Založ si blog

Svetlo v nás 7. – Svetlo srdca. . .

7.1. by Ivko mal 38 rokov, napísala smutne v noci Olinka. Ivan bol jej syn – a prešla ako jedna z prvých mám Otvoreného listu premiérovi so mnou cestu za spravodlivosťou pre svojho syna

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

Informatik Ivan. Milujúci syn, manžel, otec.

Zostali po ňom dve maličké deti, dnes už pomaly slečny – čas plynie. No bolesť, bolesť zo straty syna Ivkovu mamu sprevádza na každom kroku. Mal by zajtra 38 rokov – teda keby ho ako 29-ročného nepripravili o život v nitrianskej nemocnici závažným pochybením v poskytovanej zdravotnej starostlivosti pri banálnom zákroku na uchu. Je to potvrdené aj právoplatným rozsudkom, rodina dostala finančné odškodnenie. Ale nijaké peniaze na svete vám nenahradia blízkeho človeka, o ktorého ste prišli.

Písala som o Ivovi opakovane v blogu tu https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/08/02/fuuuha-8/

a aj tu  https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/09/08/je-to-tak-4/

Vraciame sa v spomienkach k našim blízkym. a najmä výročia a sviatky sú boľavé.

 

Uvažovala som potom v nadráne ako ľudia rôznym spôsobom čelia strate a smútia. Niekto deň za dňom spomína a chodí na cintorín, iný nič nezmení v byte, z ktorého blízky navždy odišiel, ďalší zasa dusí žiaľ v sebe a vážne ochorie. Krásne to vystihla ďalšia z mamičiek Otvoreného listu premiérovi, Janka, príbehom o tom, ako ju pár rokov po smrti mladšej dcéry Dianky v dôsledku závažného pochybenia lekárov jej staršia dcéra poprosila, aby opäť „bola farebná a mala vlasy“. Rozumiem jej, aj ja som si po celé roky dávala vlasy takmer vyholiť, a keď som si po viac ako dvoch rokoch od synovej smrti obliekla modré tričko, mala som taký silný pocit viny, že som odstránlla zo svojho šatníka moje obľúbené žlté tričká, aj všetky ostatné farebné veci, lebo som mala pocit, že ich nikdy nebudem môcť nosiť.

 

Siahla som po mojom vianočnom darčeku – knihe Stínejte své draky soucitně. Napísal ju terapeut – otec dcéry, ktorá spáchala samovraždu. V knihe popisuje vlastnú cestu, ako sa s tým vyrovnával.

Otvorila som ju náhodne na začiatok – a hovorí, že  nemôžeme si myslieť, že náš život bude iba pohodlný, zábavný a šťastný. Ach, presne o tom som písala nedávno v blogu Svetlo v nás 5. Trvá dlho, kým pochopíme a prijmeme, ako nás situácie silných strát tlačia k zmene a kým začneme vnímať aj ich skryté požehnanie. Nechceli sme prežiť nič také zničujúce, no táto životná skúsenosť nás zároveň vedie byť úprimnejší k sebe a pochopiť svoje životné poslanie.

 

V knihe je príbeh o tom, ako kráľ žiadal mudrca o požehnanie. Ten mu venoval prsteň s nápisom Dedo zomrie. Otec zomrie. Syn zomrie. Kráľ sa rozzúril, že čo je to za požehnanie. Mudrc mu odpovedal, že požehnaním pre človeka v živote je, ak sa tieto veci v živote udejú v prirodzenom poradí.

Nie nadarmo sa hovorí, že smrť dieťaťa je najväčšou zo strát v živote.

 

Elena

 

K diskusii lavida No ja v tom vidím veľký rozdiel – lebo v prípade závažného pochybenia lekára tento nedodržal odborne známy správny postup – tam je to ako nesprávne potvrdené znalecky aj zo strany úradu pre dohľad. U postupu politika máš vždy alternatívne pohľady, či to je alebo nie  je správna cesta. A tiež pri zavinení pochybenia lekárom ide o pochybenie konkrétneho lekára popri systémovom pochybení (nedoškolenosť, vyčerpanosť službami, atď.), ale o politika ide o všeobecnú zodpovednosť, on osobne nikoho smrť priamo nezavinil.

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014352x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie