Založ si blog

Krivé chodníčky 1. – Duševne chorý so zbraňou. . .

Pár dní starý je ten záznam, lebo televíziu už vyše roka nemáme doma vôbec, ale Zámer sveta mi ho pristrčil facebookom.

Správa z 13. 11. 2023 hovorí o tom, ako páchateľ, ktorý zrazil dvoch mladých hasičov, 35-ročného a 36-ročného, na súd neprišiel.  Advokát tam vykladal, že jeho klient má natoľko závažnú psychiatrickú diagnózu, že nemohol dôjsť na súdne pojednávanie.

Veď pozrite

https://www.noviny.sk/krimi/856503-muz-ktory-zrazil-dvoch-hasicov-na-bicykli-sa-na-sud-nedostavil-dovod-dali-preverit

Čo mi chceš tým povedať, pozrela som sa začudovane na Zámer sveta.

Aby si sa na to pozrela, zašepkal smutne.

Tak som zamerala moju malígnu pozornosť na tento príbeh, pána páchateľa a na (ne)kompetentné štátne inštitúcie. A i mne bolo smutno po chvíli pozerania na ten podivný prípad. Vlastne čím ďalej smutnejšie – toľko špiny je v ňom, že až…

 

Ako empatik súcitím intenzívne s tými rodinami. V nadráne som zapátrala o prípade – mladí hasiči boli na výcviku v Lešti a v osobnom voľne sa vybrali na výlet po okolí na bicykloch. Boli 4, dvoch z nich zrazil vodič rútiaci sa na aute poľnou cestou.

Obaja mladí hasiči urobili mnoho osohu pre túto spoločnosť. K práci hasičov mám obrovský rešpekt a úctu, rozhodne to nie je o tom, že vezmeme vodu, postavíme sa kúsok od požiaru a vodu lejeme na oheň. Pri hasení požiarov ide o zložito koordinovaný zásah, a je to aktivita vyčerpávajúca fyzicky aj psychicky. Popri hasení požiarov hasiči realizujú výjazdy aj v mnohých iných prípadoch. Zachraňujú pre túto spoločnosť obrovské hodnoty, vrátane ľudských životov. Tie ich vlastné, žiaľ, im zachrániť nedokázali.

Ohľadne ich rodín – dvaja mladí slušní zodpovední ľudia – jeden z nich mal dve malé deti, budú vyrastať bez otca. Bolesť ich rodín pochopí len ten, kto prežil náhlu stratu milovaného blízkeho človeka

https://www1.pluska.sk/krimi/hasic-juraj-35-zomrel-pri-cyklistike-pohrebe-zufaly-narek-manzelku-museli-podopierat

Smutné je podľa mňa aj to, že minister Mikulec (našťastie už bývalý minister!!!) nemal toľko úcty k mŕtvym, ich rodinám a k hasičom celkovo, aby sa osobne zúčastnil ich pohrebu

https://www1.pluska.sk/krimi/minister-mikulec-pohreb-zrazenych-hasicov-neprisiel-pozrite-koho-seba-poslal

 

A poďme k pánovi páchateľovi.

53-ročný podnikateľ zo Zvolena, vlastniaci luxusný hotel.  Alkohol u neho po nehode zistený nebol, odber ohľadne iných látok bol zrealizovaný, výsledok nebol okamžite a neskôr už vyjadrenie k nemu v médiách nebolo. Podľa článku v linku sa policajti vyjadrili, že

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/smrt-mladych-hasicov-ocami-bazovskeho-cestach-mame-vodicov-ktori-tam-nemaju-co-robit?utm_source=P1D&utm_medium=interlinkKS&utm_campaign=KS

podľa doterajších zistení z miesta nehody sa 53-ročný vodič pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke. Po prejdení pravotočivej zákruty čelne narazil do dvoch oproti idúcich cyklistov. Obaja muži vo veku 35 a 36 rokov, žiaľ, zraneniam na mieste podľahli.

Nuž ale ďalší z článkov

https://www1.pluska.sk/krimi/foto-tragicka-nehoda-pri-ktorej-zomreli-dvaja-cyklisti-volantom-sedel-znamy-podnikatel/2

píše, že   „Podľa miestnych však nebol úplne neviniatko a rýchlu jazdu obľuboval. Podarilo sa nám zhovárať aj s Romanom z obce, podľa ktorého nebezpečnou jazdou ohrozil aj jeho manželku. „Ten vodič bol známa firma, on sa hnal po asfaltke stopäťdesiatkou a po poľnej ceste osemdesiatkou. Niekoľko ráz ohrozil aj moju manželku. Bolo len otázkou času, kedy sa takéto nešťastie stane,“ uviedol svedok.“

Článok ďalej píše, že  opletačky mal mať už aj s políciou a vo viacerých veciach mal byť údajne aj vyšetrovaný. V tejto veci sme oslovili aj políciu, doposiaľ  však stanovisko neposlali.

A čože tak ticho páni policajti zostali?

 

Takže  sa pozrime pravde do očí

pán páchateľ sa tam teda preháňal opakovane. A kdeže bol v ten deň, keď zabil tých dvoch mladých hasičov? O tom nikto nič nenapísal. Ale je to dôležitá otázka, ako o chvíľu uvidíte.

