Založ si blog

Svetlo v nás 5. – Polarity. . .

O polaritách hovoríme len preto, lebo nevnímame ako prechádzajú jedna do druhej. V každom dobre je zárodok zla – nôž môže pomáhať pripraviť ľahšie jedlo, alebo pomáhať zabíjať. Aj v každom zle je zárodok dobra – keby sme nešli ťažkými časmi, neuvedomili by sme si čo vieme prekonať a neporozumeli by sme niektorým uhlom pohľadu na svet a veci v ňom. Je preto len na nás, či s nožom v ruke ideme krájať chlieb, alebo zapichneme niekoho.

Ak rozumieme, že polarity zobrazujeme kruhom a nie lineárne, potom chápeme naše polaritné voľby. Mohli by sme napríklad označiť ako „dobro“, že budeme živiť ľudí nepracujúcich nadštandardne. Bude to „dobrom“ v tom smere, že oni sa budú mať pohodlne a bez námahy dobre, nebudú napríklad kradnúť rozsiahlo – ale potom toto „dobro“ polaritne prerastá do zla – bude zároveň mať zlý dopad na náš vlastný život, budeme zažívať nedostatok času a vyčerpanosť, nebudeme žiť. Každá polarita skrátka nejaké následky prináša, nech volíme akokoľvek.

Tú nepolaritnú polaritnosť vecí ja osobne beriem ako súčasť života – bez nej by sme boli ako tá princezná v rozprávke, čo nechcela byť už nikdy nešťastná a potom pokrikovala, prečo nie je šťastná, že už nie je nešťastná.

Myslím, že polaritu, ktorú vnímame intenzívne v nejakom období určuje to, čo potrebujeme riešiť, v závislosti od stupňa našej zrelosti. Napríklad  polarita pravda a klamstvo. Sú ľudia, ktorí sa budú hádať za svoju pravdu za každú cenu. S určitými životnými skúsenosťami prestáva pre nás  „mať pravdu“ byť určujúcou hodnotou a vieme, že nie je najpodstatnejšie vyhrať v názorovom spore. Polarita dobra a zla nám pomáha pochopiť pred čím sa máme chrániť – vidieť všade len dobro môže byť ohrozujúce, rovnako ako očakávať stále dookola nerealisticky, že sa niekto zmení k lepšiemu.

Niektorí hovoria aj o polarite láska – nenávisť, či láska – ľahostajnosť. Podľa mňa láska polaritu nemá, je to natoľko intenzívna sila vesmíru, že ako jediná ide vekmi bezo zmeny – a ak nie ste úplne zaslepení falošnými odbočkami, tak človeka vekmi s vami prechádzajúceho ako dvojplameň spoznáte na prvý pohľad.

Za najsilnejšiu pokladám polaritu život – smrť. Zámer sveta nás k nej dovedie obvykle kvôli poslaniu. Keby šaman neprešiel skúškami na hranici smrti, nebol by šamanom. Sú to situácie, pri ktorých akoby sme sa znovu narodili. A iba skúsenosť stáť tvár v tvárou smrti nás vedie skutočne žiť, vracia späť k životu. Už som párkrát v blogu prezradila, že každého z nás sprevádza naša vlastná smrť životom klepkajúc nám na plece „hej, kým zomrieš, ži“.

Naozaj neviem, či každý z nás má očakávanie prežiť život v šťastí, spokojnosti, bezpečí. Nemám také očakávanie a ostatných som sa na to nepýtala. Dosť pochybujem o užitočnosti takého očakávania – myslím si, že v živote rast a zmysluplnosť zahŕňa aj občasné situácie nešťastia, nespokojnosti či nebezpečia. Tak to prijímam. Ani v nádeji nemám konkrétne prianie „nech je to a to“, pre mňa je nádej teraz hlbokou dôverou v Zámer sveta.

Mne sa teraz vracia nejako prepojenie so srdcom z kurzu zomierania a znovuzrodenia. Našla som ho vtedy po búrke v lese na zbúranisku domčeka. V minulom týždni som ho zrazu našla  na stolíku v škatuľke aj s Arweniným príveskom, ktorý som dostala k Vianociam pred pár rokmi. Ako intuitívec cítim, že má pre mňa teraz nejaké posolstvo, tak počkám, kým ho pochopím. No, a presne toto pokladám za nádej – hlbokú dôveru, že všetko k nám prichádza v pravý čas…

 

Elena

 

Fotky sú moje, pravdaže.

 

 

 

K diskusii  lavida  Ešte trénuj to filozofické uvažovanie. Ak túžime prežiť život šťastne, spokojne, bezpečne, nuž je to očakávanie nerealistické a nenaplniteľné – lebo život jednoducho prináša aj nebezpečenstvá, aj občasný dôvod k nespokojnosti a aj občasné menšie či väčšie zmeny nášho života, ktoré pokladáme za nešťastné – tragédie a neúspechy. Ukáže sa síce potom, že to všetko zmysel malo, ale to pochopíme až po čase.  Protikladom tejto ilúzie podľa mňa nie je túžba žiť život nešťastne, nespokojne a nebezpečne, ale pochopenie polarity a jej realistické prijatie. .

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014411x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie