zistili, že im tam ruže nepokvitnú.

 

Elena

 

K diskusii    Pokojne sa s veľkými pavúkmi priateľte, ja si radšej nájdem iných priateľov.

 

Spravodlivo 1. – Som za to, aby sme Naďovi odňali slovenské občianstvo

09.05.2024

Ten hňup napáchal Slovensku toľko škôd, že keby sme ho verejne v Dunaji topili, tak by to bolo málo za to, čo nám povystrájal. To urobiť síce nemôžeme, ale odňať slovenské občianstvo by sme mu mali. Nejdem tu všetko menovať, to by bolo nadlho. Výsledky jeho šalabachtrovania budeme na svojej životnej úrovni cítiť ešte dlho všetci – veď len nový [...]

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Christijan Mickoski

V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia

09.05.2024 07:09

Voličov voči vládnucej strane popudila aj pretrvávajúca korupcia a pomalý rozvoj krajiny.

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30, aktualizované: 07:37

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,866
Celková čítanosť: 9046108x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie

Archív