Nielen ja by som mala byť zvedavá, ale hlavne Sociálna poisťovňa.

 

Ako tento článok uvádza

https://www1.pluska.sk/regiony/podnikatel-ktoreho-auto-zabilo-hasicov-aj-nadalej-podnika-pozrite-jeho-luxusny-hotel

už 4. júla bol v psychiatrickej liečbe. A pozrime sa pozorne – to mal pán páchateľ psychické problémy už pred nehodou? Lebo k tej podľa médií došlo 18. júla 2022.

Pán podnikateľ údajne aj po nehode podniká, dokonca aj poľuje, ako poukazuje článok v linku

https://www1.pluska.sk/regiony/podnikatel-ktoreho-auto-zabilo-hasicov-aj-nadalej-podnika-pozrite-jeho-luxusny-hotel

Splnomocnenec poškodených rodín, Ivan Javor, však poukázal na to, že Mikulčík aj naďalej „vykonáva aktívne podnikateľskú činnosť, zúčastňuje sa poľovačiek a vlastní zbrane“ a aj z týchto dôvodov navrhol, aby súd zvážil pribrať do konania znalca. Ten by mal vypracovať posudok zdravotného stavu obžalovaného a jeho schopnosti zúčastňovať sa hlavných pojednávaní. Súd napokon odročil hlavné pojednávanie na 8. apríla 2024.

No počkajte, médiá, akúže aktívnu činnosť pán podnikateľ vykonáva? Čo to píšete za nezmysly? ten je predsa po celý čas na PN so závažnými psychickými problémami. Hádam mi nechcete tvrdiť, že podniká počas PN? A že na poľovačky chodí počas PN?

 

No a tak uvažujem –  takže pán podnikateľ a páchateľ bol zrejme na PN už v čase, kedy spôsobil nehodu.

1. Zrealizovala Sociálna poisťovňa kontrolu vo veci a nejaký postih za porušenie liečebného režimu v čase nehody?

Aká závažná psychiatrická diagnóza umožňuje pacientovi sa prevážať na aute počas PN poľnými cestami, evidentne nie na ceste k lekárovi na kontrolu (čo by bolo v prípade závažnej psychiatrickej diagnózy tiež na pováženie, ak by sám šoféroval – mal by si zavolať RZP, však)?

 

2. Zrealizovala Sociálna poisťovňa kontrolu poistenca vo veci a nejaký postih za porušenie liečebného režimu v čase po nehode, keďže podľa medializovaných údajov pán podnikateľ chodí na poľovačky?  

Aká závažná psychiatrická diagnóza umožňuje pacientovi, ktorý sa pre ňu nemôže dostaviť na súdne pojednávanie ohľadne ním zavineného úmrtia dvoch mladých hasičov,  vlastniť zbraň, chodiť na poľovačky a aktívne podnikať počas PN?

 

Jaj, počkajte, netuším u ktorého psychiatra to pán páchateľ je  v starostlivosti.

Ale tieto otázky by nám mala vedieť vysvetliť aj lekárska komora

Aká závažná psychiatrická diagnóza umožňuje pacientovi sa prevážať na aute počas PN poľnými cestami, takže evidentne nie na ceste k lekárovi na kontrolu (čo by bolo v prípade závažnej psychiatrickej diagnózy tiež na pováženie, ak by sám šoféroval -mal by si zavolať RZP, však)?

A aká závažná psychiatrická diagnóza umožňuje pacientovi, ktorý sa pre ňu nemôže dostaviť na súdne pojednávanie ohľadne ním zavineného úmrtia dvoch mladých hasičov,  vlastniť zbraň, chodiť na poľovačky a podnikať počas PN?

 

Pre Policajné prezídium by sa tiež našla otázka:

Kto a ako by mal nahlásiť, že niekto má závažnú psychiatrickú diagnózu a pritom vlastní zbraň? Nemala by mu byť dočasne odňatá zbraň, respektíve aspoň jej používanie zakázané počas doby liečenia? Veď taký človek môže aj celú školu vystrieľať a mohli by ho nestíhať, lebo nepréčetnosť…

Ak toto nemáme legislatívne doriešené, treba to riešiť bezodkladne – aby nám tu psychiatrickí pacienti so závažnými diagnózami nepobiehali so zbraňou. Ak to doriešené je, mali by kompetentné inštitúcie štátu konať a potrestať za nečinnosť toho, kto mu z titulu funkcie mal zbraň odňať. 

 

Nuž tak, hodne krivé chodníčky máme v tejto spoločnosti, čo poviete?

 

Elena

 

K diskusii  palenque, Nuž ak to nechápete, boli by ste zjavne rovnako nanič ministrom ako on. Ešte raz a jednoducho Vám to vysvetlím – nejde o každú nehodu, zabili mu dvoch  mladých hasičov, to sú priamo ľudia jeho rezortu.

 

 

Čakala som, či niekto z vás má postreh a všíma si detaily. Páchateľ spáchal čin 18. júla, na PN bol podľa jedného časopisu od 4. júla, jeho družka po čine novinárom povedala, že jej partner teraz musel vyhľadať psychiatra. TAK KEDY v skutočnosti u toho psychiatra bol?

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9013191x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie